ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διαστημικές... εξορύξεις: Επιστήμονες αναζητούν πολύτιμα υλικά σε αστεροειδείς

Διαστημικές... εξορύξεις: Επιστήμονες αναζητούν πολύτιμα υλικά σε αστεροειδείς

Ανοίγει ο δρόμος για τις εξορύξεις σε ουράνια σώματα - Έρευνες μέσα στο 2023 

Επανάσταση στην εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων φέρνει η νεοφυής επιχείρηση (Start-Up) AstroForge. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, έχει βάλει στα «σκαριά» της ένα πρόγραμμα εξόρυξης υλικών στην επιφάνεια αστεροειδών.

Ο στόχος που έχει θέσει η εταιρεία είναι επίσης να προστατευτεί το περιβάλλον και να σταματήσει η καταστροφή της φύσης από τις εξορύξεις που μολύνουν την ατμόσφαιρα. Έτσι προτείνει αυτές να συνεχιστούν στο... διάστημα. Εκτιμά δε ότι η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα έχει τεράστιο οικονομικό όφελος και θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην εξερεύνηση του διαστήματος

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα spacenews, η AstroForge ανακοίνωσε στις 24 Ιανουαρίου ότι θα εκτοξεύσει ένα cubesat σε χαμηλή τροχιά της Γης τον Απρίλιο ένα δοκιμαστικό μίνι-εργοστάσιο επεξεργασίας πετρωμάτων των αστεροειδών με σκοπό την εύρεση του λευκόχρυσου.

Θα ακολουθήσει τον Οκτώβριο ένα μεγαλύτερο διαστημόπλοιο που θα περάσει από έναν αστεροειδή κοντά στη Γη, συλλέγοντας δεδομένα σχετικά με τη σύνθεσή του, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας μετάλλων

Μάλιστα οι ιδρυτές της AstroForge βρήκαν απρόσμενους υποστηρικτές και χρηματοδότες στο πρόσωπο των πολυάριθμων ιδρυμάτων, οργανώσεων και χωρών που ενεργά προωθούν το ζήτημα προστασίας του περιβάλλοντος.