ΥΓΕΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Αγωνία για το ύποπτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη – Καλά στην υγεία του ο 61χρονος

Ευλογιά των πιθήκων: Αγωνία για το ύποπτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη – Καλά στην υγεία του ο 61χρονος
Σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, το αποτέλεσμα της εξέτασης που θα δείξει αν ο 61χρονος έχει ευλογιά των πιθήκων
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, το αποτέλεσμα της εξέτασης που θα δείξει αν ο 61χρονος έχει ευλογιά των πιθήκων

Συναγερμός έχει σημάνει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες στη χώρα μας για ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά κινητοποίηση είχε προκαλέσει ένας τουρίστας στην Κεφαλονιά για τον οποίο αποδείχθηκε τελικά ότι είχε νοσήσει με ανεμοβλογιά.

Το δεύτερο ύποπτο κρούσμα που εντοπίστηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στη Θεσσαλονίκη είναι ένας 61χρονος άνδρας από το Μαρόκο που έφτασε στην Ελλάδα από τη χώρα του μέσω Κωνσταντινούπολης.

Ο 61χρονος έφτασε στη χώρα μας με την υποψία ότι έχει νοσήσει με ευλογιά των πιθήκων και γι’ αυτό απευθύνθηκε αμέσως στο νοσοκομείο ενημερώνοντας το προσωπικό που τον υποδέχθηκε.

Μέχρι στιγμής, η κατάσταση της υγείας του είναι αρκετά καλή σύμφωνα με ενημέρωση από το νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται σε αναμονή για τα αποτελέσματα της εξέτασης για την ταυτοποίηση του ιού από τον οποίο έχει προσβληθεί ο ασθενής. Σύμφωνα με πληροφορίες από το εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, τα δείγματα έφτασαν την Πέμπτη στο εργαστήριο και χρειάζονται ένα 24ωρο για την ταυτοποίηση του ιού, οπότε τα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα, Παρασκευή, μετά το μεσημέρι.

Ο 61χρονος έχει τεθεί σε απομόνωση μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών του ενώ παρουσιάζει ήπια συμπτώματα

Στο μεταξύ, όπως προειδοποίησε χθες, Πέμπτη, ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, «η Ευρώπη παραμένει στο επίκεντρο της μεγαλύτερης και γεωγραφικά πιο εκτεταμένης επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων που έχει αναφερθεί ποτέ εκτός των ενδημικών περιοχών της δυτικής και κεντρικής Αφρικής», τονίζοντας πως ο κίνδυνος εξάπλωσης μέσα στο καλοκαίρι παραμένει υψηλός.

Όπως τόνισε η καμπύλη κρουσμάτων ήταν απότομη τις τελευταίες 2 εβδομάδες, ενώ περιέγραψε όσα γνωρίζουν οι ειδικοί για την ευλογιά των πιθήκων μέχρι αυτή τη στιγμή. «Ακόμη κι αν καθημερινά παρουσιάζονται νέοι ασθενείς, οι έρευνες σε προηγούμενα περιστατικά δείχνουν ότι η επιδημία στην περιοχή μας (σ.σ. Ευρώπη) ήταν σίγουρα σε εξέλιξη ήδη από τα μέσα Απριλίου» ανέφερε.

Ευλογιά των πιθήκων: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και η θεραπεία

Υπενθυμίζεται ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι ένας ιός που συνήθως προκαλεί πυρετό και χαρακτηριστικά εξανθήματα στο δέρμα, παρόμοια με αυτά της ανεμοβλογιάς. Θεωρείται ήπια ασθένεια και συνήθως «περνάει» μέσα σε δύο με τέσσερις εβδομάδες χωρίς να χρειαστεί κάποια αγωγή. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης είναι με το άγγιγμα από μολυσμένο άτομο ή με την ανταλλαγή σωματικών υγρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υγειονομικές αρχές ανά τον πλανήτη διερευνούν την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, μιας σπάνιας ιογενούς ασθένειας που μέχρι σήμερα εντοπιζόταν σχεδόν αποκλειστικά σε απομακρυσμένες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής.

Η ξαφνική εμφάνιση της ασθένειας σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο μας ανησυχεί διεμήνυσε πρόσφατα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Ρίτσαρντ Χάτσετ, επικεφαλής της «Συμμαχίας για Καινοτομία στην Πανδημική Ετοιμότητα». «Είναι η πρώτη φορά που συγκεντρωνόμαστε στο Νταβός από το 2020 και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα επικίνδυνη απειλή»

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια πολύ διαφορετική ασθένεια από την Covid-19. Δεν εξαπλώνεται μέσω της αναπνευστικής οδού με τον ίδιο τρόπο, επομένως δεν παρουσιάζει το είδος της παγκόσμιας απειλής που πολλοί από εμάς αναγνωρίσαμε αμέσως ότι παρουσίαζε ο κορονοϊός. Ωστόσο, αποτελεί παράδειγμα του κινδύνου που παρουσιάζουν οι μολυσματικές ασθένειες στον σύγχρονο κόσμο» τόνισε.

Σχετικές ειδήσεις