ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Έχουμε μπλέξει άσχημα...

Έχουμε μπλέξει άσχημα...

Είμαι από τους αισιόδοξους ανθρώπους, που προτιμούν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, παρά μισοάδειο. Και είναι πολλές οι φορές που έγραψα ότι το 2014 δίνει ελπίδες για κάτι καλύτερο το 2015 και στήριξα πολλές φορές την άποψη, ότι κάτι προς το καλύτερο αλλάζει για την πατρίδα μας και πάντως το μέλλον μας είναι στην Ευρώπη και στο ευρώ και όχι στη δραχμή και στο χάος.


Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στηρίξω και την όποια παραμύθα μας τρατάρουν από την κυβερνητική πλευρά.

Καθαρές και ξάστερες κουβέντες λοιπόν. Έχουμε μπλέξει άσχημα. Και δεν βγαίνουμε από κανένα μνημόνιο και καμία κρίση. Και θα μας «ζουπήξουν» κι άλλο. Κι αυτά τα success story και διάφορα χαρωπά, είναι μόνο για προεκλογικές εποχές, να μαζέψουμε τίποτα ψηφαλάκια.

Γιατί η αλήθεια είναι δραματική και τα πράγματα είναι θεοσκότεινα. Και εξηγούμαι βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων και δηλώσεων:

1. Το τρέχον έτος 2014 η μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία θα φτάσει το 1,75 δισ. ευρώ. Δηλαδή, τέλος του χρόνου, θα λείπουν αυτά τα λεφτά για να πληρωθούν συντάξεις και περίθαλψη στους ασφαλισμένους. Άρα; Νέα δανεικά.

2. Μέχρι στιγμής 60 δισ. ευρώ παραμένουν απλήρωτα στις εφορίες, γιατί οι Έλληνες δεν έχουν να πληρώσουν και κάθε μήνα τα ανεξόφλητα φορολογικά χρέη ανεβαίνουν κατά 1-1,5 δισ. ευρώ. Άρα; Νέα δανεικά για να καλύψουν τα κενά στις εφορίες.

3. Επίσημα η κυβέρνηση λέει ότι λεφτά έχουμε για να περάσουμε χωρίς δανεικά μέχρι τα μέσα του 2015. Πολύ ωραία. Αλλά η ζωή δεν σταματάει στα μέσα του 2015. Άρα; Νέα δανεικά.

4. Όλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό παραδέχονται ότι είναι μη διαχειρίσιμο το συνολικό χρέος της Ελλάδας (κάπου 360 δισ.) και ζούμε σε έναν φαύλο κύκλο. Δανειζόμαστε για να εξοφλούμε παλιά χρέη. Και κάπως έτσι, το σπιράλ του θανάτου για την ελληνική οικονομία συνεχίζεται. Άρα; Συνεχώς νέα δανεικά για να μην βαρέσουμε διάλυση με στάση πληρωμών και λοιπά.

5. Ο γνωστός «φιλέλληνας» Σόιμπλε (μαύρη η ώρα που βρέθηκε μπροστά μας) το είπε με τη γνωστή γερμανική βαρβαρότητα προχθές: η Ελλάδα χρειάζεται και νέο πακέτο στήριξης γιατί δεν τη βγάζει μόνη της. Αλλά νέο πακέτο στήριξης σημαίνει και νέο «πακέτο» για όλους εμάς. Άρα; Νέα δανεικά. Αλλά τα δανεικά δεν δίνονται ποτέ χωρίς να βάλει τους δικούς του όρους ο δανειστής. Αυτό είναι νομοτελειακό από τότε που υπάρχει κόσμος.

Αυτή, λοιπόν, είναι η κατάσταση σύντροφοι και συντρόφισσες. Άρα; Έχουμε μπλέξει άσχημα.