TRAVEL

Ταξίδι στις βορειοδυτικές ΗΠΑ: Αυτά είναι τα μυστικά του Σιάτλ

Ταξίδι στις βορειοδυτικές ΗΠΑ: Αυτά είναι τα μυστικά του Σιάτλ
Τι κρύβει η μεγαλούπολη των 3 εκατ. κατοίκων στις βορειοδυτικές ΗΠΑ;
PIXABAY

Το Σιάτλ (Αγγλικά Seattle) είναι πόλη των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη της πολιτείας Ουάσινγκτον και το σημαντικότερο αστικό και οικονομικό κέντρο στα βορειοδυτικά της χώρας.

Το Σιάτλ είναι κτισμένο στην ακτή του όρμου Έλιοτ μέσα στον Πάτζετ Σάουντ (μια στενή λωρίδα του Ειρηνικού ωκεανού που εισχωρεί στην πολιτεία της Ουάσινγκτον). Στα ανατολικά του βρίσκεται η λίμνη Ουάσινγκτον που μέσω ενός τεχνητού καναλιού συνδέεται με τον Πάτζετ Σάουντ.

Λίγη ιστορία…

Η σύγχρονη ιστορία του Σιάτλ θεωρείται ότι ξεκινά το 1851 όταν έφτασαν στην περιοχή τα μέλη της οικογένειας Ντένι. Η επίσημη ίδρυση έγινε το 1869 όταν και ο πληθυσμός ήταν περίπου 1.000 κάτοικοι. Το 1889 μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε σχεδόν ολόκληρο το κέντρο της πόλης. Η ανοικοδόμηση έγινε πολύ γρήγορα και με το εργατικό δυναμικό που προσέλκυσε ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε. Η οικονομία άνθισε μετά την ανακάλυψη χρυσού στον ποταμό Κλοντάικ το 1896. Ο πυρετός του χρυσού που ακολούθησε έφερε πολλούς μετανάστες στην πόλη και την κατέστησε το δυναμικότερο κέντρο των βορειοδυτικών ΗΠΑ. Στις αρχές του 20ού αιώνα έγινε σειρά έργων που αύξησαν την έκταση της πόλης καθώς και η διάνοιξη του καναλιού που ένωσε τη λίμνη Ουάσινγκτον με τον Πάτζετ Σάουντ.

Το 1962 η πόλη διοργάνωσε την παγκόσμια έκθεση (Century 21 Exposition). Στα πλαίσια της έγιναν αρκετά έργα που άλλαξαν τη μορφή της πόλης, ανάμεσά τους και η κατασκευή του πύργου Space Needle («Διαστημική Βελόνα») που είναι το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο του Σιάτλ.

Το 1999 έγινε η σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που συνοδεύτηκε από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της παγκοσμιοποίησης και επεισόδια στους δρόμους της πόλης.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια μικρά, αλλά διόλου ασήμαντα, «μυστικά» που συνοδεύουν την ιστορία αυτής της πόλης και το Newsbomb.gr σας τα παρουσιάζει.

1. Θα μπορούσε άνετα να ονομάζεται… Επτάλοφος

Το υψόμετρο της πόλης κυμαίνεται από 0 ως 158 μέτρα, καθώς περιλαμβάνει αρκετούς λόφους (που συχνά καταμετρούνται ως εφτά όπως και στη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη). Η μορφολογία του εδάφους στο κέντρο της πόλης έχει αλλάξει τεχνητά μέσω χωματουργικών εργασιών. Από αυτές τις εργασίες έχει προκύψει και ένα τεχνητό νησί, το Χάρμπορ Άιλαντ.

2. Ο βυθός του κρύβει μια ολόκληρη πόλη!

Σύμφωνα με μαρτυρίες δυτών, η λίμνη Ουάσινγκτον με συνολική επιφάνεια 33 τετραγωνικών μιλίων είναι γεμάτη από ναυάγια πλοίων, «κουφάρια» αεροπλάνων (συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρως οπλισμένου βομβαρδιστικού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που στέκεται στον πυθμένα πάνω στις ρόδες του), μια γέφυρα, ένα αρχαίο δάσος καθώς και μια ολόκληρη αμαξοστοιχία του 1870 που είχε βαγόνια με κάρβουνο. Ωστόσο, οι δύτες εκτιμούν ότι μια ολόκληρη πόλη γηγενών Αμερικανών βρίσκεται στον πυθμένα της λίμνης, καλυμμένη από παχύ στρώμα λάσπης.

3. Το Σιάτλ έχει δικό του μουσείο με… φλιπεράκια

Το Pinball Museum αποτελεί μια πρωτόγνωρη τουριστική ατραξιόν που είναι αφιερωμένη «στη διαφύλαξη των φλίπερ για τις μελλοντικές γενιές». Περιλαμβάνει περισσότερα από 30 απολύτως λειτουργικά φλιπεράκια (όλα ρυθμισμένα για τζάμπα παιχνίδι).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις