ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Αντιπαραγωγική η επέκταση του NATO στην Ανατολή

Ρωσία: Αντιπαραγωγική η επέκταση του NATO στην Ανατολή

Αντιπαραγωγική χαρακτήρισε την επέκταση του NATO προς την ανατολή ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, καταγγέλλοντας παράλληλα την «επιθυμία» των Βρυξελλών να «τιμωρήσουν» τη χώρα του, την επομένη της ανατολής των έργων κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream από τη Βουλγαρία.

«Η προσπάθεια του NATO να συνεχίσει την επέκτασή του προς ανατολάς, όπως και η συνέχιση της ενίσχυσης των στρατιωτικών υποδομών κοντά στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι αντιπαραγωγική», σημείωσε ο Λαβρόφ σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Φινλανδίας Έρκι Τουομιόγια.

Η επέκταση της συμμαχίας «αντικρούει τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει τα κράτη-μέλη του NATO, στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και την Ιδρυτική Πράξη NATO-Ρωσίας» του 1997, υποστήριξε ο Λαβρόφ.

Μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, το NATO έχει ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία κοντά στα σύνορα των χωρών της Βαλτικής με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας επέκρινε επίσης την αναστολή των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού South Stream που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, μια εξέλιξη στην οποία συνέβαλαν κυρίως οι χώρες εκείνες οι οποίες επιθυμούν να «υπονομεύσουν τον διάλογο για ενεργειακά θέματα ανάμεσα στη Ρωσία και στην ΕΕ».

«Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι οι Βρυξέλλες παγώνουν τις διαπραγματεύσεις για τον South Stream καθώς η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τις αρχές του Κιέβου. Το βρίσκετε εποικοδομητικό αυτό;», πρόσθεσε.

«Οι Βρυξέλλες καθοδηγούνται από την επιθυμία να τιμωρήσουν, να εκδικηθούν, όχι από μια επιθυμία να εγγυηθούν (. . .) τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα, νόμιμα και φυσιολογικά, των κρατών μελών της ΕΕ», συνέχισε ο Λαβρόφ.

Η κατασκευή του αγωγού South Stream έχει στόχο να προμηθεύει τα κράτη της νότιας Ευρώπης με φυσικό αέριο παρακάμπτοντας την Ουκρανία, μέσω της οποίας μεταφέρεται ένα μεγάλο μέρος των ποσοτήτων που παραδίδονται σήμερα. Η Ουκρανία έχει λάβει προθεσμία ως αύριο Τρίτη από τη Ρωσία για να διευθετήσει προηγούμενες οφειλές της για αέριο, που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια, και τις οφειλές της για τον Ιούνιο. Σε διαφορετική περίπτωση η ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom απειλεί να κλείσει τη στρόφιγγα.

Μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια του NATO στη Βαλτική

Την ίδια ώρα, το NATO άρχισε, στις χώρες της Βαλτικής, μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή δέκα κρατών-μελών του, σε μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις του είδους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Περίπου 4.700 στρατιώτες και 800 οχήματα από τη Βρετανία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Φινλανδία και την Πολωνία, μεταξύ άλλων, λαμβάνουν μέρος στα γυμνάσια τα οποία διεξάγονται κοντά στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας.

Οι τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία, οι οποίες εντάχθηκαν στο NATO το 2004, ανησυχούν για το ενδεχόμενο η Ρωσία να αυξήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις που διατηρεί στα σύνορα, ενώ η κρίση στην Ουκρανία τις ώθησε να διατυπώσουν εκ νέου δημόσια την ανησυχία τους.

«Η άσκηση αυτή είναι πολύ σημαντική δοθείσης της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας», δήλωσε στον Τύπο ο Λετονός υπουργός Άμυνας Ραϊμόντς Βεγιόνις.

Η Ρωσία επέκρινε, πάντως, έντονα τα γυμνάσια και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βλαντίμιρ Τιτόφ έκανε λόγο για «επίδειξη εχθρικών προθέσεων» σε μια συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Τα γυμνάσια θα συνεχιστούν αύριο Τρίτη στη γειτονική Λιθουανία και θα διαρκέσουν έως την 20ή Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμα:

Βρετανία: Γενναίος γείτονας έτρεψε σε φυγή ένοπλους ληστές! (video+photos)

Παρίσι: Κατέρρευσε από τις κλειδαριές η γέφυρα των ερωτευμένων! (videos+photos)

Βοσνία: Ζούσε για 11 χρόνια με ένα ψαλίδι στο στομάχι του! (photo)

Μεξικό: Ανακάλυψαν σορούς 12 βασανισμένων ανδρών!