ΚΟΣΜΟΣ

Νέες κυρώσεις στο Ιράν από τις ΗΠΑ

Νέες κυρώσεις στο Ιράν από τις ΗΠΑ

Με διάταγμα, που υπέγραψε σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα, παγώνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ιρανικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Το διάταγμα έχει ως κύριο στόχο το χρηματοπιστωτικό τομέα του Ιράν. Συμπεριλαμβάνονται η κεντρική τράπεζα και «κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα» στη χώρα και θέτει σε ισχύ τις κυρώσεις που προβλέπονται ήδη στο νόμο χρηματοδότησης του Πενταγώνου, τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος επικύρωσε στις 31 Δεκεμβρίου.

«Τα μέτρα αυτά υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα της διοίκησης Ομπάμα να κάνει το ιρανικό καθεστώς να λογοδοτήσει για την αποτυχία του να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις του», ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Το νέο διάταγμα που δημοσιεύτηκε σήμερα επιμένει και πάλι στο μήνυμα της διοίκησης αυτής προς την ιρανική κυβέρνηση: θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια οικονομική και διπλωματική πίεση όλο και πιο ισχυρή μέχρι να απαντήσει στις δικαιολογημένες ανησυχίες σχετικά με τη φύση του πυρηνικού της προγράμματος», καταλήγει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.