ΥΓΕΙΑ

Η δωρεά μυελού των οστών στο επίκεντρο της συνεργασίας ΕΟΜ - ΥΠΕΘΑ

Χαρδαλιάς και Παπαθεοδωρίδης
Οι κύριοι Χαρδαλιάς και Παπαθεοδωρίδης
WinCancer

Με στόχο να αλλάξει το τοπίο στη δωρεά μυελού των οστών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο Εθνικός Οργανισμός Μετμοασχεύσεων υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας. 

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και o Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Οργανισμού. Η τελετή υπογραφής του μνημονίου, πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Παρόντες ήταν ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ Υποπτέραρχος (ΥΙ) Δημήτριος Χατζηγεωργίου, Διευθυντές και Επιτελείς των αρμόδιων Διευθύνσεων των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, ενώ από πλευράς του Οργανισμού ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Σταύρος Κέπεντζης και ο Υπεύθυνος Τμήματος Μεταμοσχεύσεων Κυττάρων Αναστάσιος Μανώλης. Παρευρέθηκαν επίσης, ο επιστημονικός Διευθυντής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» Στυλιανός Γραφάκος, ως εκπρόσωπος του Κέντρου Ενημέρωσης & Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών – «Χάρισε Ζωή» η Μαρία Κώστογλου και η Πρόεδρος του “WinCancer – WeCan” Πίστη Κρυσταλλίδου.

Τα δύο μέρη προχωρούν σε μια συνεργασία με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων αναφορικά με την αναζήτηση, λήψη και μεταφορά μοσχεύματος αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, τη θεραπεία ασθενών με σοβαρά αιματολογικά νοσήματα, καθώς και την ενίσχυση του έργου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, αλλά και με επιδίωξη την προσέλκυση/αύξηση του αριθμού των εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας έχει διάρκεια ισχύος για δύο έτη. Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε: «Η υπογραφή του παρόντος μνημονίου, μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, επιβεβαιώνει την κοινή μας επιθυμία, να προχωρήσουμε σε μια επωφελή συνεργασία με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, που θα στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων αναφορικά με την αναζήτηση, λήψη και μεταφορά μοσχεύματος αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρά αιματολογικά νοσήματα και εν τελεί την αύξηση του αριθμού των εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, από ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα, παρέχει αδιάλειπτα πολύτιμες υπηρεσίες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην υποβοήθηση του μεταμοσχευτικού έργου του Υπουργείου Υγείας, σε ό,τι αφορά τη χάραξη και υλοποίηση της εθνικής πολιτικής στον τομέα της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων, ιστών και κυττάρων. Σε αυτή τη διαχρονική συνεισφορά του Οργανισμού, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω του υψηλού φρονήματος κοινωνικής αλληλεγγύης και συνεισφοράς που τα διακατέχει, επιθυμούν να προστρέξουν ως πολύτιμος αρωγός και συμπαραστάτης, δίνοντας το δικό τους δυναμικό παρόν προς όφελος του κοινωνικού συμφέροντος στον κρίσιμο τομέα της υγείας.

Και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή τους η συνδρομή, θα αποτελέσει άλλο ένα "μικρό", αλλά χαρακτηριστικό δείγμα της συνεχούς προσφοράς τους σε κάθε κρίσιμο για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής τομέα, προσφορά που καθιστά τις Ένοπλες Δυνάμεις αποδέκτη καθολικής αναγνώρισης, ενισχύοντας έτι περαιτέρω την αρραγή σχέση εμπιστοσύνης που έχουν διαχρονικά αναπτύξει με τους Έλληνες πολίτες. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποστηρίζει ένθερμα το έργο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων στην προσπάθειά του για αύξηση του αριθμού των εθελοντών δοτών μυελού των οστών και μέσω της υπογραφής του παρόντος μνημονίου ευελπιστεί να συνεισφέρει ζωτικά στην προαγωγή και εξασφάλιση του πολυτιμότερου αγαθού, του αγαθού της ίδιας της ζωής».

Διαβάστε επίσης:

«Η δωρεά οργάνων είναι σαν να κάνεις άλλα πέντε παιδιά»

Η «ανάσταση» που δεν ήρθε για τη Νικόλ – 25χρονη με κυστική ίνωση «έφυγε» ενώ περίμενε μεταμόσχευση