ΥΓΕΙΑ

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Μακροβιότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής

Εμβολιασμός
Ο εμβολιασμός αποτελεί επένδυση στην οικονομική και κοινωνική ευημερία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Την αξία και τα οφέλη της πρόληψης μέσω των εμβολίων προωθεί η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών, οι δράσεις για την οποία φέτος ξεκίνησαν στις 22 Απριλίου και ολοκληρώνονται στις 30 Απριλίου. Το φετινό μήνυμα είναι ότι τα εμβόλια ωφελούν στη «μακροβιότητα και βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού».

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός αποτελεί επένδυση στην οικονομική και κοινωνική ευημερία, στην εξοικονόμηση των πόρων υγείας, στον μετριασμό απώλειας ωρών εργασίας, στη μείωση της ζήτησης φαρμακευτικών σκευασμάτων και της ανθεκτικότητας του πληθυσμού στην αντιβίωση. Σήμερα, δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας της COVID-19, τα οφέλη αναδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς ο εμβολιασμός συνέβαλε στην ελαχιστοποίηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και των επιπτώσεών τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Εμβολίων (Vaccines Europe), σημαντική παράμετρος για την αποκόμιση του μέγιστου οφέλους των εμβολιαστικών προγραμμάτων είναι η ορθή εφαρμογή των συνιστώμενων από τις αρχές υγείας εμβολιαστικών προγραμμάτων και η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών.

Στη χώρα μας, παρότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στα παιδιατρικά εμβόλια βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, η σημαντική υστέρηση που παρατηρείται στον εμβολιασμό ενηλίκων, αναδεικνύει την ανάγκη συλλογικών δράσεων λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης των χρόνιων νοσημάτων. Ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο, όπως για παράδειγμα η γρίπη, ο κοκκύτης, ο πνευμονιόκοκκος, o έρπης ζωστήρας αποτελούν σημαντική αιτία νοσηρότητας και πρόωρων θανάτων μεταξύ των ενηλίκων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η θέσπιση εμβολιαστικών στόχων, η πλήρης εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών και η ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης ειδοποίησης μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση υγιών αντιλήψεων στον πληθυσμό σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού, καταλήγει ο ΣΦΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Εμβολιασμός στην κύηση πριν και μετά την Covid εποχή - Οι οδηγίες της Ελληνικής Μαιευτικής Εταιρείας

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων