ΥΓΕΙΑ

Γιατί τα εμφράγματα είναι λιγότερο θανατηφόρα το καλοκαίρι;

Γιατί τα εμφράγματα είναι λιγότερο θανατηφόρα το καλοκαίρι;

Προφανώς δεν μπορεί κανείς να διαλέξει πότε θα πάθει έμφραγμα, αλλά αν αυτό συμβεί, καλύτερα να είναι… καλοκαίρι!

Και αυτό γιατί ένα έμφραγμα έχει λιγότερες πιθανότητες να σκοτώσει έναν άνθρωπο τους μήνες του καλοκαιριού από ό,τι του χειμώνα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα δείχνει ότι τους ζεστούς μήνες τα εμφράγματα είναι λιγότερο θανατηφόρα σε σχέση με τους κρύους μήνες του έτους, οπότε ο ασθενής έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο δρα 'Αρβιν Κρισναμούρτι του Γενικού Νοσοκομείου του Λιντς, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάντσεστερ, ανέλυσαν στοιχεία για 4.056 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω εμφράγματος στη διάρκεια τεσσάρων ετών.

Διαπιστώθηκε ότι τα σοβαρά εμφράγματα είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποβούν μοιραία στο πιο κρύο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το πιο ζεστό. Ο κίνδυνος θανάτου μέσα σε διάστημα 30 ημερών μετά από ένα σοβαρό έμφραγμα ήταν σχεδόν 50% μεγαλύτερος στο διάστημα Νοεμβρίου-Απριλίου (πιθανότητα 28%) σε σχέση με το εξάμηνο Μαΐου-Οκτωβρίου (πιθανότητα 20%).

«Δεν υπάρχει καμία φυσική αιτία που να εξηγεί γιατί ένα έμφραγμα, ακόμη και το πιο σοβαρό, πρέπει να είναι πιο θανατηφόρο το χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι, συνεπώς πρέπει να ερευνήσουμε κι άλλο το ζήτημα, για να βρούμε την αιτία και να την αντιμετωπίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρισναμούρτι.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ