πόλεις
TRAVEL

Τουρισμός πόλεων: Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για το 2022

Ο τουρισμός πόλεων – το λεγόμενο city break – επέστρεψε δυναμικά μετά την πανδημία – Πώς αναμένεται να αλλάξει ο χάρτης σε δέκα χρόνια από σήμερα

Τις δέκα πόλεις του κόσμου που κέρδισαν τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών και τα μεγαλύτερα οφέλη από αυτούς, για τον τουρισμό πόλεων του 2022, ανακοίνωσε πρόσφατα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Τα πρωτεία κατέκτησε το Παρίσι, που χαρακτηρίστηκε ως «ο πιο ισχυρός προορισμός πόλης στον κόσμο το 2022», σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, η οποία όμως ασχολήθηκε επίσης και με προβλέψεις και εκτιμήσεις για πώς και πού θα κινηθεί ο τουρισμός πόλεων κατά την επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μάλιστα, φαίνεται πως το Πεκίνο θα είναι η δημοφιλέστερη πόλη για τους ταξιδιώτες το 2032!

Παρίσι
Παρίσι

Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από τη Visa και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Oxford Economics, ανέλυσε βασικούς δείκτες όπως η συμβολή του τουρισμού και των ταξιδιών στο ΑΕΠ, η απασχόληση και οι δαπάνες των ταξιδιωτών.

Αυτή τη στιγμή, το Παρίσι θεωρείται ο πιο ισχυρός «παίκτης» στη city break αγορά, με αξία σχεδόν 36 δισεκατομμύρια δολάρια, σχετικά με την άμεση συνεισφορά του τοπικού τουρισμού στο ΑΕΠ της πόλης. Για την επόμενη δεκαετία, πάντως το Παρίσι προβλέπεται να «πέσει» στην 3η θέση της σχετικής λίστας, αν και η αξία του τουρισμού του θα ανέβει περαιτέρω και θα ανέλθει σε πάνω από 49 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πεκίνο
Πεκίνο

Το Πεκίνο είναι αυτή τη στιγμή ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός πόλης στον κόσμο, από άποψη οικονομικών μεγεθών, καθώς ο τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού αποφέρει αξία σχεδόν 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην οικονομία της Κίνας. Ωστόσο, το WTTC προβλέπει ότι η αξία του θα υπερδιπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια και θα φτάσει στα 77 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ όλους τους υπόλοιπους προορισμούς. Μάλιστα, για το 2032, οι εκτιμήσεις φέρνουν τη Σαγκάη στη δεύτερη θέση, ισχυροποιώντας ακόμα περισσότερο την παρουσία της Κίνας στο παγκόσμιο σκηνικό του τουρισμού.

Ο τομέας ταξιδιών και τουρισμού του Ορλάντο, που συχνά αποκαλείται η πρωτεύουσα του θεματικού πάρκου στον κόσμο, αποτιμήθηκε στα 31 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, αλλά παρά τις προβλέψεις που υποδηλώνουν ότι θα αυξηθεί κατά σχεδόν 50% στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2032, θα υποχωρήσει στην τέταρτη θέση των πιο ισχυρών πόλεων μέχρι το 2032.

Αναλυτικά, οι δέκα πιο ισχυρές πόλεις στον City Break τουρισμό για το 2022:

  1. Παρίσι, Γαλλία
  2. Πεκίνο, Κίνα
  3. Ορλάντο, ΗΠΑ
  4. Σανγκάη, Κίνα
  5. Λας Βέγκας, ΗΠΑ
  6. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  7. Τόκυο, Ιαπωνία
  8. Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
  9. Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία
  10. Γκουανγκζού, Κίνα

    Αντίστοιχα, με βάση τις εκτιμήσεις για το 2032, η ισχυρότερη δεκάδα των πόλεων διαμορφώνεται ως εξής:
  1. Πεκίνο, Κίνα
  2. Σανγκάη, Κίνα
  3. Παρίσι, Γαλλία
  4. Ορλάντο, ΗΠΑ
  5. Λας Βέγκας, ΗΠΑ
  6. Γκουανγκζού, Κίνα
  7. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  8. Μακάου, Κίνα
  9. Μπανγκόγκ, Ταϊλάνδη
  10. Τόκυο, Ιαπωνία

Το Ορλάντο και το Λας Βέγκας είναι οι μόνες πόλεις αυτή τη στιγμή από τους 10 πιο ισχυρούς προορισμούς πόλεων με βάση την αξία του κλάδου, οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη συμβολή του τουρισμού στη συνολική οικονομία της πόλης. Συγκεκριμένα, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 20,4% της οικονομίας του Ορλάντο και το 16,3% της οικονομίας του Λας Βέγκας. Συγκριτικά, ο τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού του Παρισιού αντιπροσωπεύει μόλις το 3,5% της οικονομίας της γαλλικής πρωτεύουσας για το 2022.

Σύμφωνα με το WTTC, ο Τουρισμός και τα Ταξίδια θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς για την επόμενη δεκαετία, αποτελώντας «κλειδί» για την παγκόσμια οικονομία. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν εξάλλου πως στον τομέα του Τουρισμού πρόκειται να δημιουργηθούν παγκοσμίως περί τις 126 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, μέχρι το 2032.

Διαβάστε επίσης

Επτά εξωτικοί προορισμοί για να κάνουμε το χειμώνα... καλοκαίρι

Τα ταξίδια μας το 2040: Οι 10 τάσεις που φαίνεται να επικρατούν

Οι καλύτερες και οι χειρότερες πόλεις για να ζούμε και να εργαζόμαστε


Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ