ΥΓΕΙΑ

Πλεύρης: Με επιπλέον 500 κλίνες το έκτακτο σχέδιο για τον κορονοϊό, τα επόμενα βήματα από Σεπτέμβριο

Πλεύρης: Με επιπλέον 500 κλίνες το έκτακτο σχέδιο για τον κορονοϊό, τα επόμενα βήματα από Σεπτέμβριο
Ο Θάνος Πλεύρης έδωσε λεπτομέρειες για το έκτακτο σχέδιο που αφορά τη διαχείριση των νοσηλειών από κορονοϊό από τα νοσοκομεία
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ο Θάνος Πλεύρης έδωσε λεπτομέρειες για το έκτακτο σχέδιο που αφορά τη διαχείριση των νοσηλειών από κορονοϊό από τα νοσοκομεία

Λεπτομέρειες τόσο για το έκτακτο σχέδιο που επανήλθε σε εφαρμογή μετά την αύξηση του αριθμού των νοσηλειών από κορονοϊό αλλά και για τα επόμενα βήματα που μελετώνται έδωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το πρωί της Τετάρτης.

Αρχικά εξήγησε ότι με το σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει και τη μετατροπή του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά covid , θα αυξηθούν κατά 500 οι διαθέσιμες κλίνες για περιστατικά κορονοϊού.

«Με τα μέτρα αυτά θα καλύψουμε τις κλίνες στο λεκανοπέδιο. Στις άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες φαίνεται να είναι ακόμα πιο ελεγχόμενη η κατάσταση» είπε ο Θάνος Πλεύρης στο MEGA.

«Η δυναμική του κορονοϊού υπάρχει. Το ΕΣΥ πιέζεται, πρέπει οι εργαζόμενοι να πάρουν τις άδειές τους ενώ ο Ιούλιος είναι ένας μήνας αρκετών επεμβατικών πράξεων πριν τις διακοπές» εξήγησε ο υπουργός Υγείας το σκεπτικό πίσω από την ενεργοποίηση του σχεδίου αν και, όπως συμπλήρωσε «ο Ιούλιος θα είναι πιεστικός αλλά ελεγχόμενος».

Ο Θάνος Πλεύρης αποκάλυψε και τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού για τον κορονοϊό: «Έχουμε ενεργοποιήσει ένα πρωτόκολλο που είναι το μέσο, το επόμενο στάδιο θα είναι να να βάλεις ιδιωτικές δομές και στρατιωτικά νοσοκομεία αλλά αυτό δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή. Εξετάζουμε να το ενεργοποιήσουμε τον Σεπτέμβριο και θέλουμε το σύνολο του ιδιωτικού τομέα όπως πηγαίνεις για τις άλλες νοσήσεις να πηγαίνεις και για κορονοϊό. Δεν θέλουμε να πάμε σε μονοθεματικά νοσοκομεία γιατί θέλουμε το ΕΣΥ να λειτουργεί κανονικά

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μεταλλάξεις που είναι υπερμεταδοτικές. Αυτό που λένε οι ειδικοί είναι ότι μπορεί να είναι έως και τριπλάσια τα πραγματικά κρούσματα. Είναι λογικό να έχουμε αυξημένη θετικότητα αφού τα τεστ είναι πλέον πιο στοχευμένα. Η διαφορά που βλέπετε σήμερα τόσα πολλά κρούσματα και λιγότερους επιβαρυντικούς δείκτες σε σχέση με Ιανουάριο-Φεβρουάριο-Μάρτιο είναι ο εκτεταμένος εμβολιασμός» πρόσθεσε για την κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι «η φιλοσοφία μας είναι τα μέτρα να μείνουν σε επίπεδο σύστασης. Το καλοκαίρι δεν φαίνεται ότι θα χρειαστεί να πάμε σε μέτρα, από το φθινόπωρο να δούμε πώς θα κινηθεί το δυναμικό φαινόμενο της πανδημίας σε συνδυασμό με την εμβολιαστική τακτική που θα ακολουθήσει η Ευρώπη».

Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε, τέλος, και για τα σχολεία και το πώς θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο και απάντησε αρχικά ότι «τα πρωτόκολλα λειτούργησαν» ενώ αποκάλυψε ότι «είναι ανοιχτότατο το ενδεχόμενο να υπάρξουν πρωτόκολλά για τα σχολεία με βάση τα δεδομένα της πανδημίας. Να δούμε τι μεταλλάξεις θα έχουμε, σε τι φάση θα είναι το κύμα της πανδημίας».

Σχετικές ειδήσεις