ΚΟΣΜΟΣ

ΠΓΔΜ: Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας

ΠΓΔΜ: Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ξεκίνησε, σήμερα, τη δεύτερη θητεία του στο προεδρικό αξίωμα, με την ορκωμοσία του ενώπιον της Βουλής.


Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ως υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 27 Απριλίου, συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 55%, έναντι 41% του υποψηφίου της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Στέβο Πεντάροφσκι και εξασφάλισε δεύτερη πενταετή θητεία στον προεδρικό θώκο της ΠΓΔΜ.

Οι εξουσίες του προέδρου της ΠΓΔΜ είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία του Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν παρέστησαν τόσο οι βουλευτές του SDSM, όσο και οι βουλευτές του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, DUI, του Αλί Αχμέτι.

To SDSM του Ζόραν Ζάεβ δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών που διεξήχθησαν στις 27 Απριλίου (πρόωρες βουλευτικές εκλογές και β΄ γύρος των προεδρικών εκλογών) και έχει αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζει και τον Γκιόργκι Ιβάνοφ για πρόεδρο της χώρας, στη δεύτερη αυτή θητεία του.

Το κόμμα του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην απερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού της ΠΓΔΜ και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα συμμετέχει και στη νέα κυβέρνηση της χώρας, μποϋκοτάρισε τις προεδρικές εκλογές, επειδή η πρότασή του για έναν κοινό προεδρικό υποψήφιο, ευρύτερης αποδοχής και συναίνεσης, απορρίφθηκε από το κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Διαβάστε επίσης:

Νέες συναντήσεις για την ονομασία των Σκοπίων