ΥΓΕΙΑ

Κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ

Κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ

Κατατέθηκε τελικά την Παρασκευή αργά το βράδυ στην Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον νέο φορέα που δημιουργείται με την ονομασία ΠΕΔΥ.

Νωρίτερα το κείμενο του νομοσχεδίου είχε περάσει από στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης κ. Τ. Μπαλτάκου.

Στο νομοσχέδιο έχουν προστεθεί και οι παρατηρήσεις του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ χωρίς όμως να αλλάζει η ουσία του νομοσχεδίου, η οποία εστιάζεται σε δύο βασικά σημεία:

-τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας

-τη δημιουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας και τη θεσμοθέτηση του οικογενειακού γιατρού.

Βεβαίως περιλαμβάνεται και το μείζον θέμα της διαθεσιμότητας των γιατρών- ζήτημα που έχει οδηγήσει τον κλάδο σε απεργιακές κινητοποιήσεις εδώ και δύο μήνες- καθώς και την αξιολόγηση. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι το σ/ν να κατατεθεί στην Ολομέλεια στις αρχές Φεβρουαρίου, αφού προηγουμένως συζητηθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαθεσιμότητα θα έχει διάρκεια 30 ημερών και οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στον νέο φορέα καλούνται να υποβάλουν αίτηση μέσα σε μία εβδομάδα.

Άδειες για λειτουργία διαγνωστικών εργαστηρίων και εργαστηρίων φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης θα χορηγούν οι οικείοι Ιατρικοί Σύλλογοι.

Τέλος, σε διάστημα ενός έτους από την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα πρέπει να προσαρμοστούν όλοι οι φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του ιδιωτικού τομέα.

Να σημειωθεί, ότι το κείμενο του νομοσχεδίου, έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εδώ και 15 ημέρες, από τις 10 Ιανουαρίου.

Πηγή: onmed.gr