ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη του Μπαν Κι μουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Επίσκεψη του Μπαν Κι μουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν έφτασε σήμερα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στην πρώτου του επίσκεψη στη χώρα αυτή η οποία έχει βυθιστεί στο χάος εδώ και έναν χρόνο.


Ο Μπαν επισκέφθηκε ένα τέμενος της πρωτεύουσας Μπαγκουί όπου έχουν βρει καταφύγιο 1.500 μουσουλμάνοι εκτοπισμένοι από τις συγκρούσεις. Δήλωσε στις οικογένειες που στεγάζονται στο τέμενος ότι ο κόσμος δεν τους έχει ξεχάσει και ότι ο ίδιος θα μεταφέρει το μήνυμά τους στη διεθνή κοινότητα και θα της ζητήσει να δραστηριοποιηθεί για να αποφευχθεί μια νέα γενοκτονία στην αφρικανική ήπειρο.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση μετά την κατάληψη της εξουσίας, τον Μάρτιο του 2013, από τους μουσουλμάνους αντάρτες Σελεκά οι οποίοι ανέτρεψαν τον χριστιανό πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ. Ακολούθησαν μήνες έντασης και συγκρούσεων μεταξύ των μουσουλμάνων και των χριστιανών που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού και είχαν συγκροτήσει ομάδες αυτοάμυνας.

Στις αρχές της εβδομάδας οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι 19.000 μουσουλμάνοι κινδυνεύουν να σκοτωθούν από αυτές τις χριστιανικές οργανώσεις αυτοάμυνας, τις αποκαλούμενες "αντι-μπαλακά" και είναι αναγκαίο οι άνθρωποι αυτοί να απομακρυνθούν από το Μπαγκουί και τις άλλες περιοχές όπου βρίσκονται σήμερα.

Οι 2.000 Γάλλοι στρατιώτες και οι 6.000 άνδρες της ειρηνευτικής αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης (MISCA) δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να περιορίσουν τη βία. Την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την αποστολή 1.000 στρατιωτών που θα συνδράμουν στην ασφάλεια της πρωτεύουσας και του διεθνούς αεροδρομίου της.

Διαβάστε επίσης: Ολάντ: Η κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, έχει επιδεινωθεί