ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσίευμα προβοκάτσια του Spiegel

Δημοσίευμα προβοκάτσια του Spiegel
Με καθυστέρηση η κυβέρνηση διέψευσε ύποπτο δημοσίευμα περί αποχώρησης της Ελλάδας απόψε από την ευρωζώνη...

"Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησής της από τη ζώνη του ευρώ" αναφέρει δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Spiegel, που προκάλεσε την άμεση διάψευση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και μιας σειράς κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών και της ελληνικής.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι υπουργοί Οικονομικών κρατών της ευρωζώνης και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα μετάσχουν σε σύσκεψη υψηλής εμπιστευτικότητας το βράδυ της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο κατά την οποία θα συζητηθεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Σύμφωνα με το Spiegel, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που θα παραστεί στη συνεδρίαση, θα προσπαθήσει να αποτρέψει την Ελλάδα από μια τέτοια εξέλιξη. Μάλιστα, θα δώσει στους υπόλοιπους συμμετέχοντες ένα εσωτερικό έγγραφο, με το οποίο θα προειδοποιεί για τις συνέπειες μιας αποχώρησης της χώρας από το ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, τυχόν επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, με υποτίμηση 50%, θα οδηγήσει σε δραματική αύξηση του χρέους της Ελλάδας, που θα ανέλθει στο 200% του ΑΕΠ. "Σε μια τέτοια περίπτωση, η αναδιάρθρωση θα ήταν αναπόφευκτη" προειδοποιούν οι συντάκτες του εσωτερικού εγγράφου. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θα πτωχεύσει.

"Απολύτως αναληθές το δημοσίευμα"

"Το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του Ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια" αναφέρει η επίσημη διάψευση του δημοσιεύματος που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

"Η Ελλάδα δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει την ευρωζώνη» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, διαψεύδοντας κατηγορηματικά το δημοσίευμα. «Το δημοσίευμα είναι αναληθές" δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, αφήνοντας αιχμές ότι "τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν την Ελλάδα και το ευρώ και εξυπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια".

"Τίποτα παραπάνω από μία συνάντηση"

"Δεν υπάρχουν σχέδια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και για haircut στα ελληνικά ομόλογα" δήλωσε στο Reuters κοινοτική πηγή, που υποστήριξε ότι η συνάντηση ορισμένων υπουργών Οικονομικών θα εστιάσει σε ζητήματα όπως η Πορτογαλία, η ΕΚΤ και η διαδοχή Τρισέ στην ΕΚΤ "αλλά τίποτα παραπάνω".

"Η δημιουργία υποομάδων υπουργών δεν αποτελεί καινοτομία", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "όλοι είναι ίσοι, αλλά ορισμένοι είναι πιο ίσοι από άλλους". Πάντως, σύμφωνα με άλλη πηγή του ίδιου πρακτορείου, οι χώρες που θα εκπροσωπηθούν στη συνεδρίαση θα είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, που μετέχουν και στους G8, ενώ κάποια άλλη πηγή υποστήριξε ότι έχουν προσκληθεί και οι χώρες που έχουν αξιολογηθεί με την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ», στις οποίες περιλαμβάνεται η Ολλανδία, η Φιλανδία και η Αυστρία.

Πάντως, εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τη μυστική συνάντηση και χαρακτήρισε "απολύτως αδιανόητη" την αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ.

Εμμένει ο συντάκτης του δημοσιεύματος

"Στηρίζουμε το δημοσίευμα" δήλωσε συντάκτης του Spiegel Online απαντώντας στο δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για μυστική σύσκεψη στο Λουξεμβούργο, που "έχει ήδη ξεκινήσει".

Διαψεύδει ο Γιούνκερ

“Εντελώς λανθασμένο” χαρακτήρισε το δημοσίευμα του περιοδικού ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. "Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι υπάρχει μια τέτοια συνάντηση, το δημοσίευμα είναι απολύτως ψευδές" δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters, o Guy Schuller.

Η Γαλλία ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει

Εκπρόσωπος πάντως του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν μπορεί "ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει" ότι υπήρξε έκτακτη σύγκληση συνεδρίασης της ευρωζώνης.

“Δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια”

"Δεν υπάρχουν σχέδια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνης" δήλωσε πηγή της γερμανικής κυβέρνησης στο πρακτορείο Reuters. “Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο”, ανέφερε η πηγή.

Κυβερνητικοί κύκλοι της Γερμανίας, που επικαλείται η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, διαψεύδουν επίσης το δημοσίευμα και μιλούν για "λάθος είδηση".

Πάντως εκπρόσωπος της αυστριακής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Αυστρία έχει πλήρη άγνοια για μια τέτοια συνάντηση, χαρακτηρίζοντας "απολύτως αδιανόητη" μια πιθανή αποχώρηση κράτους-μέλους από την ευρωζώνη.

Με καθυστέρηση η ελληνική αντίδραση

Με χαρακτηριστική καθυστέρηση μιας ώρας και 10 λεπτών ήλθε η αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού.

Για προβοκάτσια, που υπονομεύει την προσπάθεια της Ελλάδα και υπηρετεί την προσπάθεια της χώρας, κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρει, το εν λόγω δημοσίευμα πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα.

Εξάλλου κυβερνητικοί κύκλοι μίλησαν παιγνίδι εναντίον του ευρώ με αχίλλειο πτέρνα την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι, το δημοσίευμα συνέπεσε με το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματαγορών και όλο το παιγνίδι αφορά την Αμερικανική αγορά και μετοχές στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: Newscode.gr