ΚΟΣΜΟΣ

Ισλαμικό Κράτος: Ο ΥΠΕΞ του Ιράκ λυπάται για την απουσία του Ιράν στη διεθνή σύσκεψη

Ισλαμικό Κράτος: Ο ΥΠΕΞ του Ιράκ λυπάται για την απουσία του Ιράν στη διεθνή σύσκεψη

Τη λύπη του για το γεγονός πως το Ιράν δεν συμμετείχε στη Διεθνή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο παρίσι, προκειμένου να «κλειδώσουν» τα μέτρα της συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών, εξέφρασε ο Ιρακινός ΥΠΕΞ, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι

«Ζητήσαμε επιμόνως να είναι παρόν το Ιράν, παρόλα αυτά δεν είμαστε εμείς αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις. Λυπούμαστε για την απουσία του Ιράν από τη διάσκεψη αυτή», δήλωσε ο αλ Τζααφάρι στους δημοσιογράφους.

«Όλες οι χώρες ανησυχούν για το πρόβλημα του Ντάες (ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά) και το Ιράν είναι μια γειτονική χώρα η οποία μας έχει προσφέρει υποστήριξη πολλές φορές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Ιράν έχει χαρακτηρίσει παράνομο τον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ΙΚ, εκτιμώντας ότι πραγματικός του στόχος είναι η ανατροπή της κυβέρνησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι δυτικές χώρες ήταν διχασμένες όσον αφορά την παρουσία του Ιράν στη διάσκεψη του Παρισιού, ενώ πολλές αραβικές, σουνιτικές χώρες έβλεπαν αρνητικά μια πιθανή συμμετοχή της Τεχεράνης.

Λίγο νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα συνεργαστούν «στρατιωτικά» με το Ιράν στη μάχη τους κατά του ΙΚ, όμως παραμένουν ανοικτές στη συνέχιση «ενός διπλωματικού διαλόγου» για το θέμα.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ εκτίμησε από την πλευρά του ότι: «Εξακολουθεί να είναι απίθανό το Ιράν να γίνει πλήρες μέλος του συνασπισμού, όμως πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ελπίζουμε ότι το Ιράν θα υποστηρίζει τις βασικές γραμμές του σχεδίου μας και μπορούμε να αναμένουμε ότι θα φανεί συνεργάσιμο σε ό,τι αφορά τα σχέδια του συνασπισμού».

Ο αλ Τζααφάρι δεν θέλησε να αναφερθεί λεπτομερώς στα θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή διάσκεψη. Δήλωσε: «Δεν αναφερθήκαμε σε λεπτομέρειες σήμερα το πρωί. Οι διάφορες πλευρές είχαν θετικές αντιδράσεις σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κατάσταση και την υποστήριξη που θα προσφέρουν στο Ιράκ».

Εξάλλου ο ιρακινός υπουργός χαρακτήρισε την ανακατάληψη της Μοσούλης «έναν ζωτικής σημασίας στόχο για το Ιράκ» και πρόσθεσε ότι «χάρη στις επιχειρήσεις του στρατού που θα διεξαγάγουμε πιστεύω ότι δεν θα είναι δύσκολο να την ανακαταλάβουμε. Πιστεύω ότι δεν θα είναι δύσκολο να απελευθερώσουμε τη Μοσούλη μεσοπρόθεσμα».

Το ΙΚ κατέλαβε τη Μοσούλη και την Τικρίτ τον Ιούνιο και ανακοίνωσε την ίδρυση ενός χαλιφάτου στις περιοχές που ελέγχει.

Διαβάστε επίσης:

Μητέρα Φόλεϊ: Η κυβέρνηση με απειλούσε

Ιράκ: Βοήθεια για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών

Η τρομοκρατία και η κατασκοπεία μέσω του Twitter

Περί τα 930 άτομα από τη Γαλλία εμπλέκονται στον τζιχάντ σε Ιράκ και Συρία

ΗΠΑ: Άμεση απειλή για την Ευρώπη το Ισλαμικό Κράτος

Ιράκ: Τουλάχιστον 20 άνθρωποι απήχθησαν από το Ισλαμικό Κράτος

Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν Βρετανό όμηρο