ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ο σύμβουλος του Σαμαρά και το «κουκούλωμα» της offshore

Ο σύμβουλος του Σαμαρά και το «κουκούλωμα» της offshore

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την προσπάθεια διαφόρων κύκλων να καλύψουν τις δραστηριότητες και τις offshore με τις οποίες εμπλέκεται ο κ. Παπασταύρου. Όλως τυχαίως διαλύθηκε η εταιρεία από τον Παναμά που φέρεται να έβαλε σε λογαριασμό του Παπασταύρου 2,6 εκατ. δολάρια!!!

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ; - ΠΩΣ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ Η OFFSHORE ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ;

Ένα μήνα πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015, η εξωχώρια εταιρεία από την οποία φέρεται να έχει πάρει 2,6 εκατ. δολάρια διαλύεται, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Δημοκρατία», είναι αφόρητες οι πιέσεις που δέχονται στελέχη του κρατικού μηχανισμού για να εξαφανίσουν τα ίχνη του από τη λίστα Λαγκάρντ.

Όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, στελέχη του ΣΔΟΕ δέχθηκαν αφόρητες πιέσεις για να κουκουλώσουν τις υποθέσεις στις οποίες φιγουράρει το όνομα του φίλου και στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά κάτι που είχε αποκαλύψει προεκλογικά και η Ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι και στην πρώτη μάχη Σαμαρά – Τσίπρα στη Βουλή, ο αρχηγός της ΝΔ φρόντισε να υπερασπιστεί τον κ. Παπασταύρου και να τον «καλύψει» για όλες τις αποκαλύψεις που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας.

Ταυτόχρονα, προκύπτει από το ρεπορτάζ της εφημερίδας ότι τις ίδιες ημέρες (προεκλογικά) που στελέχη του ΣΔΟΕ πιέζονταν να «κουκουλώσουν» την υπόθεση, πρώην συνεργάτες του κ. Παπασταύρου (που επίσης περιλαμβάνονται στη «λίστα Λαγκάρντ») προχωρούσαν στη διάλυση offshore εταιρίας στον Παναμά από την οποία του είχαν αποστείλει 2.600.000 δολάρια! Σε παρόμοιες περιπτώσεις, η ξαφνική διάλυση εταιριών (ακόμη και αν έγινε συμπτωματικά και όχι σκόπιμα) δυσχεραίνει την έρευνα των φορολογικών Αρχών, καθώς προκύπτουν κενά στην άντληση αποδεικτικών στοιχείων.

Ο φίλος του κ. Σαμαρά φέρεται, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, να συνδέεται με λογαριασμό συνολικά 5.390.000 δολαρίων μέσω εταιρίας με έδρα στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους (BVI).

Έχει δε καταθέσει (ενόρκως) ότι είχε λάβει το ποσό αυτό, για να προχωρήσει στην ίδρυση καταπιστεύματος από πελάτη και προσωπικό φίλο του στον οποίο, όπως ισχυρίζεται, επέστρεψε το σύνολο του ποσού.

Ο κ. Παπασταύρου έχει ακόμη υποστηρίξει ότι συνδέεται μεν με εταιρίες, πρόσωπα και λογαριασμούς της «λίστας Λαγκάρντ», αλλά διατηρούσε απλή σχέση εξωτερικού δικηγόρου, χωρίς να εμπλέκεται σε συναλλαγές τους με την HSBC Γενεύης.

Σύμφωνα όμως με το ρεπορτάζ της Δημοκρατίας και με έγγραφα που παρουσιάζει αποκαλύπτονται τα ακόλουθα:

1ον. Η εταιρία Fairwinds Assets Inc., από την οποία εστάλησαν 2.600.000 στον κ. Παπασταύρου, ιδρύθηκε στον Παναμά στις 3 Ιανουαρίου 2006 με μετοχικό κεφάλαιο 10.000 δολαρίων και μέσα σε ένα μήνα παρουσίασε κέρδη 2.600.000 δολαρίων τα οποία φέρονται να απεστάλησαν σε τραπεζικό λογαριασμό του Παπασταύρου στην Ελβετία.

2ον. H Fairwinds, βάσει του καταστατικού της εμφανίζεται σαν μια offshore εταιρία με «κανονική» εμπορική και επενδυτική δραστηριότητα. Η ένορκη κατάθεση του κ. Παπασταύρου ότι έλαβε χρήματα από πελάτη και προσωπικό φίλο του παρουσιάζει κενά αφού δεν πρόκειται για προσωπικό αλλά εταιρικό λογαριασμό. Είναι πρωτοφανές να υπάρχει «φυσιολογική» τραπεζική κίνηση με σκοπό την ίδρυση καταπιστεύματος συνδεόμενου με μόνιμους κατοίκους Ελλάδος και να ξεκινά από τον Παναμά, για να προχωρήσει στην Ελβετία, από εκεί στις BVI και μετά σε άλλο λογαριασμό πάλι στην Ελβετία. Κάτι δεν λέει καλά ο κ. Παπασταύρου.

3ον. Αίσθηση προκαλέι και η σύνθεση της εν λόγω εταιρείας που άλλοτε έχει αλλοδαπούς και άλλοτε Έλληνες μετόχους. Την περίοδο 2006-2008 ως στελέχη και εκπρόσωποι της Fairwinds εμφανίζονται πέντε αλλοδαποί με έδρα στον β' όροφο του κτιρίου Arango-Orillac (East 54th Street, πόλη του Παναμά, Παναμάς). Πρόκειται για τους George Allen, Carmen Wong, Yvette Rogers, Jaqueline Alexander και Verna De Nelson. Ο κ. Παπασταύρου δεν έχει καταθέσει αν γνωρίζει κάτι για τα πρόσωπα αυτά ως νόμιμους εκπροσώπους της Fairwinds, που εμπλέκονται στη μεταφορά 2.600.000 δολαρίων προς τον ίδιο.

Στις 26 Μαρτίου 2008 τα παραπάνω πέντε πρόσωπα αντικαθίστανται από τρεις Ελληνες υπηκόους που εμφανίζονται στη «λίστα Λαγκάρντ» με μεγάλες καταθέσεις. Και οι τρεις συνδέονται με τον κ. Παπασταύρου σε άλλες εταιρίες στην Ελλάδα και σε διεθνείς φορολογικούς παραδείσους.

Στις 30 Απριλίου 2013 (δηλαδή, αφού έχει ξεσπάσει ο σάλος για τη «λίστα Λαγκάρντ» και έχει αρχίσει η έρευνα για τον κ. Παπασταύρου, τους φίλους και τους συνεργάτες του), εμφανίζονται εκπρόσωποι της εταιρίας οι κύριοι Α. Μ. (κάτοικος Γενεύης), Μ. Κ. (επίσης κάτοικος Γενεύης) και Δ. Π. (κάτοικος Ρώμης).

Ο κ. Α.Μ. αναφέρεται στη «λίστα Λαγκάρντ» με κατάθεση 44.569.352 δολάρια και, σύμφωνα με δήλωση του Μ.Κ. (στην ιστοσελίδα της «Ναυτεμπορικής» στις 26 Νοεμβρίου 2007), ήταν «συνδιαχειριστής» αμοιβαίων κεφαλαίων μαζί με τον κ. Παπασταύρου. Η δήλωση του Μ.Κ. (σε ανύποπτο χρόνο) διαψεύδει τη μεταγενέστερη εκδοχή του κ. Παπασταύρου ότι ήταν ένας «εξωτερικός δικηγόρος». Ως προς τον κ. Δ.Π., είναι γνωστό ότι εμφανίζεται στη «λίστα Λαγκάρντ» με 1.055.246 δολάρια και σε διάφορα διοικητικά συμβούλια μαζί με τον κ. Παπασταύρου.

Το πρωί της 12ης Δεκεμβρίου 2014 (σε χρόνο που συμπίπτει, όπως προαναφέρθηκε με την αρχική έρευνα του ΣΔΟΕ για τον κ. Παπασταύρου), οι παραπάνω κύριοι φέρεται ότι συνεδριάζουν στη Γενεύη (16 Chemin Diodati, Cologny) και αποφασίζουν ξαφνικά τη διάλυση της Fairwinds Assets Inc! H απόφασή τους δηλώθηκε στις αρμόδιες Αρχές του Παναμά στις 29 Δεκεμβρίου 2014.

Περίεργα πράγματα ομολογουμένως, για τα οποία τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ, όσο και ο κ. Παπασταύρου οφείλουν να δώσουν απαντήσεις στον ελληνικό λαό και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Σχετικές ειδήσεις