ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι κινδύνου από τους εμπόρους

Καμπανάκι κινδύνου από τους εμπόρους

Την απογοητευτική εικόνα της αγοράς σκιαγραφεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στην ετήσια έκθεσή της, την οποία αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα.

Οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν ότι το ελληνικό εμπόριο οδηγείται σε δομική κρίση επιβίωσης ενώ η απασχόληση στον κλάδο έχει φτάσει σε επίπεδα 1997.

Σε ανακοίνωσή της, η συνομοσπονδία αναφέρει ότι συγκεκριμένες τάσεις που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται ήδη από το 2011, φέτος έχουν πλέον καταστεί μια ιδιαίτερα ενοχλητική πραγματικότητα που οδηγεί το ελληνικό εμπόριο σε μια δομική κρίση επιβίωσης.

Οι άμεσες προτεραιότητες του εμπορικού κόσμου σήμερα, συνοψίζονται στους ακόλουθους άξονες:

-Νομοθετική προστασία της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης» και αυτόματη υπαγωγή της σε καθεστώς ευνοϊκών φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων, ώστε να δοθεί μια ανάσα στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις.

-Εφαρμογή Τειρεσία «δύο ταχυτήτων» και εννέα κατηγοριών με βαθμολόγιο («credit score») και μοριοδότηση («point system»), κατά το αμερικανικό πρότυπο.

-Αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παραγωγική συμμετοχή του εμπορίου στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

-Αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς των εμπόρων που βιώνουν την κρίση με «πάγωμα», κεφαλαιοποίηση και μετατροπή οφειλών σε ασφαλιστικό χρόνο. Προστασία των «εντός κρίσης» οφειλετών με κατάργηση της ποινικοποίησης. Διαρκής ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων. Διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ με δημιουργία ειδικής κλάσης, και τέλος, δυνατότητα ελεύθερης επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας.

-Ενότητα του εμπορικού κόσμου όλης της χώρας στην κατεύθυνση, όχι μόνο φωτογραφικών μεταρρυθμίσεων, αλλά ολοκληρωτικής μεταμόρφωσης της σημερινής κατάστασης της αγοράς.

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB