Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Τέλος Μαΐου η προκήρυξη για επαγγελματίες οπλίτες

Τέλος Μαΐου η προκήρυξη για επαγγελματίες οπλίτες

Στο τελικό στάδιο έχουν μπει οι διαδικασίες πρόσληψης των 3.000 επαγγελματιών οπλιτών στην Εθνική Φρουρά, για να υλοποιηθεί η απόφαση για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές θα γίνει η προκήρυξη των θέσεων από το Υπουργείο Άμυνας.

Όσον αφορά στα προσόντα που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι, ΓΕΕΦ και Υπουργείο Άμυνας αποφάσισαν να είναι απόφοιτοι Λυκείου, να έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία με σωματική ικανότητα Ι1 και Ι2, να έχουν λευκό ποινικό μητρώο και να είναι μέχρι 32 ετών.

Στόχος του Υπουργείου και του ΓΕΕΦ είναι οι επαγγελματίες οπλίτες να βρίσκονται στα κέντρα εκπαίδευσης τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Οι επαγγελματίες οπλίτες θα παρακολουθήσουν βασική εκπαίδευση σε ΚΕΝ, παρόμοια μ’ αυτή που παρακολουθούν οι νεοσύλλεκτοι κληρωτοί στρατιώτες. Οι τρεις εβδομάδες της εκπαίδευσης θα συγκαταλέγονται στον ένα δοκιμαστικό χρόνο που θα υπογράψουν συμβόλαιο.

Η προκήρυξη της πρόσληψης 3.000 επαγγελματιών θα γίνει τέλη Μαΐου.

Το άνοιγμα στην κυπριακή αγορά θα διαρκέσει τρεις βδομάδες. Εάν συμπληρωθεί ο αριθμός από πολίτες της Δημοκρατίας δεν θα γίνει άνοιγμα ανάλογης διάρκειας στην Ελλάδα. Πέραν από τους 3.000 επαγγελματίες οπλίτες, το Υπουργείο Άμυνας θα επιλέξει ακόμη περίπου 500 άτομα τα οποία θα συμπεριληφθούν σε κατάλογο επιλαχόντων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όσοι εγκαταλείπουν, είτε κριθεί ότι δεν μπορούν να προσφέρουν για τα καθήκοντα που θα προσληφθούν, θα προσλαμβάνεται αυτόματα ίδιος αριθμός από τον κατάλογο των επιλαχόντων.

Διευκρινίζεται ότι εάν από την προκήρυξη των θέσεων στην Κύπρο ενδιαφερθούν 3.000 άτομα, θα γίνει άνοιγμα και στην Ελλάδα, για άλλους 500 που θα μπουν στους επιλαχόντες. Όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «οι προγραμματισμοί για προσλήψεις έχουν γίνει και προτιμητέοι θα είναι οι λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) και εν συνεχεία οι υπόλοιποι.

Δηλαδή, θα δίνεται προτίμηση σε όσους έχουν ανάγκη, βρίσκονται στην ανεργία και είναι λήπτες δημοσίου βοηθήματος». Οι επαγγελματίες θα υπογράψουν αρχικά συμβόλαιο για ένα χρόνο δοκιμαστικής περιόδου και στη συνέχεια θα έχουν τη δυνατότητα υπογραφής τριετούς συμβολαίου με το δικαίωμα ανανέωσης τρεις φορές.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, οποιοσδήποτε επαγγελματίας επιθυμεί θα έχει το δικαίωμα να εγκαταλείψει, ανάλογο δικαίωμα ωστόσο θα διατηρεί και η Εθνική Φρουρά, δηλαδή να απολύσει οποιονδήποτε κρίνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Μετά την πρόσληψη των επαγγελματιών, το ΓΕΕΦ θα ζητήσει εξειδικευμένα προσόντα για στελέχωση συγκεκριμένων μονάδων.
Για παράδειγμα στα άμεσα σχέδια του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ είναι η σύσταση ομάδας που θα ασχολείται με την κυβερνο-ασφάλεια. Γι’ αυτή την ομάδα θα ζητηθεί να προσληφθεί αριθμός επαγγελματιών που να κατέχουν πτυχία και γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα οποία δυνατόν να βοηθήσουν στη στελέχωση της νέας ομάδας. Ανάλογες ενέργειες θα γίνουν και για άλλα πόστα της Εθνικής Φρουράς.
Αλλαγές στο σύστημα παρουσιάσεων εφέδρων

Η μείωση της στρατιωτικής θητείας και η επικείμενη πρόσληψη 3.000 επαγγελματιών οπλιτών αναμένεται να επιφέρεται και αλλαγές στο σύστημα παρουσιάσεων των εφέδρων. Όπως πληροφορείται ο «Φ» η πιο μεγάλη αλλαγή, την οποία ακόμη επεξεργάζεται το ΓΕΕΦ, είναι η κατάργηση των 48ωρων παρουσιάσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι 48ωρες παρουσιάσεις θεσπίστηκαν προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που παρουσιάζονται στο μεσοδιάστημα από την απόλυση της μιας ΕΣΣΟ μέχρι να μπουν στις μονάδες οι νεοσύλλεκτοι.

Με την πρόσληψη των επαγγελματιών και τη μείωση της θητείας οι εθνοφρουροί θα απολύονται αρχές Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε οι νεοσύλλεκτοι θα βρίσκονται ήδη στις μονάδες. Ως εκ τούτου οι ανάγκες για καλύψεις από την εφεδρεία θα είναι λιγότερες. Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στην εφεδρεία αναμένεται να γίνουν από το 2017 όταν θα τεθεί και σε πλήρη εφαρμογή η μειωμένη στρατιωτική θητεία.

Στα σκαριά τροποποίηση για προσλήψεις γυναικών

Για τη διαδικασία πρόσληψης επαγγελματιών οπλιτών, στην υφιστάμενη νομοθεσία δεν παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης γυναικών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Άμυνας είναι η τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να προσλαμβάνονται και γυναίκες. Αρμόδια πηγή ανέφερε ότι, μελλοντικά, όταν θα επαναλαμβάνεται η διαδικασία για πρόσληψη επαγγελματιών για συμπλήρωση του αριθμού των 3.000 και του καταλόγου των επιλαχόντων, θα υπάρχει η δυνατότητα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και από γυναίκες.

Σημειώνεται ότι στο Ισραήλ αρκετά καθήκοντα ανατίθενται σε γυναίκες (στο Ισραήλ είναι υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία και για γυναίκες). Μερικά απ’ αυτά τα καθήκοντα είναι η επίβλεψη των μέσων για επιτήρηση περιοχών που ελέγχονται με τεχνολογικά μέσα όπως θερμικές κάμερες.

Πηγή: newsbomb.com.cy

Σχετικές ειδήσεις