ΥΓΕΙΑ

ΠΙΣ: Να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες των νοσοκομείων

ΠΙΣ: Να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες των νοσοκομείων

Την άμεση αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών από ελλείψεις προσωπικού και υλικών στα νοσοκομεία της χώρας, ζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) από τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, Θάνο Δημόπουλο.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλαστάρακος, τόνισε ότι η λειτουργία πολλών κλινικών αιχμής καθίσταται προβληματική, καθώς αδυνατούν να εφημερεύσουν και να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού.

Ο κ. Βλασταράκος χαρακτήρισε θετική την προσφυγή του υπουργείου Υγείας στο ΣτΕ, για την άδεια πρόσληψης επικουρικού προσωπικού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Το ΔΣ του ΠΙΣ ζήτησε επίσης από τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, να χρηματοδοτήσουν οι Υγειονομικές Περιφέρειες τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, για να αρθούν τα προβλήματα ελλείψεων υλικών που παρατηρούνται σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα. Επίσης, ο ΠΙΣ ζήτησε να ξεκινήσει η διαδικασία της εκταμίευσης του τρίτου τριμήνου των εφημεριών των ιατρών, των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Αναφορικά με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για τις ιδιωτικές δομές Δευτεροβάθμιας - Τριτοβάθμιας Περίθαλψης, ο ΠΙΣ ζήτησε από τον κ. Δημόπουλο να έλθει σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, για δίμηνη αναστολή, μέχρι να αντιμετωπισθεί οριστικά το ζήτημα από τη νέα κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν, ογκολογικοί ασθενείς που προσέρχονται για χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες σε ιδιωτικές δομές να επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστη, μόνο και μόνο επειδή δεν επαρκούν οι δημόσιες δομές, τόνισε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Τέλος, το ΔΣ του ΠΙΣ τόνισε ότι πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η δημόσια υγεία, με την έξαρση του μεταναστευτικού κύματος. Πρέπει να ληφθούν μέτρα, για την υγειονομική κάλυψη του προσωπικού στα νησιά που καταφεύγει ο βασικός όγκος των προσφύγων-μεταναστών, όπως η Λέσβος, η Κως, η Λέρος κ.λπ. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει ταχεία μετακίνηση των προσφύγων, καθώς ακόμη υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση στα νησιά, επισήμανε ο ΠΙΣ.

Σχετικές ειδήσεις