ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Ποια πασίγνωστη μάρκα θα επιστρέψει στην Ευρώπη;

Αυτοκίνητο: Ποια πασίγνωστη μάρκα θα επιστρέψει στην Ευρώπη;

Είναι θέμα χρόνου πότε η General Motors θα δώσει το πράσινο φως για ένα δυναμικό come back στις ευρωπαϊκές αγορές.

Του Γιάννη Σκουφή

Την εποχή που το χρηματιστήριο χτυπούσε κόκκινο στην Σοφοκλέους ίσως να θυμάστε τις μάρκες της General Motors και στην χώρα μας. Από την πιο ταπεινή Chevrolet μέχρι τις Cadillac, Corvette και Hummer. Αυτά βέβαια ανήκουν στο παρελθόν αλλά σε μία εποχή που τα πάντα αλλάζουν στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι πολύ πιθανό μέσα στην δεκαετία να δούμε αυτές τις μάρκες να επιστρέφουν.

Όπως επιβεβαίωσαν υψηλά στελέχη της GM σε διάφορες μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες η επιστροφή της GM στην Ευρώπη είναι σίγουρη. Αυτή θα γίνει κάπου στα μέσα της δεκαετίας και όπως ίσως ήδη να υποψιάζεστε θα αφορά μόνο στο λανσάρισμα ηλεκτρικών μοντέλων.

Η διάθεση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη είναι πολύ πιο εύκολη από τα συμβατικά αυτοκίνητα που απαιτούν προσαρμογή στους πιο αυστηρούς και πιο απαιτητικούς κανονισμούς σχετικά με τις εκπομπές ρύπων. «Δεν υπάρχει το αν αλλά το πότε θα επιστρέψουμε στην Ευρώπη» είχε πει ο CEO της GM πριν από μήνες.

Η GM διαθέτει ήδη την πλατφόρμα Ultium πάνω στην οποία βασίζονται τα Hummer EV, Cadillac Lyriq, Chevrolet Blazer EV κ.α. Και μέχρι να φτάσει η ώρα της επιστροφής του αμερικανικού ομίλου στην Ευρώπη θα έχουν κυκλοφορήσει ακόμη περισσότερα ηλεκτρικά μοντέλα.

Ποιος δεν θα ήθελε να δει -μεταξύ των άλλων εταιριών- ξανά ένα Hummer να βολτάρει στους ελληνικούς δρόμους που δεν θα καταπίνει λίτρα και λίτρα βενζίνης αλλά μόνο ηλεκτρική ενέργεια;