ΥΓΕΙΑ

Πρόγραμμα 260 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων του ΕΣΥ

Νοσοκομείο
Χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης
INTIME NEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τα περισσότερα νοσοκομεία της Ελλάδας θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, ύψους 260 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ και ένα μικρότερο μέρος από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την παρουσίαση του προγράμματος έκαναν την Πέμπτη (31/03/2022), ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Η διαδικασία θα προχωρήσει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και στοχεύει σε σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κυρία Γκάγκα έφερε νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα, του οποίου ο λογαριασμός ρεύματος και φυσικού αερίου, από 200.000 ευρώ τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο ήρθε σχεδόν 500.000 ευρώ.

Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του έργου μέχρι το τέλος του 2023. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν περιλαμβάνουν αλλαγές κουφωμάτων, θερμομόνωση των εξωτερικών επιφανειών, μονώσεις ταρατσών, αλλαγή λεβήτων και σε ορισμένα νοσοκομεία τοποθέτηση ηλιακών πάνελ για παραγωγή ενέργειας. Σε περίπτωση που δεν προλάβουν να ολοκληρωθούν όλες οι δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης μέχρι το τέλος του 2023, προβλέπεται μετάβαση στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ, επομένως δεν τίθεται ζήτημα απώλειας πόρων, διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφορικά, τέλος, με την πορεία των έργων του υπουργείου Υγείας που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή συνολικά βρισκόμαστε στην υποβολή του τεχνικού δελτίου που σημαίνει δέσμευση των χρημάτων άνω του 85% των έργων. Έχουμε 10 δράσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι το clawback για τις φαρμακευτικές εταιρίες που είναι στο 100%, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που είναι στο 70% και η δευτεροβάθμια. Τα δυο μεγάλα κομμάτια είναι το κομμάτι της ψηφιοποίησης που ήδη αυτό είναι πάρα πολύ ώριμο μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και προχωράει η ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων αλλά και άλλες δράσεις όπως ο ψηφιακός φάκελος του ασθενούς».

Διαβάστε επίσης:

Υπoυργείο Υγείας: Επικαιροποίηση των μέτρων για την Covid-19 στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας