ΥΓΕΙΑ

Self test: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη διενέργειά τους – Διαβάστε όλο το ΦΕΚ με τις ρυθμίσεις

Self test: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη διενέργειά τους – Διαβάστε όλο το ΦΕΚ με τις ρυθμίσεις
INTIME

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού» στο οποίο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τα self test.

Συνολικά το νομοσχέδιο που αριθμεί 90 σελίδες περιλαμβάνει διάφορες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της με διατάξεις που αφορούν, κυρίως, τα υπουργεία Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας.

Όσον αφορά τα self test το νομοσχέδιο προβλέπει τη διάθεση ενός τέτοιου τεστ ανά εβδομάδα σε κάθε κάτοχο ΑΜΚΑ «η οποία προορίζεται για ατομική χρήση χωρίς ανάγκη διενέργειάς της από επαγγελματίες υγείας».

Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, ότι ο ΕΟΦ «υποχρεούται να διατηρεί μητρώο αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου» καθώς και ότι «η διάθεση των προϊόντων της παρ. 1 προς τους δικαιούχους μέσω των φαρμακείων γίνεται χωρίς αντίτιμο».

Προβλέπεται, τέλος, η έκδοση κοινής απόφασης των υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας για «τον τρόπο κυκλοφορίας και διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών στους δικαιούμενους, την τήρηση του σχετικού μητρώου κατασκευαστών, τον τρόπο διανομής των αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών στους δικαιούμενους, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου συνολικά πέντε θα είναι οι εταιρείες που αναλαμβάνουν την προμήθεια των αρχικά 10 εκατομμυρίων self test μετά την αξιολόγηση των φακέλων που κατατέθηκαν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται για τη Swiss Med που μπορεί να διαθέσει 3,5 εκατ. τεμάχια, την Ξενοφών Γερμανός με 2,5 εκατ. τεμάχια, τη Roche 1,9 εκατ. τεμάχια, την Anats με 1 εκατ. τεμάχια και τη Mavrifarm με 1 εκατ. τεμάχια.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα self test να είναι διαθέσιμα στις αρχές Απριλίου καθώς αποτελούν σημαντικό εργαλείο για άνοιγμα δραστηριοτήτων όπως τα σχολεία, σύμφωνα με όσα δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Παιδεία Νίκη Κεραμέως.

Τα τεστ θα έχουν η δυνατότητα εξέτασης τόσο δείγματος σιέλου όσο και ρινικού επιχρίσματος κάτι που αποτελούσε κριτήριο συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Σε 2–3 βδομάδες θα μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα στην Αττική