ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Η ηλιοθεραπεία έχει και οφέλη

Έρευνα: Η ηλιοθεραπεία έχει και οφέλη

Μπορεί η έκθεση στον ήλιο να αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου στο δέρμα, όμως η θετική επίδραση στην υγεία μπορεί να είναι επίσης σημαντική. Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) μειώνει γρήγορα και αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση.


Αν και οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι θα πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες πάνω στο ζήτημα, ανέφεραν ότι ίσως στο μέλλον θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι σχετικές ιατρικές συμβουλές για τη σχεδόν πλήρη αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο.

Οι δερματολόγοι του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δεν έχουν ακόμα κάνει επίσημη επιστημονική δημοσίευση, αλλά θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο μεγαλύτερο διεθνές δερματολογικό συνέδριο στον κόσμο, το οποίο πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Ρίτσαρντ Γουέλερ, θεωρούν ότι η ηλιακή ακτινοβολία βοηθά στην πτώση της αρτηριακής πίεσης, καθώς οι βλαβερές για το δέρμα υπεριώδεις ακτίνες απελευθερώνουν μια ουσία (μονοξείδιο του αζώτου) που ρίχνει την πίεση στο αίμα.

Έτσι, ο ήλιος βοηθά στην μείωση του κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό, ακόμα και στην παράταση της ζωής. Οι Βρετανοί επιστήμονες επισήμαναν πως οι θάνατοι από καρδιά και εγκεφαλικά λόγω υψηλής πίεσης είναι πολύ περισσότεροι από ό,τι οι θάνατοι από καρκίνο του δέρματος.

«Υποπτευόμαστε πως τα οφέλη της ηλιακής ακτινοβολίας για την καρδιά υπεραντισταθμίζουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος», δήλωσε ο Γουέλερ και ανέφερε ότι η ερευνητική ομάδα του θα πραγματοποιήσει μια νέα μελέτη για να συγκρίνει τα δύο είδη κινδύνου σε ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον ήλιο σε διαφορετικό βαθμό. «Αν και η νέα έρευνα επιβεβαιώσει ότι το ηλιακό φως μειώνει τη θνησιμότητα από κάθε αιτία, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη συμβουλή μας για την έκθεση στον ήλιο», πρόσθεσε.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι, ιδίως οι λουόμενοι στις παραλίες, θα πρέπει να βάζουν κανονικά το αντηλιακό τους.