ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδηγούν την Ελλάδα σε νέο μνημόνιο

Οδηγούν την Ελλάδα σε νέο μνημόνιο

Μετά το εφιαλτικό τριήμερο κατάρρευσης του χρηματιστηρίου και της εκτόξευσης των spreads των ελληνικών ομολόγων, η κυβέρνηση προσπαθεί να καταστρώσει το σχέδιο της επόμενης μέρας.

Οι δανειστές με τη βοήθεια των αγορών, εξέθεσαν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο που να ειχε προετοιμάσει την πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο.

Οικονομικοί αναλυτές μάλιστα, έλεγαν στο Newsbomb, ότι η χρονική στιγμή που επέλεξε το Μαξίμου να θέσει αυτό το θέμα στους δανειστές, ακόμα και αν υπήρχε ένας υποτυπώδης σχεδιασμός, ήταν η χειρότερη δυνατή!

Οι λόγοι πολλοί και σημαντικοί:

*οι διεθνείς αγορές καταρρέουν υπό το φόβο της παγκόσμιας οικονομίας που ήδη φρενάρει,

*Γαλλία και Ιταλία, δυο μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης έχουν πρόβλημα με τον προϋπολογισμό τους, με τη Γερμανική οικονομία επίσης να φρενάρει,

*οι γεωπολιτικές ανησυχίες δεν έχουν φύγει (πχ Ουκρανία)

Πλέον, η κυβέρνηση υποχρεώνεται να προχωρήσει σε... αναδίπλωση! Μια άτακτη υποχώρηση που σημαίνει ότι τα μνημόνια δεν σκίζονται όπως έλεγε ο Σαμαράς, ενώ το ΔΝΤ δεν το κουνά κανείς!

Η πρόβλεψη Fitch

Όπως γράφει ο οίκος Fitch, η Ελλάδα θα πρέπει να καταρτίσει ένα νέο σχέδιο που θα συνοδεύεται από το πρόγραμμα που προτείνουν οι δανειστές. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, ενώ δεν ειναι απαραίτητο για την κυβέρνηση να το ανακοινώσει και πριν της εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Με άλλα λόγια, λέει οτι οι δανειστές δεν "καίγονται" να φέρουν άμεσα τη νέα συμφωνία, αφού απέδειξαν στην παραπαίουσα κυβέρνηση, ότι χωρίς την τρόικα δεν γίνεται τίποτα.

Στηρίζουν οι Βρυξέλλες - Τρίζουν οι αγορές

Η πολυπόθητη στήριξη που ζήτησε ο Σαμαράς από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προχθές σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ήρθε από τον εκπρόσωπό του Σάιμον Ο' Κόνορ και τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Οικονομίας, Γιούρκι Κατάινεν.

Οι Βρυξέλλες έδωσαν τη στήριξη, λέγοντας οτι θα βοηθήσουν την Ελλάδα με κάθε τρόπο, αλλά οι αγορές συνεχίζουν να "τρίζουν".

Ούτε η δήλωση κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους από το Μιλάνο ότι η Αθήνα συζητά την πρόταση των δανειστών για την προληπτική γραμμή στήριξης, δεν στάθηκε ικανή να κατευνάσει την κατάρρευση.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει για ποιον λόγο οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έφτασαν ..στο θεό. Το 8,9% ειναι πάνω και από τα επίπεδα του 2010, όταν η Ελλάδα μπήκε σε μνημόνιο.

Τα "παζάρια"

Κυβερνητικές πηγές λένε τώρα, ότι θα δεχθούν την προληπτική γραμμή στήριξης από την τρόικα, αν δεν συνοδεύεται από μνημόνιο, αφού το Μαξίμου γνωρίζει ότι αυτό θα σημάνει κατάρρευση της δικομματικής.

Η ονομασία του νέου μνημονίου είναι στο επίκεντρο, αφού ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης, από τον οποίο θα έρθει αυτή η πιστωτική γραμμή, εκτός από όρους, δηλαδή μνημόνιο, προβλέπει και αυξημένη εποπτεία.

Η επικοινωνιακή διαχείριση λοιπόν, αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την κυβέρνηση, μιας και η ήττα από την όλη διαδικασία είναι ολοφάνερη. Δεν είναι και λίγο να θεωρείς ότι δουλεύεις για τους δανειστές και την κρίσιμη στιγμή να σε βγάζουν στη φορά, αφού στο εσωτερικό της χώρας έλεγαν για έξοδο από το μνημόνιο και αποχώρηση του ΔΝΤ!

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Πάει περίπατο το σχέδιο της Ελλάδας για έξοδο από το μνημόνιο!

Σε ελεύθερη πτώση το ελληνικό χρηματιστήριο (παρά την ένεση στήριξης)