ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Γιατί κατηγορείται η εταιρία παραγωγής του Fast & Furious 9;

Γιατί κατηγορείται η εταιρία παραγωγής του Fast & Furious 9;

Παρόλο που τα έσοδα είναι τεράστια και μετριούνται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το στούντιο της περιβόητης ταινίας μάλλον δείχνει να τσιγκουνεύεται σε ένα κασκαντέρ που είχε σοβαρό ατύχημα.

Του Γιάννη Σκουφή

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε δει μία ταινία του Fast & Furious. Αλλά ακόμη και αν δεν το έχετε κάνει σίγουρα θα έχετε πετύχει κάποια επικίνδυνη σκηνή που για να γίνουν συμμετέχουν επαγγελματίες κασκαντέρ με κίνδυνο της ζωής τους.

Ωστόσο παρά τα υψηλά μέτρα προστασίας υπάρχουν και άτυχες στιγμή όπου ακόμη και ο πιο έμπειρος κασκαντέρ μπορεί να την πατήσει. Όπως στην περίπτωση του John Watts, ο οποίος σε μια σκηνή που θα περνούσε πάνω από έναν άλλο κασκαντέρ έπεσε από ύψος 7,6 μέτρων με το κεφάλι. Παρά το γεγονός ότι φορούσε γιλέκο ασφαλείας με συρματόσκοινο, αυτό αποσυνδέθηκε με αποτέλεσμα ο Watts να υποστεί κάταγμα στον κρανίο και εγκεφαλικές κακώσεις με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη ζωή του.

Ως συνέπεια, στην FF9 Pictures, θυγατρική της Universal Pictures και υπεύθυνη για την παραγωγή του Fast & Furious 9, επιβλήθηκε από ένα βρετανικό δικαστήριο πρόστιμο περίπου 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Μάλιστα, ο δικαστής σημείωσε ότι ο κασκαντέρ ήταν τυχερός που είναι ζωντανός μετά το περιστατικό που συνέβη κατά τη διάρκεια μιας πρόβας τον Ιούλιο του 2019 στα στούντιο της Warner Brothers.

Η FF9 Pictures παραδέχτηκε την ενοχή της για παραβίαση του νόμου για την ασφάλεια των εργαζομένων. Μεταξύ αυτών ήταν η αποτυχία ελέγχου της ζώνης ασφαλείας που χρησιμοποίησε ο Watts εντός των τελευταίων έξι μηνών, όπως απαιτούνταν.

Ακόμη και έτσι το Fast & Furious 9 συγκέντρωσε πάνω από 726 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, με το Fast X να προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει στις αίθουσες τον Απρίλιο του 2024. Όσο για τον Watts, δεν θα επιστρέψει ποτέ στην εργασία του ως κασκαντέρ. Αυτά τα έχει όμως το επάγγελμα, όπως είπε και ο ίδιος…