ΥΓΕΙΑ

ΟΚΑΝΑ - ΕΚΑΒ: Εκπαίδευση στη χορήγηση εισπνεόμενης ναλοξόνης

OKANA
Στόχος η μείωση των θανάτων που συνδέονται άμεσα με την υπερβολική δόση οπιοειδών
INTIME NEWS

Ένα φάρμακο που σώζει ζωές στο πεδίο - Ποιοι θα μπορούν να χορηγούν ναλοξόνη σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας οπιοειδών.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη χορήγηση εισπνεόμενης ναλοξόνης πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά του ΟΚΑΝΑ, σε συνέχεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο προσωπικό πρώτης γραμμής του Οργανισμού.

Πλέον έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση και τεχνογνωσία να χορηγούν εισπνεόμενη ναλοξόνη στελέχη του ΕΚΑΒ και της προ-νοσοκομειακής φροντίδας, της Άμεσης Πρόσβασης – Μείωσης της Βλάβης του ΟΚΑΝΑ και άλλων φορέων.

Η εκπαίδευση αποτέλεσε βασική προτεραιότητα των προέδρων του ΟΚΑΝΑ και του ΕΚΑΒ, Θάνου Θεοχάρη και Νίκου Παπαευσταθίου αντίστοιχα. Στην ομάδα των εκπαιδευόμενων συμμετείχαν εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ από την πρώτη γραμμή, ενώ παρευρέθηκε και ο Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος.

Στην εκπαίδευση έγινε ενημέρωση για το θεσμικό πλαίσιο χορήγησης της ναλοξόνης στην Ελλάδα, για τη φαρμακολογική δράση της, καθώς και για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας. Στο πλαίσιο της θεματολογίας, συμπεριλήφθηκε και επίδειξη της πρακτικής εφαρμογής χορήγησης εισπνεόμενης ναλοξόνης.

Επίσης, νομοθετήθηκε χθες, Τετάρτη (15/03/2023) μετά από τη θετική γνωμοδότηση του ΟΚΑΝΑ, η δυνατότητα χορήγησης της ναλοξόνης από όλους, όταν και όπου απαιτείται. Πλέον, εργαζόμενοι και επαγγελματίες του χώρου των εξαρτήσεων, ομότιμοι, ενεργοί χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών και οι οικείοι τους θα μπορούν να χορηγούν ναλοξόνη σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας, με στόχο τη μείωση των θανάτων που συνδέονται άμεσα με την υπερβολική δόση οπιοειδών.

Διαβάστε επίσης:

Ιατρικά σφάλματα: Οι ειδικότητες με τις περισσότερες καταγγελίες και η ευθύνη των γιατρών

Έρχεται «κόφτης» εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ και εξαιρέσεις στην αποζημίωση

Κορονοϊός: Πλεύρης - Τέλος στα μέτρα έναντι της πανδημίας Covid-19