ΥΓΕΙΑ

Δεν είναι τα αυγά αλλά η ζάχαρη που απειλεί την υγεία μας, λένε τώρα οι επιστήμονες

Δεν είναι τα αυγά αλλά η ζάχαρη που απειλεί την υγεία μας, λένε τώρα οι επιστήμονες

Δεκαετίες τώρα οι γιατροί μας προειδοποιούσαν ότι τα αυγά, τα θαλασσινά, το μπέικον και το συκώτι είναι τροφές που έπρεπε να εξορίσουμε από το διαιτολόγιό μας, λόγω των υψηλών επιπέδων λιπαρών που περιέχουν.

Τώρα, έτσι απλά λένε ότι αυτό ήταν μια λανθασμένη οδηγία. Ολες εκείνες οι θεωρίες περί του πόσο επιβαρύνουν τις αρτηρίες μας αυτές οι τροφές και οδηγούν σε εγκεφαλικά και καρδιακές ασθένειες πετάγονται από το παράθυρο.
Οι οδηγίες για αυτές τις τροφές έχουν τις ρίζες τους στα τέλη της δεκαετίας του '70 οπότε και τις συνέδεσαν με την αυξημένη χοληστερίνη στο αίμα. Η ιατρική κοινότητα είχε διχαστεί αφού κάποιοι επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι η σύνδεση αυτή δεν είναι σωστή.

Η αμερικανική κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Daily Mail ετοιμάζεται να κάνει μια στροφή η οποία θα αλλάξει τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές, επαναφέροντας αυτές τις τροφές στο καθημερινό τραπέζι.
Το αμερικανικό Department of Agriculture το οποίο κάθε πέντε χρόνια επανεξετάζει τις οδηγίες περί διατροφής, πρόκειται να εξορίσει τη χοληστερίνη και κατά συνέπεια τις τροφές αυτές από τον κατάλογο με τα τρόφιμα που δυνάμει θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία.

Σύμφωνα με τις νέες έρευνες λοιπόν η χοληστερίνη δεν έχει τη σημασία που πίστευαν όλοι στην υγεία της καρδιάς. Το Dietary Guidelines Advisory Committee σκοπεύει κατά συνέπεια να αποχαρακτηρίσει αυτές τις τροφές.

Η νέα οδηγία είναι ότι η ζάχαρη αποτελεί τον υπ'αριθμόν 1 κίνδυνο για την υγεία. Από ότι φαίνεται η βιομηχανία τροφίμων μείωσε σημαντικά τα λίπη αλλά προκειμένου να κρατήσει μια κάποια γεύση αύξησε τη ζάχαρη.
Ήδη κάποιοι αναρωτιούνται πως ακριβώς έγινε αυτό το λάθος και ζητούν να γίνουν έρευνες σχετικά με αυτό. Επί της ουσίας λένε έχουμε λάθος διατροφικές οδηγίες για πάνω από 30 χρόνια.