Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Οι τραμπούκοι, οι αλήτες και οι κακοποιοί

Οι τραμπούκοι, οι αλήτες και οι κακοποιοί

Οι χαρακτηρισμοί και η συμπεριφορά του κ. Πάγκαλου απέναντι σε όλους όσους διαμαρτύρονται για την οικονομική πολιτική, που ασκείται εδώ και δύο χρόνια αποκαλύπτουν πολλά και ενδιαφέροντα.

Η εύκολη ερμηνεία και η πρώτη ανάγνωση είναι να τα αποδώσει κανείς στην αμετροέπεια του κ. Πάγκαλου, στη διεκδίκηση εκ μέρους του ενός ρόλου «ιδιότυπου προβοκάτορα».

Στην πραγματικότητα όμως, έχουμε να κάνουμε με την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει και να συνομιλήσει με την κοινωνία.

Επίλεκτο και διαχρονικό μέλος αυτού του συστήματος είναι ο κ. Πάγκαλος που δεν μπορεί να κατανοήσει τον αντίλογο, την οργή και τη διαμαρτυρία.

Το χειρότερο είναι ότι δε μπορεί, όπως φαίνεται και από τους χαρακτηρισμούς του, να τα ανεχθεί. Και αυτό πλέον αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας αφού το πολίτευμά μας, προϋποθέτει την ανοχή.

Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε «τραμπούκους, αλήτες και κακοποιούς» τους πολίτες που διαμαρτύρονται. Η καθεστωτική αντίληψη αυτού του ξεπερασμένου πολιτικού συστήματος δεν του επιτρέπει να δει την αλήθεια.

Να σταματήσει να κουνάει το δάκτυλο στην κοινωνία και να απομακρυνθεί από την αντίληψη , «όσο οι πολίτες διαφωνούν με την πολιτική μας, τόσο το χειρότερο για αυτούς»

Μέσα από αυτές τις συμπεριφορές και τις αντιλήψεις ερχόμαστε πιο κοντά στην κοινωνική έκρηξη.

Τραμπούκοι είναι αυτοί που προκαλούν οχυρωμένοι πίσω από τις πολλαπλές ασυλίες και τα προνόμιά τους.

Και αυτοί δεν είναι οι απλοί πολίτες.

Αλήτες με την έννοια της πολιτικής αλητείας είναι αυτοί που εφαρμόζουν μία κοινωνική ανάλγητη πολιτική χωρίς να έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση.

Και αυτοί δεν είναι οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι πολίτες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Κακοποιοί, είναι αυτοί που έκαναν τη μίζα ιδεολογία, το ρουσφέτι πολιτική πρακτική και το Κράτος ιδιοκτησία τους. Αυτοί που πλούτισαν μέσα από την πολιτική πατώντας σε κοινωνικούς αγώνες.

Και αυτοί δεν είναι οι Έλληνες που δουλεύουν και δημιουργούν, οι νέοι που θέλουν να ζήσουν σε μία καλύτερη Ελλάδα από αυτήν που παραδίδει ο κ.Πάγκαλος, το σύστημά του και η «γενιά του Πολυτεχνείου».

Κώστας Κατσαφάδος
Οικονομολόγος
Αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ