ΓΥΝΑΙΚΑ

Προβλήματα ύπνου στην εφηβεία: Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες

Προβλήματα ύπνου στην εφηβεία: Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες
pexels.com

Πώς θα βοηθήσετε το έφηβο παιδί σας.

Η αϋπνία στους εφήβους είναι ένα συχνό πρόβλημα και τα αίτια ποικίλουν.

Συνήθως αισθάνονται κουραμένοι, αδυναμία, έλλειψη ενέργειας ή παραπονούνται για πονοκεφάλους.

Η αϋπνία μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη – λίγες ημέρες εξ αιτίας των καθημερινών πιέσεων (πχ άγχος εξετάσεων) ή χρόνια – λίγους μήνες ή περισσότερο σημάδι που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Τα πιο συχνά αίτια

Ψυχολογικά προβλήματα

Η εφηβεία περιλαμβάνει αλλαγές στη ζωή του εφήβου. Η υπερβολική πίεση μελέτης ή η αντιμετώπιση του κόσμου μπορεί να οδηγήσει σε εφηβικές διαταραχές άγχους, κατάθλιψη ή μετατραυματικές διαταραχές στρες. Όλοι αυτοί οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε αυπνία.

Ιατρικά προβλήματα

Ορισμένες διαταραχές στην υγεία μπορούν να οδηγήσουν σε στέρηση ύπνου στους εφήβους.

Δύσκολο ημερήσιο πρόγραμμα

Το αυστηρό ημερήσιο πρόγραμμα μπορεί να στερεί ώρες ύπνου από τον έφηβο.

Χόμπι

Οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως η τηλεόραση, η μουσική, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή το διαδίκτυο μπορεί να διαταράξουν τη ρουτίνα του ύπνου ενός εφήβου και να οδηγήσουν σε απώλεια ύπνου.

Ορμονικές αλλαγές

Οι ξαφνικές ορμονικές αλλαγές μπορούν να αλλάξουν το ρολόι του σώματός. Μπορεί να οδηγήσει τον έφηβο να κοιμάται όλοι και πιο αργά. Ο ύπνος που χάνεται συσσωρεύεται και μπορεί να προκαλέσει αυπνία.

Ο γιατρός θα εντοπίσει πρώτα την αιτία που προκαλεί διαταραχές στον ύπνο του έφηβου. Εφόσον πρόκεται για χρόνια ή συνεχή αϋπνία ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια άλλου είδους θεραπεία που στοχεύει στο να καταπολεμήσει διάφορες σκέψεις και ενέργειες που μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο του έφηβου.