Road Trip: Συμβουλές για να απολαύσουμε μία μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία
TRAVEL

Road Trip: Συμβουλές για να απολαύσουμε μία μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία

Για αρκετούς από εμάς, ένα road trip εντός ή εκτός Ελλάδος αποτελεί την απόλυτη ταξιδιωτική εμπειρία.

Όχι μόνο επειδή είναι μία ευκαιρία να γνωρίσουμε πολλά και διαφορετικά μέρη σε ένα ταξίδι, αλλά διότι είναι μία εμπειρία που μπορούμε να τη μοιραστούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Είτε αποφασίσουμε να διανύσουμε μία διαδρομή που περιλαμβάνει πόλεις της Πελοποννήσου, είτε οργανώνουμε ένα ταξίδι ζωής σε διάφορες πόλεις και χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, το σίγουρο είναι πως επιστρέφοντας πίσω στη βάση μας, θα έχουμε πολλές νέες αναμνήσεις, εικόνες και ιστορίες για να διηγηθούμε.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ένα road trip δεν είναι το ίδιο εύκολο να προγραμματιστεί, όσο ένα σύντομο ταξίδι σε κάποιον συγκεκριμένο προορισμό. Απαιτεί χρόνο, υπομονή, συντονισμό και καλή προετοιμασία, για να μην προκύψουν προβλήματα στον δρόμο μας. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές για όσους ταξιδιώτες σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν το πρώτο τους road trip, ώστε να είναι περισσότερο σίγουροι πως δεν θα προκύψει κάποιο απρόβλεπτο εμπόδιο, που θα σαμποτάρει τα σχέδιά τους και ότι θα απολαύσουν το ταξίδι τους στο έπακρο.

Σχεδιάζουμε μία συγκεκριμένη διαδρομή και υπολογίζουμε το κόστος της

Το πρώτο βήμα για να οργανώσουμε ένα road trip είναι να αποφασίσουμε τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε. Εφόσον είναι το πρώτο μας ταξίδι με το αυτοκίνητο, καλό θα ήταν να μείνουμε εντός Ελλάδας, καθώς θα είναι μία ευκαιρία να δούμε αν μας ταιριάζει αυτός ο τύπος διακοπών. Σε αυτήν τη φάση, λοιπόν, δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ακριβώς ποιους δρόμους θα ακολουθήσουμε, αρκεί να ορίσουμε τους προορισμούς και τα σημεία στα οποία σκοπεύουμε να διανυκτερεύσουμε. Έπειτα, σύμφωνα με το πλάνο μας, θα φτιάξουμε μία λίστα με τα έξοδα της μετακίνησης, συνυπολογίζοντας τη βενζίνη και τα διόδια, ώστε να ξέρουμε περίπου ποιο είναι το budget που θα χρειαστούμε για το ταξίδι μας.

Κλείνουμε εγκαίρως τα καταλύματα και περιορίζουμε τα έξοδά μας

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως όσο λιγότερο άγχος έχουμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας, τόσο περισσότερο θα απολαύσουμε την εμπειρία του πρώτου μας road trip. Καλό θα ήταν, λοιπόν, πριν επιβιβαστούμε στο αυτοκίνητο και ξεκινήσουμε το ταξίδι μας, να έχουμε ήδη κλείσει δωμάτιο στα καταλύματα που σκοπεύουμε να διανυκτερεύσουμε και να έχουμε αγοράσει από πριν τα εισιτήρια που θα χρειαστούμε για τις μετακινήσεις ή την ψυχαγωγία μας. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα έχουμε σημαντικά έξοδα να μας επιβαρύνουν και να μας προβληματίζουν ενώ ταξιδεύουμε, αφού θα χρειαζόμαστε χρήματα μόνο για το φαγητό, τη διασκέδαση και τα καύσιμά μας. Επιπλέον, ακολουθώντας αυτήν την τακτική, θα έχουμε αρκετό χρόνο ώστε να βρούμε ένα καλό και οικονομικό κατάλυμα, το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας.

Ελέγχουμε αν το όχημα που διαθέτουμε καλύπτει τις ανάγκες του ταξιδιού μας

Το αυτοκίνητο που θα χρησιμοποιήσουμε για το road trip μας είναι κατά κάποιον τρόπο η «ψυχή» της παρέας, ο πιστός σύντροφος που μας μεταφέρει με ασφάλεια από το ένα μέρος στο άλλο. Συνεπώς, είναι σημαντικό να είμαστε σίγουροι πως το όχημά μας είναι ικανό να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός μεγάλου ταξιδιού και πως δεν θα μας «προδώσει» στα μισά της διαδρομής. Ακριβώς για αυτό, μία επίσκεψη στον μηχανικό που παρακολουθεί το όχημά μας είναι απαραίτητη πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας. Ωστόσο, αν το αμάξι δεν καλύπτει τις ανάγκες του ταξιδιού μας, υπάρχει πάντα η επιλογή να μισθώσουμε κάποιο όχημα, το οποίο θα χωράει όλη την παρέα και θα μας μεταφέρει παντού με ασφάλεια.

Πακετάρουμε τα απολύτως απαραίτητα, ώστε να μην επιβαρύνουμε το όχημα

Καλώς ή κακώς, κατά τη διάρκεια του road trip το αυτοκίνητο είναι το μέρος που θα περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Συνεπώς, καλό θα ήταν να μην το φορτώσουμε με πράγματα που δεν μας είναι απολύτως απαραίτητα και δεν είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσουμε, ώστε να είναι άνετοι όλοι οι επιβάτες. Επιπλέον, στις διανυκτερεύσεις θα χρειάζεται να ξεφορτώνουμε και να φορτώνουμε το όχημα με τις αποσκευές μας, οπότε όσες περισσότερες είναι, τόσο περισσότερο χρόνο θα χάνουμε από το ταξίδι μας άσκοπα. Με λίγα λόγια, όσο λιγότερες αποσκευές, τόσο το καλύτερο για όλους, αφού όταν ένα όχημα είναι παραφορτωμένο, καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμων κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ένα road trip είναι ένας εναλλακτικός και διασκεδαστικός τρόπος για να γνωρίσουμε νέα μέρη και «κρυφές», όμορφες γωνίες του τόπου μας. Ακριβώς για αυτό, καλό θα ήταν να αποφύγουμε τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και να επιλέξουμε μία άλλη, ίσως μεγαλύτερη διαδρομή, η οποία θα μας συστήσει μέρη που υπό άλλες συνθήκες, ενδεχομένως δεν θα βλέπαμε.