Αυτό είναι το μπαχαρικό που ανακουφίζει από το φούσκωμα και τα αέρια - Τι δείχνουν κλινικές μελέτες

Ο συνδυασμός των πεπτικών, αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων το καθιστά ένα πραγματικά «φαρμακευτικό» καρύκευμα

Αυτό είναι το μπαχαρικό που ανακουφίζει από το φούσκωμα και τα αέρια - Τι δείχνουν κλινικές μελέτες
Unsplash

Το τζίντζερ θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυσικά μέσα για την βελτίωση της πέψης και τη μείωση του φουσκώματος και των αερίων στην κοιλιά.

Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες τόσο ως καρύκευμα όσο και στην παραδοσιακή ιατρική, ενώ σύγχρονες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν τις πεπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.

Η ρίζα του (Zingiber officinale Rosc.) προέρχεται από την Κεντρική και τη Νοτιοανατολική Ασία και οφείλει την ευεργετική δράση της σε αιθέρια έλαια και πικάντικες ενώσεις όπως οι τζιντζερόλες και οι σογαόλες, υπεύθυνες για τη χαρακτηριστική γεύση και πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες.

τζίντζερ

Unsplash

Οφέλη για την πέψη και την υγεία

Οι τζιντζερόλες έχουν αποδειχθεί ότι δρουν στο στομάχι και το έντερο, ανακουφίζοντας από φούσκωμα, σπασμούς και ναυτία, λειτουργώντας ως αντίπαλοι της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, διεγείρουν την έκκριση σάλιου και γαστρικών υγρών, διευκολύνοντας την πέψη. Το τζίντζερ διαθέτει επίσης καρομινατικές, γαστροπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, μειώνοντας τα αέρια, προστατεύοντας τη γαστρική βλεννογόνο και καταπολεμώντας τη φλεγμονή.

τζίντζερ

Unsplash

Επιπλέον, τα βιοδραστικά του συστατικά προσφέρουν αντιοξειδωτική, αναλγητική και αντιβακτηριακή δράση, καθιστώντας το τζίντζερ ένα πλήρες φυσικό σύμμαχο για την ευεξία του πεπτικού συστήματος. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ναυτίας και ζαλάδας, ενώ στη σύγχρονη δυτική ιατρική έχει επεκταθεί η χρήση του για ήπιες στομαχικές ενοχλήσεις και ημικρανίες. Επιπλέον, αποτελεί πηγή υδατανθράκων, νερού και σημαντικών μετάλλων όπως κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο.

Ασφάλεια και προφυλάξεις

Οι κλινικές μελέτες δείχνουν ότι το τζίντζερ είναι γενικά ασφαλές, με ελάχιστες παρενέργειες. Ωστόσο, συνιστάται προσοχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού χωρίς ιατρική παρακολούθηση, καθώς και σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά, λόγω αυξημένου κινδύνου αιμορραγίας.

τζίντζερ

Unsplash

Πώς να το εντάξετε στη διατροφή

Το τζίντζερ μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο σε ροφήματα: αρκεί να ξεφλουδίσετε και να κόψετε ένα κομμάτι ρίζας, να προσθέσετε βραστό νερό και να αφήσετε να σταθεί λίγα λεπτά. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σκόνη για να αρωματίσει σούπες, μαγειρευτά, μαρινάδες και γλυκά. Στην ασιατική κουζίνα, το τζίντζερ προστίθεται τριμμένο ή ψιλοκομμένο σε λαδερά, πιάτα με κοτόπουλο ή τόφου, συνδυασμένο με σκόρδο και σάλτσα σόγιας, ενισχύοντας τη γεύση και τις πεπτικές του ιδιότητες.

Αυτό το αρχαίο μπαχαρικό δεν είναι απλώς ένα αρωματικό συστατικό — είναι ένας φυσικός σύμμαχος για την πέψη και τη συνολική υγεία του οργανισμού.

Διαβάστε επίσης

Σχόλια
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή