ΥΓΕΙΑ

Οι Έλληνες εμπιστεύονται τον φαρμακοποιό τους – Τι έδειξε και τι απέδειξε η πανδημία

Οι Έλληνες εμπιστεύονται τον φαρμακοποιό τους – Τι έδειξε και τι απέδειξε η πανδημία

Με κεντρικό μήνυμα το «Φαρμακείο: Πάντα αξιόπιστο για την υγεία σας», οι φαρμακοποιοί όλης της Ελλάδας γιόρτασαν την Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού 2021, με διαδικτυακή ημερίδα από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, την εταιρεία Noufio και platinum χορηγό την εταιρεία ΒΙΑΝ ΑΕ του Ομίλου Γιαννακόπουλου.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε όλα τα φλέγοντα, επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο την κοινότητα των φαρμακοποιών αλλά και την ελληνική κοινωνία, εστιάζοντας στη σχέση εμπιστοσύνης φαρμακοποιού – πολίτη, που ενισχύθηκε κατά το τελευταίο διάστημα, εν μέσω πανδημίας.

Ο άξονας του φετινού εορτασμού επιλέχθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φαρμακοποιών (International Pharmaceutical Federation, FIP), το σκεπτικό ότι η εμπιστοσύνη αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις – ειδικά σε ό,τι αφορά στην υγεία μας. Όπως επισήμανε κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του ο κύριος Διονύσης Ευγενίδης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, «η εμπιστοσύνη επηρεάζει ουσιαστικά τη συμμόρφωση του ασθενή με τη θεραπεία του και την αγωγή του και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική».

Ο ίδιος, επισήμανε πως στην Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, στον Λευκό Πύργο η Ημέρα του Φαρμακοποιού εορτάζεται από το 2018, ενώ φέτος στόχος της διαδικτυακής εκδήλωσης ήταν «η προβολή του του καθοριστικού ρόλου των φαρμακοποιών στη δημόσια υγεία, που αναδείχθηκε εν μέσω πανδημίας».

Ο Διονύσιος Ευγενίδης

«Προσφέρουμε ακούραστα τις υπηρεσίες μας και γι’ αυτό έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που στρέφονται στον φαρμακοποιό της γειτονιάς για όποιο πρόβλημα συναντήσουν», τόνισε ο κ. Ευγενίδης φέροντας ως παράδειγμα τη συμβολή των φαρμακείων της χώρας στον εμβολιασμό κατά της covid-19, στον εμβολιασμό κατά της γρίπης, στην ορθή χρήση των αντιβιοτικών και αλλού.

Νωρίτερα, η συντονίστρια της συζήτησης κ. Σοφία Κούνουπα, γενική διευθύντρια NOUFIO Communication Services, είχε τονίζει πως οι φαρμακοποιοί είναι οι υπερήρωες της υγείας μας, επισημαίνοντας πως το σύνθημα της καμπάνιας για τον εορτασμό της Ημέρας Φαρμακοποιού στην Ελλάδα εστιάζει στον «Φαρμακοποιό Υπερήρωα, τον άγρυπνο σύμμαχο της Υγείας, παντού και πάντα».

Σοφία Κούνουπα και Διονύσιος Ευγενίδης

Οι φαρμακοποιοί αδιάλειπτα στο πλευρό των συμπολιτών τους

Τα φαρμακεία, παρά τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, προσαρμόστηκαν άμεσα και παρέμειναν ανοιχτά, διευρύνοντας το ωράριό τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Οι πολίτες άλλωστε, χάρη και στην προσωπική σχέση που αναπτύσσουν με τον φαρμακοποιό τους, απευθύνονται στο φαρμακείο της γειτονιάς τους για ό,τι χρειάζονται άμεσα σε σχέση με την υγεία τους. Οι φαρμακοποιοί, επομένως, είναι εκείνοι που βρίσκονται αδιάλειπτα στο πλευρό των συμπολιτών τους, παρέχοντας ακούραστα τις υπηρεσίες τους και για το λόγο αυτό απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των πολιτών.

«Ο φαρμακοποιός στην Ελλάδα αποτελεί τον ακαταμάχητο προμαχώνα της αλληλεγγύης και προσφοράς, ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά στις επιτακτικές ανάγκες της ελληνικής πολιτείας», τόνισε σε αυτό το πνεύμα ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού κ. Αντώνης Αυγερινός, κατά τον χαιρετισμό του, προσθέτοντας πως στον σύγχρονο πολιτισμό της αγοράς, πολλές φορές «ο πάσχων άνθρωπος γίνεται καταναλωτής ή και ψηφοφόρος. Ο Έλληνας φαρμακοποιός αποτελεί το ηθικό ανάχωμα στην ανάσχεση αυτών των φαινομένων. Ο επιστημονικός και κοινωνικός ρόλος του είναι αδιαμφισβήτητος στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης ανταποκρίνεται στον κοινωνικό του ρόλου και βρίσκεται στο επίκεντρο όσων δικαιούνται να απολαμβάνουν οι Έλληνες πολίτες».

«Οι ασθενείς μας εμπιστεύονται και το βιώνουμε καθημερινά», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς, «προσθέτοντας πως «αυτή η εμπιστοσύνη βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις παραμέτρους, από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, τις συμβουλές για το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής, στις καθημερινές ανάγκες σε φάρμακα, κλπ».

Ο ρόλος του φαρμακοποιού και το σύγχρονο φαρμακείο

Στον ρόλο του φαρμακοποιού κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναφέρθηκε αναλυτικά στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, κ. Κώστας Βαρδιάμπασης, κάνοντας μία αναδρομή σε όλες τις φάσεις της περιόδου έως και σήμερα. «Μπήκε στην πρώτη γραμμή και το εργαστήριο του φαρμακείου για να αντιμετωπίσει πρωτοφανή φαινόμενα έλλειψης αλκοόλης για την παρασκευή αντισηπτικών», επισήμανε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «η διασπορά των φαρμακείων επέτρεψε στον κόσμο, υπό όποιες συνθήκες, να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να μην διακοπεί ποτέ η ροή του αγαθού που ονομάζεται φάρμακο, διότι προτεραιότητά μας ήταν η διάθεση φαρμάκων προς όλους». Ο ίδιος στάθηκε και στη διανομή των self-tests προς τους πολίτες: «Διαθέσαμε ολόκληρο το δίκτυο φαρμακαποθηκών – φαρμακείων για μία διαδικασία που δεν θα μπορούσε να γίνει με κανέναν άλλον τρόπο και έχουμε διαθέσει έως σήμερα 46 εκατ. self-tests».

Ακολούθως, ο κ. Γιώργος Σπίγγος, Product manager ALTION Food Supplements, BIAN A.E., χημικός, MSc in Health Economics & Management μίλησε για τη διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής μέσω των φαρμακείων – μια πολύ σημαντική πτυχή, με καθοριστική επιρροή στη δημόσια υγεία. Όπως επισήμανε ο κ. Σπίγγος τα λεγόμενα «διατροφικά κενά» που μπορεί να οδηγούν σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, αντιμετωπίζονται με την ισορροπημένη διατροφή, εφόσον όμως αυτή ακολουθείται με συνέπεια: «Τα διατροφικά κενά που υπάρχουν στην Ελλάδα μπορούν να καλυφθούν με μια συνεπή, ισορροπημένη διατροφή, που είναι πάντα η πρώτη μας επιλογή, ενώ δεύτερη είναι τα συμπληρώματα διατροφής, τα χαρακτηριστικά των οποίων οφείλουν να γνωρίζουν οι φαρμακοποιοί και τα οποία λαμβάνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι για μικρό. Μπορεί να γίνει εξατομικευμένη σύσταση από τον Έλληνα φαρμακοποιό ώστε να επιτευχθεί η συνέπεια/συμμόρφωση από τον καταναλωτή – οφείλουμε να προτείνουμε συμπλήρωμα διατροφής που να ταιριάζει στον τρόπο ζωής αυτού που το ζητάει. Και εδώ αποδεικνύεται το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του φαρμακοποιού, ειδικά στην εποχή μας που λόγω διαδικτύου, μπορεί να βρει κάποιος αμφιβόλου ποιότητας συμπληρώματα».

Η Dr Σοφία A. Παπαδημητρίου, Phd Chemistry/MPharm στην ομιλία της εστίασε στα οφέλη της νανοτεχνολογίας σε μία σειρά φαρμάκων αλλά και στα εμβόλια κατά της covid-19, εξηγώντας αναλυτικά πως πρόκειται για γνωστή τεχνολογία – που χρησιμοποιείται σε σκευάσματα τα οποία έχουν εγκριθεί ήδη από το 1995 από τους επίσημους φορείς και τονίζοντας πως «το mRNA δεν θα μπει ποτέ στον πυρήνα των κυττάρων, θα παραμείνει στο κυτταρόπλασμα και δεν μπορεί να κρατηθεί πάνω από 15-20 λεπτά». «Η μεγάλη δυσκολία είναι να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να μιλάμε απλοϊκά στους πελάτες μας, αλλά να μιλάμε με βάση την επιστήμη μας», κατέληξε.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με τις ομιλίες του κ. Φίλιππου Γκέργκη, Brand manager της εταιρείας KARABINIS MEDICAL για τη σχέση του φαρμακείου και του φαρμακοποιού με το περιβάλλον και την προστασία του και του κ. Λευτέρη Τεπερικίδη, PharmD, scientific & strategic advisor - Scoping review specialist - Medical writer, που ανέλυσε τις υπηρεσίες υγείας στον χώρο του φαρμακείου από τώρα και στο μέλλον, εστιάζοντας στην υψηλή κατάρτιση και επιστημονική επάρκεια των Ελλήνων φαρμακοποιών. Η κ. Μάγκη Κολιοπούλου, Μάρκετινγκ μάνατζερ Uriage Greece αναφέρθηκε στο κομμάτι της περιποίησης και της ομορφιάς μιλώντας για την «προστατευτική δύναμη του Ιαματικού Νερού των Γαλλικών Άλπεων κι η εξειδίκευση στον επιδερμικό φραγμό» και τέλος, η κ. Μαρίλια Πούλου, Product manager DEPON, ΒΙΑΝ Α.Ε., φαρμακοποιός μίλησε για τη «Διαχείριση του Κρυολογήματος στον χώρο του Φαρμακείου», την πιο συνηθισμένη ίωση για ενήλικες και παιδιά: «Υπάρχουν φαρμακευτικές προτάσεις και τα μη φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορεί να προτείνει ο φαρμακοποιός στον ασθενή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του Φαρμακευτικού Μουσείου, που λειτουργεί από το 2007 στη Θεσσαλονίκη, ενώ ακολούθησε η κλήρωση των πλούσιων δώρων από τους χορηγούς.

Παρακολουθείστε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ