Σικελία: Μία ανεπανάληπτη απόδραση στην «καρδιά» της κεντρικής Μεσογείου
TRAVEL

Σικελία: Μία ανεπανάληπτη απόδραση στην «καρδιά» της κεντρικής Μεσογείου

«Σινεμά ο Παράδεισος», «Ο νονός», «Ο ταχυδρόμος». Αν έχετε παρακολουθήσει ένα από τα παραπάνω αριστουργήματα της έβδομης τέχνης, τότε γνωρίζετε ήδη πως η Σικελία αποτελεί έναν από τους πιο ξεχωριστούς προορισμούς της Μεσογείου.

Η Σικελία γεωγραφικά συγκαταλέγεται στη περιοχή της κεντρικής Μεσογείου, βρίσκεται νότια της Ιταλίας, ενώ ανάμεσα από την ανατολική άκρη της Σικελίας και το νότιο άκρο της Καλαβρίας διέρχεται το Στενό της Μεσσήνης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί της «Λευκής Θάλασσας», όπως συνήθιζαν να αποκαλούν τη Μεσόγειο στα χρόνια του Μεσαίωνα, και διαθέτει ένα σπάνιο σύνολο ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, το οποίο μπορεί να μαγνητίσει και να γοητεύσει κάθε ταξιδιώτη. Αν βρίσκεστε, λοιπόν, στην αναζήτηση του επόμενου προορισμού σας, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικούς λόγους που θα σας πείσουν να αρχίσετε να ψάχνετε εισιτήρια για τη γειτονική Σικελία.

Το επιβλητικό και «εκρηκτικό» σήμα κατατεθέν της Σικελίας

Εκτός από την πρωτεύουσα το νησιού, δηλαδή το φημισμένο Παλέρμο, η Σικελία διαθέτει ένα ακόμη μοναδικό χαρακτηριστικό, το οποίο κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών και δη πεζοπόρων φυσιολατρών. Η «εκρηκτική» Αίτνα είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο και ψηλότερο, ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, «αγγίζοντας» σχεδόν τα 3.323 μέτρα ύψος. Εκρήγνυται αρκετά συχνά εκτοξεύοντας φυσικά «πυροτεχνήματα» λάβας και ανασηκώνοντας ένα γιγάντιο σύννεφο πάνω από το νησί, χωρίς όμως να γίνεται απειλή για τις γύρω κατοικημένες περιοχές. Αντίθετα, δημιουργεί ένα ανεπανάληπτο και σπάνιο υπερθέαμα, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε μέσω θαλάσσης, μέσα από ένα από τα παραδοσιακά καΐκια. Να είστε βέβαιοι πως αξίζει και με το παραπάνω τον χρόνο αλλά και τα χιλιόμετρα που θα διανύσετε για να το παρακολουθήσετε.

Περισσότερα από 200 «παραδεισένια» σημεία για φυσιολάτρες

Όσοι είχαν την τύχη να επισκεφθούν τη Σικελία, αναφέρουν πως διαθέτει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του κόσμου. Όπως και στη χώρα μας, το μεσογειακό, «ζεστό» της κλίμα παρατείνει το καλοκαίρι μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη, ενώ χαρακτηρίζεται από σχετικά ήπιους χειμώνες. Διαθέτει περισσότερες από 280 παραλίες, μικρούς κολπίσκους και όρμους, οι οποίοι διαφοροποιούνται μεταξύ τους ανάλογα με την απόχρωση των υδάτων, τα χρώματα και την ποιότητα της αμμουδιάς. Τραχιά παραθαλάσσια τοπία, χρυσοποίκιλτες ακτές, απέραντο λευκό και πράσινα «κρυστάλλινα» κύματα, καθηλώνουν ακόμη και τους επισκέπτες που είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους φυσικές ομορφιές. Το παραμυθένιο αλλά ιδιαίτερα τουριστικό Mondello, η παγκοσμίου φήμης ακτή San Vito lo Capo με τη χαρακτηριστική ολόλευκη άμμο, η γραφική και καρτποσταλική Cefalù, η οποία βρίθει κάθε εποχή από τουρίστες και η σχεδόν απάτητη Calamosche, που αποτελεί ένα φυσικό «καταφύγιο» και ενδείκνυται για όσους επιθυμούν την ησυχία τους και αγαπούν το ψάρεμα, είναι μερικές από τις ακτές της Σικελίας που αξίζει να επισκεφτούμε.

Ένα ψηφιδωτό εποχών που «ξετυλίγεται» κάτω από τα πόδια μας

Σε όποιο σημείο του νησιού και αν επιλέξετε να περιηγηθείτε, θα νιώσετε την «πλούσια» ιστορία του τόπου να ξετυλίγεται κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια σας. Έχει σημασία να αναφέρουμε πως σύμφωνα με καταγραφές του Θουκυδίδη, η Σικελία αποτέλεσε μία από τις πιο πολυσήμαντες πόλεις των αρχαίων χρόνων. Μεσαιωνικές πολιτείες, αρχαίοι ναοί, εκκλησίες, μουσεία, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα του μακρινού παρελθόντος από διαφορετικές χρονικές περιόδους, δημιουργούν ένα μοναδικό ψηφιδωτό εποχών, καθιστώντας τη Σικελία έναν ιδανικό προορισμό για τους αχόρταγους εξερευνητές της ιστορίας. Μερικά από τα σημεία που αξίζει να αναφέρουμε είναι η κοσμοπολίτικη Taormina, η απόκρημνη και δημοφιλής περιοχή Ragusa στο νότιο άκρο του νησιού με τα λιθόστρωτα καλντερίμια και τα ηλιοβασιλέματα που «κόβουν» την ανάσα, το λιλιπούτειο Νότο με το επιβλητικό μπαρόκ στοιχείο να κυριαρχεί και φυσικά, η Castiglione, με την «ακρόπολη» που προσφέρει μία ανεπανάληπτη πανοραμική θεά της πόλης και «στολίζεται» από τους εμβληματικούς ναούς των Αγ. Πέτρου και Παύλου.

Ένα «καταφύγιο» για πρωτόγνωρες γαστρονομικές απολαύσεις

Αν μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη Σικελία με μία λέξη, αυτή θα ήταν η «αυθεντικότητα», μία ιδιότητα που ανακαλύπτει κάποιος δοκιμάζοντας την ιδιαίτερη κουζίνα της. Δεν έχει σημασία το μέρος που θα επισκεφθείτε ή το budget που διαθέτετε, αφού από τις street food επιλογές μέχρι τα βραβευμένα πολυτελή εστιατόρια, όλα προσφέρουν στους επισκέπτες μοναδικές επιλογές φαγητού και εξαιρετικές ποιότητες κρασιών. Παρότι η κάθε περιοχή φημίζεται για τη δική της σπεσιαλιτέ, υπάρχουν μερικές επιλογές που οφείλετε να αναζητήσετε, όπως είναι το τραγανό γλυκό Cannoli με το λαχταριστό τυρί ricotta ή το πιάτο «Pasta alla Norma» με ντομάτα, μελιτζάνες, βασιλικό και τριμμένο ντόπιο τυρί. Όσο για την τοπική οινοποιία, το ηφαιστειογενές έδαφος που είναι «πλούσιο» σε μέταλλα, διαμορφώνει μοναδικές λευκές και κόκκινες ετικέτες, οι οποίες εντυπωσιάζουν. Σε κάθε περίπτωση, μην χάσετε την ευκαιρία να περιπλανηθείτε στις τοπικές υπαίθριες αγορές, όπως το Capo. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε δυσεύρετους γαστρονομικούς «θησαυρούς» και όχι μόνο!

Αν θέλετε, λοιπόν, να βιώσετε μία κινηματογραφική απόδραση, τότε η Σικελία διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για να σας την προσφέρει. Προγραμματίστε σύντομα το ταξίδι σας και να είστε σίγουροι πως δεν πρόκειται να μετανιώσετε την απόφασή σας.