ΥΓΕΙΑ

ΕΟΜ: Δεν τέθηκε θέμα δωρεάς οργάνων του 17χρονου από τους γιατρούς

Εντατική
Ο ασθενής, παρά τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη, ουδέποτε παρουσίασε σημεία εγκεφαλικού θανάτου
EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Για διασπορά ψευδών ειδήσεων κάνει λόγο ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), με αφορμή δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι 17χρονος στη Μυτιλήνη «ξύπνησε» λίγο πριν «κλείσουν τα μηχανήματα και του πάρουν τα όργανα για δωρεά».   

Όπως τονίζει ο ΕΟΜ, «ουδέποτε τέθηκε προς την οικογένεια του 17χρονου το ενδεχόμενο της δωρεάς των οργάνων του από τους θεράποντες ιατρούς. Ο ασθενής, παρά τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη, ουδέποτε παρουσίασε σημεία εγκεφαλικού θανάτου και ως εκ τούτου ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές εξετάσεις προς επιβεβαίωση ή αποκλεισμό αυτού».

Συγκεκριμένα ο ΕΟΜ αναφέρει: «Σχετικά με το αναληθές δημοσίευμα της εφημερίδας "Στο Νησί" Μυτιλήνης, το οποίο τις τελευταίες ώρες αναπαράγεται από πανελλήνιας εμβέλειας μέσα και κοινωνικά δίκτυα, αναφορικά με 17χρονο ασθενή που νοσηλευόταν στη Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου Μυτιλήνης με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τελικά έλαβε εξιτήριο, προς αποκατάσταση της αλήθειας και πρόληψης περαιτέρω ζημίας στο θεσμό της Δωρεάς Οργάνων, κατόπιν επικοινωνίας με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τον Διευθυντή της Μ.Ε.Θ., ο Ε.Ο.Μ. αποσαφηνίζει οτι:

1. Ουδέποτε τέθηκε προς την οικογένεια του 17χρονου το ενδεχόμενο της δωρεάς των οργάνων του από τους θεράποντες ιατρούς.

2. Ο ασθενής, παρά τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη, ουδέποτε παρουσίασε σημεία εγκεφαλικού θανάτου και ως εκ τούτου ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές εξετάσεις προς επιβεβαίωση ή αποκλεισμό αυτού.

3. Όλες οι σχετικές ανακριβείς πληροφορίες αποτελούν ανεύθυνες υποθέσεις μη εξουσιοδοτημένων προσώπων, χωρίς την επιβεβλημένη δημοσιογραφική έρευνα και διασταύρωση στοιχείων, που προσβάλλουν βαθύτατα την επιστημονική επάρκεια του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και πλήττουν ανεπανόρθωτα την ιδέα της Δωρεάς Οργάνων.

Καλούμε τους ιθύνοντες και συγκεκριμένα την εφημερίδα ”Στο Νησί” όπως ανακαλέσει και ανασκευάσει άμεσα το σχετικό δημοσίευμα. Η νομοθεσία σχετικά με την επιβολή αυστηρών ποινικών κυρώσεων, τόσο για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, όσο και για την, με οποιονδήποτε τρόπο, παρακώλυση των διαδικασιών δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων είναι σαφής».

Διαβάστε επίσης:

Βέροια: Η εξαφάνιση βρέφους - Η ομολογία της μητέρας για τον Αλιάκμονα

Κορονοϊός - Παυλάκης: Νέο στέλεχος στις ΗΠΑ

Κρυπτονομίσματα: Η χρονιά-κόλαση και τα 2 τρισ. δολ. που έκαναν φτερά