ΓΥΝΑΙΚΑ

Διαιτολόγοι καταρρίπτουν επτά κοινούς μύθους για τη διατροφή

Διαιτολόγοι καταρρίπτουν επτά κοινούς μύθους για τη διατροφή
pixabay

Η Αυστραλή διαιτολόγος Margaret Mielczarek καταρρίπτει μερικούς από τους πιο κοινούς «μύθους» που αφορούν τη δίαιτα και τη διατροφή, όπως ότι το πρωινό είναι απαραίτητο πάντα, αλλά και το ότι πρέπει να τσιμπολογάς ανάμεσα στα γεύματα.

Μύθος Νο 1: Πρέπει πάντα να τρως πρωινό

Κατά πάσα πιθανότητα, έχετε ακούσει ότι για να ξεκινήσει να λειτουργεί ο μεταβολισμός σας, πρέπει να ξεκινήσετε τη μέρα σας τρώγοντας πρωινό. Όμως, όπως υποστηρίζει η Margaret, εάν δεν πεινάτε μόλις ξυπνήσετε, δεν χρειάζεται να φάτε αμέσως. Ενώ δεν ισχυρίζεται ότι πρέπει να παραλείψετε εντελώς το πρωινό, η ίδια εξηγεί ότι εάν δεν πεινάτε με το που χτυπήσει το ξυπνητήρι σας, δεν πειράζει να φάτε λίγο αργότερα. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει, εάν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή που σας αναγκάζει να φάτε αμέσως.

Μύθος Νο 2: Το τσιμπολόγημα ανάμεσα στα γεύματα είναι απαραίτητο

Πολλά διατροφικά σχέδια προτείνουν ότι πρέπει να τρώτε ανάμεσα στα κύρια γεύματα. Η Margaret υποστηρίζει και πάλι ότι αν δεν πεινάτε ανάμεσα στα γεύματα, τότε δεν χρειάζεται να τσιμπολογήσετε τίποτα. Η ίδια θεωρεί ότι είναι καλύτερο να συντονιστείτε με το αν όντως πεινάτε ή όχι και να θυμάστε ότι το σώμα χρειάζεται ξεκούραση ανάμεσα στα γεύματα. Η πρότασή της είναι να τρώτε κάτι κάθε τρεις με τέσσερις ώρες και να διασφαλίσετε ότι τα κύρια γεύματά σας είναι ισορροπημένα σε πρωτεΐνη, λιπαρά και υγιείς υδατάνθρακες.

Μύθος Νο 3: Δεν είναι όλα τα λίπη κακά

Ενώ ορισμένα λίπη θα έπρεπε να απαγορευτούν από τη δίαιτά σας, δεν αποτελούν όλα τα λίπη πρόβλημα και μάλιστα κάποια είναι απαραίτητα για την υγειά λειτουργία του σώματος.

Όπως εξηγεί σε αυτά περιλαμβάνονται οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E, K που βοηθούν το σώμα να επεξεργαστεί το φαγητό και να αναγνωρίσει πότε είναι γεμάτο. «Μην φοβηθείτε να συμπεριλάβετε μια ποσότητα υγιεινών λιπαρών στα γεύματά σας, όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας, το αβοκάντο, το λάδι από λιναρόσπορο, ξηρούς καρπούς και σπόρους», συμβουλεύει.

Στην αυστραλιανή δίαιτα επιτρέπονται 28 με 40 γραμμάρια καλών λιπαρών την ημέρα για τους άντρες και 14 με 20 γραμμάρια για τις γυναίκες.

Μύθος Νο 4: Οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι ανεπαρκείς σε πρωτεΐνες

Εάν έχετε σκεφτεί να τρώτε λιγότερο κρέας ή να ακολουθήσετε μια χορτοφαγική δίαιτα, θα χαρείτε να μάθετε ότι αν το κάνετε, δεν θα μειωθούν τα επίπεδα πρωτεΐνης που λαμβάνετε.

Σύμφωνα με τη Emma Taylor, που εμπνεύστηκε την αυστραλιανή 123Δίαιτα (Australian 123Diet) υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι αν κόψετε το κρέας από τη διατροφή σας, δεν θα λαμβάνετε απαραίτητες πρωτεΐνες για την ανάπτυξη των μυών.

Οι περισσότερες μεγάλες ομάδες τροφίμων περιέχουν κάποιο επίπεδο πρωτεϊνών και υπάρχουν πολλές μεγάλες πηγές χορτοφαγικής πρωτεΐνης, με έμφαση στα όσπρια και τα σκοτεινά, φυλλώδη χόρτα.

Υπάρχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι τα περισσότερα λαχανικά είναι απαλλαγμένα από τα κορεσμένα λίπη που υπάρχουν πάντα στα περισσότερα κρέατα.

Μύθος Νο 5: Το φαγητό με μικροκύματα δεν είναι τόσο καλό όσο το μαγειρεμένο στο φούρνο

Ο μύθος λέει ότι το φαγητό με μικροκύματα μειώνει ή καταστρέφει εντελώς βιταμίνες και τα μέταλλα, κάτι που δεν συμβαίνει όταν μαγειρεύουμε στο φούρνο. Αυτό, όμως, δεν ισχύει, αφού το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων και σε φούρνο έχει παρόμοια χαρακτηριστικά.

Η χρήση θερμότητας για μαγείρεμα μετατρέπει τα τρόφιμα και έχει άλλες λειτουργίες όπως η εξόντωση βακτηριακών ενώσεων.

Η κύρια διαφορά μεταξύ της χρήσης των δύο μορφών (φούρνος μικροκυμάτων και ψησίματος) είναι η μείωση χρόνου που δίνεται από ένα φούρνο μικροκυμάτων.

Μύθος Νο 6: Το φαγητό το βράδυ οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους

Όσο διατηρείτε έναν υγιή και ενεργό τρόπο ζωής, η κάλυψη του ημερήσιου θερμιδικού σας ελλείμματος δεν πρέπει να έχει περιοριστικό αντίκτυπο στην κατανάλωση τροφίμων.

Ωστόσο, εάν το μεγαλύτερο μέρος των γευμάτων σας το απολαμβάνετε το δεύτερο μισό της ημέρας, αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα βάρους καθώς τείνει να είναι η στιγμή που οι άνθρωποι είναι περισσότερο αδρανείς, εξηγεί ο Αυστραλός διαιτολόγος Susie Burrell.

«Προκειμένου να διατηρήσουμε τον μεταβολισμό μας ή τη δυνατότητα του σώματός μας να κάψουμε τις θερμίδες καλύτερα, θα πρέπει να τρώμε τις περισσότερες θερμίδες που χρειαζόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια να αφήσουμε το σώμα μας χωρίς τροφή για 10 με 12 ώρες τη νύχτα».

Μύθος Νο 7: Δεν είναι κακοί όλοι οι υδατάνθρακες

Τα τελευταία χρόνια, η απόρριψη υδατανθράκων έχει γίνει κάτι που κάνουν πολλοί αν προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Ενώ υπάρχουν μερικές έρευνες που δείχνουν ότι αν τρώτε λιγότερους υδατάνθρακες μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ανεπιθύμητα κιλά, κόβοντας αυτή την ομάδα τροφίμων από τη διατροφή σας μπορεί να οδηγήσει σε μια ανισορροπία.

Οι υδατάνθρακες παρέχουν μια ουσιαστική πηγή ενέργειας και η κατανάλωση του σωστού τύπου υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει το σώμα με τα συναισθήματα πληρότητας - τα οποία μπορεί με τη σειρά τους να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Μιλώντας στη Daily Mail, η Αυστραλή διαιτολόγος Lyndi Cohen είπε ότι ενώ οι άνθρωποι μπορεί να είναι ευτυχείς ζώντας χωρίς ψωμί ή μακαρόνια για κάποια χρονική περίοδο, κατά πάσα πιθανότητα δεν θέλουν να το κάνουν αυτό για το υπόλοιπο της ζωής τους.

«Επομένως ακόμα και αν χάσετε βάρος, όταν ξεκινήσετε να τρώτε και πάλι υδατάνθρακες, θα ξαναπάρετε όλο το βάρος που χάσατε».