ΥΓΕΙΑ

Χάπια Merck: Εν αναμονή του ανοίγματος της πλατφόρμας - Ποιοι τα δικαιούνται

χάπι κορονοιος
Στη μάχη με τον κορονοϊό τα αντιικά χάπια
Associated Press

Ανοίγει τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα για τους ασθενείς με κορονοϊό που δικαιούνται το χάπι της Merck.

Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους ασθενείς με κορονοϊό που δικαιούνται το χάπι της Merck, με τη χώρα μας να έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν την έγκριση χορήγησης του φαρμάκου, 24 ώρες μετά την αίτηση που θα έχουν κάνει στην πλατφόρμα. Τα χάπια της Merck κατά του κορονοϊού θα λαμβάνονται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Κορονοϊός: Νέα δεδομένα με τα αντιικά χάπια

Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης προχώρησε σε διευκρινήσεις το πρωί της Παρασκευής 14 Ιανουαρίου αναφροικά με τα αντιικά χάπια, τονίζοντας ότι θα χορηγούνται στις ίδιες κατηγορίες πολιτών όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, με εξαίρεση τις γυναίκες που βρίσκονται σε κύηση.

Ο κ. Λουκίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε για τα χάπια ότι «η ποσότητα είναι κοντά στις 10.000. Αν σκεφθεί κανένας αναλογικά πόσοι άνθρωποι μολύνονται, και πόσοι από αυτούς έχουν το ρίσκο της σοβαρής νόσησης, νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία θα αλλάξει λίγο τα δεδομένα της φιλοσοφίας της αντιμετώπισης».

«Είναι πολύ σημαντικό ότι με τα χάπια, δε θα έχουμε απώλεια χρόνου. Γιατί με τα μονοκλωνικά έπρεπε να γίνει έγχυση σε ενδονοσοκομειακό περιβάλλον. Γίνεται στην αρχή της νόσου (η χορήγηση), μέσα στις πρώτες πέντε μέρες στο σπίτι».

«Μπαίνουμε σε καινούργια δεδομένα», πρόσθεσε. Όπως είπε, τα χάπια θα συνταγογραφούνται μέσω μικρής επιτροπής που θα κοιτάει κάθε περίπτωση κάθε μέρα και θα την εγκρίνει. «Ο γιατρός θα κάνει την αίτηση όπως έγινε με τα μονοκλωνικά» διευκρίνισε.

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο, που εγκαινιάσαμε περίπου στις 20 Δεκεμβρίου, που προσπαθούμε να προλάβουμε τις σοβαρές μολύνσεις. To πρώτο κομμάτι που κάναμε ήταν τα μονοκλωνικά, στα οποία μπορέσαμε και διαθέσαμε τουλάχιστον μέχρι το peak της Όμικρον αυτά που είχαμε, τα δύο χιλιάδες» σημείωσε.

«Είναι πάρα πολύ νωρίς για να πούμε ότι τελειώνουμε με την πανδημία» τόνισε ακόμα ο πνευμονολόγος. Δήλωσε ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός εισαγωγών, όχι όμως ανάλογος των περιστατικών. «Είχαμε 4.000 και 5.000 (περιστατικά) την ημέρα και 600 εισαγωγές, τώρα έχουμε 20.000 με 25.000 και πάλι 600 εξαγωγές» εξήγησε.

Η διαδικασία χορήγησης

Προκειμένου να χορηγηθούν θα απαιτείται συνταγογράφηση από γιατρό και έγκριση από επιτροπή.

Τα αντιικά χάπια θα δίνονται είτε από τα νοσοκομεία για νοσηλευόμενους, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για εξωτερικούς ασθενείς. Οι γιατροί που θα κάνουν τη συνταγογράφηση θα καταχωρούν την 7η μέρα της χορήγησης και την 28η μέρα την πορεία της νόσου.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα τα αντιικά χάπια θα χορηγούνται σε ανοσοκατασταλμένους, άτομα με διαβήτη, άτομα με παχυσαρκία και άτομα με καρδιακές παθήσεις. Επίσης, προϋπόθεση για τη χορήγησή τους θα είναι αυτά τα άτομα να έχουν θετικό μοριακό τεστ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αργυρούπολη: Αυτός είναι ο 46χρονος που ξυλοκόπησε βάναυσα τη σύντροφό του – Χαροπαλεύει το θύμα

Θεσσαλονίκη - Βιασμός 24χρονης: Ο εισαγγελέας ψάχνει για κύκλωμα μαστροπείας

Καιρός: Νέα ψυχρή εισβολή στην Ελλάδα - Χιόνια και στην Αττική - Αναλυτικοί χάρτες από την ΕΜΥ