ΓΥΝΑΙΚΑ

Τι προσφέρουν τα φρούτα και το παγωτό στα παιδιά;

Τι προσφέρουν τα φρούτα και το παγωτό στα παιδιά;
pixabay.com

Τι πρέπει να προτιμούν και πόσο συχνά;

Αν τα παιδιά μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα σε φρούτα και παγωτό χωρίς δισταγμό θα επέλεγαν το δεύτερο.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο τα παιδιά να προτιμούν το παγωτό σαν ενδιάμεσο snack αντί για το φρούτο με αποτελέσμα η κατανάλωση φρούτων να μειώνεται. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση , σύμφωνα με την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά, είναι να διατηρήσουμε μία ισορροπία χωρίς να στερούμε το αγαπημένο παγωτό από τα παιδιά αλλά ταυτόχρονα να αποφεύγουμε τις υπερβολές.

Τι προσφέρουν τα φρούτα

Τα φρούτα αποτελούν υψηλή πηγή υδατανθράκων με τη μορφή απλών σακχάρων αλλά και φυτικών ινών. Επιπλέον είναι σημαντική πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αντιοξειδωτικών συστατικών. Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί η υψηλή περιεκτικότητα των φρούτων σε νερό που είναι απαραίτητο για την καλή ενυδάτωση των παιδιών και ιδιαίτερα τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες. Ένα μικρού μεγέθους φρούτο αποδίδει περίπου 60-80 θερμίδες.

Τι προσφέρει το παγωτό

Το παγωτό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας λόγω του γάλακτος που είναι το βασικό του συστατικό. Επίσης είναι καλή πηγή ασβεστίου, απαραίτητου στοιχείου για το χτίσιμο δυνατών οστών και δοντιών. Επιπρόσθετα, παρέχει σημαντικές ποσότητες φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου και βιταμίνες, όπως η Α και D. Ωστόσο, είναι πλούσιο σε ζάχαρη αλλά και κορεσμένο λίπος λόγω του γάλακτος, των αυγών και της κρέμας γάλακτος που μπορεί να περιέχει. Η περιεκτικότητα του παγωτού σε θερμίδες μπορεί να κυμαίνεται από 80-350 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και ανάλογα με τα συστατικά του. Αν το παγωτό περιέχει κομμάτια σοκολάτας, ξηρών καρπών, καραμέλας τότε η θερμιδική του περιεκτικότητα αυξάνεται.

Συμφωνήστε με τα παιδιά πόσες φορές την εβδομάδα θα τρώνε παγωτό. Με αυτόν τρόπο τα παιδιά δε θα στερούνται το παγωτό και ταυτόχρονα θα αποφεύγετε τις διαμάχες. Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση σε 2-3 φορές ανά εβδομάδα.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com