ΚΟΣΜΟΣ

Επιφυλάξεις για την πρόοδο του Ιράν στα πυρηνικά

Επιφυλάξεις για την πρόοδο του Ιράν στα πυρηνικά

Οι διαφορές μεταξύ του Ιράν και των δυτικών δυνάμεων παραμένουν όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όπως δήλωσε μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας, όμως πρόσθεσε ότι οι διήμερες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Γενεύη μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 ήταν οι πιο έντονες που έχουν γίνει ποτέ.


«Συμμετέχω σε διαπραγματεύσεις εδώ και περίπου δύο χρόνια», σημείωσε ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Και ποτέ δεν είχα τόσο έντονες, λεπτομερείς, ειλικρινείς και σοβαρές συζητήσεις με την ιρανική αντιπροσωπεία».
«Παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές διαφορές σε κάθε τομέα και (δεν έχει αποφασιστεί) ποιες κυρώσεις θα μπορούσαν να ελαφρυνθούν, πραγματοποιήθηκαν συγκεκριμένες και ειλικρινείς συνομιλίες», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ο αξιωματούχος αυτός επισήμανε επίσης ότι μια συμφωνία με το Ιράν που θα προσφέρει διαβεβαιώσεις ότι η Τεχεράνη δεν επιθυμεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα είναι πιθανό να λάβει την υποστήριξη του Κογκρέσου.
Εξάλλου η Ρωσία δεν θεωρεί ότι υπάρχουν εγγυήσεις πως θα σημειωθούν πρόοδοι στις μελλοντικές συζητήσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, όπως δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ μετά το πέρας των διήμερων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τεχεράνης και των δυτικών δυνάμεων στη Γενεύη.
«Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από αυτό στο Αλμάτι (σ.σ. στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο), όμως δεν εγγυάται μελλοντική πρόοδο», σημείωσε ο Ριάμπκοφ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη συνεργασία», πρόσθεσε.
Ο ρώσος υφυπουργός σημείωσε ακόμη ότι η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν είναι το πιο δύσκολο θέμα, ενώ υπογράμμισε ότι αν η Τεχεράνη θέσει το πυρηνικό της πρόγραμμα υπό διεθνή έλεγχο, η Μόσχα θα πιέσει για μια ελάφρυνση των κυρώσεων.
Η Βρετανία από την πλευρά της εξέφρασε την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των έξι δυτικών δυνάμεων να οδηγήσουν σε «συγκεκριμένα» αποτελέσματα, όμως σημείωσε ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες στη διάρκεια των συνομιλιών.
«Ελπίζω ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σύντομα σε συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.
«Το Ιράν πρέπει να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για το (πυρηνικό) πρόγραμμά του και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα αντίστοιχα βήματα σε ανταπόδοση», σημείωσε ο Χέιγκ.