ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Έκκληση για κατάπαυση του πυρός, πληθαίνουν οι νεκροί στη Γάζα

Ισραήλ: Έκκληση για κατάπαυση του πυρός, πληθαίνουν οι νεκροί στη Γάζα

Το Ισραήλ και τη Χαμάς, να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να «σεβαστούν τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους, κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία των πολιτών», κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σε μια ομόφωνη ανακοίνωση τα 15 μέλη του Συμβουλίου κάλεσαν «στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, στην αποκατάσταση της ηρεμίας και στην επιβολή της κατάπαυσης του πυρός του Νοεμβρίου του 2012».

Οι 15 χώρες εκφράζουν «τη μεγάλη τους ανησυχία, σχετικά με την κρίση στη Γάζα, για την προστασία και ευημερία των πολιτών και στις δύο πλευρές».

Παράλληλα, εκφράζουν «την υποστήριξή τους στο ενδεχόμενο μιας επανάληψης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, με στόχο να επιτευχθεί μία συνολική συμφωνία ειρήνης που θα βασίζεται στη λύση των δύο Κρατών».

Σύμφωνα με διπλωμάτες αυτή η σύντομη ανακοίνωση συμβολικής σημασίας είναι το αποτέλεσμα εντατικών διαπραγματεύσεων των τελευταίων δύο ημερών, κυρίως μεταξύ της Ιορδανίας, του μοναδικού αραβικού κράτους μέλους του Συμβουλίου, και των ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια «ανακοίνωση στον Τύπο» που συγκεντρώνει την ομόφωνη έγκριση των 15 κρατών μελών του Συμβουλίου και όχι για ένα σχέδιο ψηφίσματος, που είναι γενικά πιο δεσμευτικού χαρακτήρα και καταλήγει σε μια ψηφοφορία.

Την ίδια ώρα, δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην Ιερουσαλήμ, λίγο αφότου οι σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν στην πόλη (στις 19:00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, ανέφερε ότι τρεις ρουκέτες που ερρίφθησαν από τη Γάζα έπεσαν απόψε (12/7) στην περιοχή της Βηθλεέμ και της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη, κοντά στην Ιερουσαλήμ.

«Μια ρουκέτα έπεσε στη περιοχή της Χεβρώνας, 30 χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ και δύο άλλες στην περιοχή της Βηθλεέμ», πολύ κοντά στην πόλη, δήλωσε μία εκπρόσωπος του στρατού στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι η Χαμάς έχει ρίξει 36 ρουκέτες σήμερα.

Παράλληλα, τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια μιας σειράς αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσε το Ισραήλ, ανεβάζοντας σε 30 τον αριθμό των θυμάτων την 5η ημέρα των συγκρούσεων.

Τα θύματα έχασαν τη ζωή τους στην πόλη της Γάζας - στα κεντρικά, στο Ελ Μπουέριτζ, και στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, στη Τζαμπαλίγια - σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, Άσραφ αλ Κούντρα.

Το Ισραήλ έχει εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Γάζας για 5η ημέρα, βομβαρδίζοντας ένα τέμενος και ένα κέντρο περίθαλψης ασθενών με ειδικές ανάγκες, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 127…

Ο Κούντρα επισήμανε ότι τα 2/3 των νεκρών είναι πολίτες, πολλοί εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Περισσότεροι από 930 έχουν τραυματιστεί, ενώ οι ιατρικές προμήθειες στα νοσοκομεία της Γάζας έχουν εξαντληθεί…

Διαβάστε ακόμα:

Ισραηλινοί βλέπουν τους βομβαρδισμούς στη Γάζα με ποπ κορν! (phs+vid)

Βοστώνη: Αυτοκίνητο τράκαρε με άλκη! (σκληρές εικόνες)

Ν. Αφρική: Προσπάθεια απαγωγής διδύμων on camera! (video)