ΥΓΕΙΑ

Δραματικές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά στο ΕΣΥ

Δραματικές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά στο ΕΣΥ

Δραματικές καταστάσεις εκτυλίσσονται καθημερινά στα νοσοκομεία από τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων και αναλωσίμων, ορισμένες εκ των οποίων αφορούν σε σοβαρές ασθένειες.

Οι ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά- οι οποίες είναι ιδιαίτερα εμφανείς σε ορισμένα μεγάλα νοσηλευτήρια- διαψεύδουν ακόμη μία φορά τον υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είπε σήμερα στην Βουλή, ότι δεν θα έχουμε καμία έλλειψη το 2013 διότι απελευθερώνονται χρήματα για τους προυπολογισμούς του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, για τις ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία, ο υπουργός είπε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, θα απελευθερωθούν 280 εκατ. ευρώ για τους προυπολογισμούς των νοσοκομείων και έτσι το 2013 δεν θα υπάρξει καμία έλλειψη σε φάρμακα και υλικά.

Ορισμένα δε νοσοκομεία, όπως σημείωσε ο υπουργός, μετέφεραν τμήμα της νοσοκομειακής δαπάνης στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα υψηλού κόστους (αφορούν σε σοβαρές ασθένειες) και πρόσθεσε πως και η αγορά προχωράει ευρύθμως, με τα προβλήματα που τυχόν παρουσιάζονται πάντα σε μια αγορά.

Οι ελλείψεις πάντως είναι εμφανείς, σύμφωνα με πηγές φαρμακοποιών εντός των νοσοκομείων, ιδιαίτερα σε ορισμένα «βαριά» νοσοκομεία, όπως Ευαγγελισμός, Αττικόν, Ιπποκράτειο και Ερυθρός, τα οποία έχουν «στεγνώσει» και βρίσκονται στο «κόκκινο» ήδη από τον Οκτώβριο.

evagelismos

Για τον Ευαγγελισμό όμως, είναι χαρακτηριστική και η δήλωση του προέδρου των Εργαζομένων κ. Ηλία Σιώρα την περασμένη εβδομάδα στην εκπομπή του Γ. Πρετεντέρη, ο οποίος απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, είπε ότι το νοσοκομείο έχει δαπανήσει σχεδόν το 98% του προυπολογισμού του σε φάρμακα το 10μηνο του 2013.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές επίσης, και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζουν προβλήματα ελλείψεων, ενώ υπάρχουν αναφορές και για πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες δεν φέρνουν ποσότητες σκευασμάτων, διότι γνωρίζουν ότι θα πληρωθούν δύσκολα.

Αλλά και το CNN μόλις πριν δύο μήνες, τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ρεπορτάζ του, έκανε μεγάλη αναφορά για τις ελλείψεις φαρμάκων, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην αγορά.

emvolia

Αναφορικά με τις ελλείψεις στα ιδιωτικά φαρμακεία, αυτές αφορούν κυρίως εμβόλια, π.χ. για τέτανο και πολυομυελίτιδα, ορισμένα αντιβιοτικά και εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή.

Ένα άλλο σοβαρό θέμα ακόμη το οποίο απασχολεί τα νοσοκομεία, είναι η έλλειψη φαρμάκου που αφορά σε χημειοθεραπείες. Οι φαρμακοποιοί στα νοσοκομεία μάλιστα, χαρακτηρίζουν το θέμα ανήθικο, διότι η συγκεκριμένη εταιρεία συμμετείχε σε διαγωνισμό για να πάρει την προμήθεια, επελέγη για την χαμηλότερη τιμή της, και τώρα δηλώνει αδυναμία να προμηθεύσει τα νοσηλευτήρια.

Σε ερώτημα για το εάν θα μπορούσε το υπουργείο Υγείας να εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος σε μια περαιτέρω μεγάλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο στόχος που τέθηκε για το 2014, των 2 δισ. ευρώ για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και των υπολοίπων 600- 700 εκατ. ευρώ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, εφόσον δεν μειωθεί και μείνει εκεί, θα μπορέσει να τηρηθεί με τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται σήμερα.

adonis837812332333

Βεβαίως τα 2 δις ευρώ φαρμακευτική δαπάνη για το 2014, είναι πολύ κακός οιωνός, ο οποίος παραπέμπει σε ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, των γιατρών αλλά και των Ενώσεων των Ασθενών, οι οποίοι έχουν προτείνει η εξωνοσοκομειακή δαπάνη να μην πέσει κάτω από 2,25 δις ευρώ.

Πηγή: Onmed

Διαβάστε επίσης:

Ρουσφέτια Άδωνι στην κινητικότητα των νοσοκομείων

Έντονη φημολογία για «δώρα» εκατομμυρίων σε Έλληνες αξιωματούχους

Την απομάκρυνση του Άδωνη εισηγούνται στον Σαμαρά!

Σε ελεύθερη πτώση η κυβέρνηση μετά τις παρεμβάσεις του υπ. Υγείας

Θεοδοσιάδης: κόβουν τα φάρμακά τους γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν

Υγειονομική γενοκτονία καταγγέλλει γιατρός του Νοσοκομείου Νίκαιας

Μ. Βλασταράκος: Οι αριθμοί δεν έχουν αξία όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν

Ο Άδωνις δίνει σε ιδιώτες τα κέντρα υγείας με ύποπτες διαδικασίες

ΣΟΚ - Πέθαναν από καρκίνο επειδή δεν είχαν χρήματα για τη θεραπεία

Γιατροί: «Μας σκοτώνετε κ. Άδωνι»

Πατούλης: O Άδωνις καταστρέφει το πλεονέκτημα της Ελλάδας

Τέλος στη δημόσια υγεία με υπογραφή Άδωνι Γεωργιάδη

Με υπογραφή Άδωνη η ταφόπλακα και στα εμβόλια

Βαρβάρα Ανεμοδουρά: Γιατί καταγγέλλω τον Άδωνι

Ήρθε η ώρα οι γιατροί να ρίξουν την κυβέρνηση;

Προμελετημένη μεθόδευση Γεωργιάδη με τις ευλογίες Σαμαρά

Κοινή έκκληση για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Υγεία

Εργαζόμενοι ΕΟΠΥΥ: Τα ψέματα του Άδωνι με χρονολογική σειρά

Ρoή Ειδήσεων