ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πουλάνε εμβόλια για τον Covid-19 μέσω Dark Web – Τα ντοκουμέντα

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πουλάνε εμβόλια για τον Covid-19 μέσω Dark Web – Τα ντοκουμέντα
Intime News

Εμβόλια και φάρμακα για τον Covid-19 διαφημίζονται και «πωλούνται» μέσω Dark Web.

Πρόκειται για εμβόλια «μαϊμού» και αμφιβόλου προελεύσεως παράνομα φάρμακα, τα οποία είναι επικίνδυνα για τον κόσμο.

Οι διωκτικές Αρχές όλων των ευρωπαϊκών κρατών βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς πρόκειται για επικίνδυνους «πωλητές» που χρησιμοποιούν το Dark Web για να εκμεταλλευτούν την ανάγκη του κόσμου για εμβολιασμό. Στόχος τους φυσικά είναι το κέρδος και η αμοιβή τους σε ηλεκτρονικό νόμισμα.

Μάλιστα, στις 5 Ιανουαρίου 2020 οι αστυνομικές Αρχές όλων των ευρωπαϊκών κρατών έλαβαν ενημέρωση από την Ιντερπόλ, που με «πορτοκαλί αγγελία» προειδοποιεί για παραγωγή εμβολίων-μαϊμού για τον Covid-19.

Η «αγγελία» της Ιντερπόλ παρελήφθη και από την Ελληνική Αστυνομία. Ρεπορτάζ του Newsbomb.gr αποκαλύπτει μία από τις παραπλανητικές σελίδες στο Dark Web, μέσω της οποίας «πωλούνται» εμβόλια και φάρμακα για τον κορονοϊό.

Στη σελίδα αυτή οι διαχειριστές εμφανίζονται ως επιστήμονες, οι οποίοι θέλουν να… βοηθήσουν τον κόσμο να απαλλαγεί από τον Covid-19.

Δείτε φωτογραφίες στη Gallery:

Υποστηρίζουν ότι είναι μέλη σε εργαστήριο ινστιτούτου στην Ουχάν και ότι στόχος τους δεν είναι το κέρδος αλλά να πάρουν κάποια χρήματα για να μπορέσουν να φύγουν από την Κίνα και να συνεχίσουν την επιστημονική τους έρευνα σε κάποια άλλη χώρα («για να σώσουν ανθρώπινες ζωές»).

Παρότι υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι δεν τους ενδιαφέρει το κέρδος, ζητούν από τους χρήστες να πληρωθούν για την αποστολή εμβολίων και φαρμάκων μέσω bit coin.

Μάλιστα, δίνουν αναλυτικές οδηγίες για το πώς στέλνουν τα εμβόλια και τα φάρμακα.

«Θα σας κάνουμε μερικές ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας και σχετικά με το ιατρικό σας ιστορικό. Μετά θα λάβουμε τις πληροφορίες αυτές για εσάς και εμείς θα ορίσουμε τη δοσολογία του εμβολίου που θα σας στείλουμε μέσα σε ένα ειδικό ασφαλές κουτί. Συστήνουμε το εμβόλιο να χορηγηθεί από κάποιον γιατρό ή κάποια νοσοκόμα. Οι οδηγίες θα βρίσκονται μέσα στη συσκευασία. Ο χρόνος παραλαβής διαφέρει ανάλογα με τη διεύθυνση κατοικίας σας», γράφει η σελίδα.

Πάνω από τις οδηγίες παρατίθεται μία φόρμα για να συμπληρωθούν τα στοιχεία του πελάτη (όνομα, επώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ηλικία, ιατρικό ιστορικό, ύψος αμοιβής σε ηλεκτρονικό νόμισμα).

Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας μίλησε στο Newsbomb.gr για το θέμα που έχει ανακύψει με τις πωλήσεις εμβολίων στο σκοτεινό διαδίκτυο και σημείωσαν: «Μας ανησυχούν αυτά τα φαινόμενα, τα οποία ήταν αναμενόμενο να εκδηλωθούν. Περιμέναμε ότι θα βρεθούν κάποιοι να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, καθώς όλος ο κόσμος αυτό που θέλει τώρα είναι να εμβολιαστεί. Να τονίσουμε κάποια βασικά πράγματα. Τα εμβόλια δεν είναι διαθέσιμα για κανέναν, πλην των κρατών που τα έχουν αγοράσει. Συνεπώς είναι βέβαιο ότι οι άνθρωποι που τα διαφημίζουν στο σκοτεινό διαδίκτυο είτε θα εξαπατήσουν τους χρήστες-πελάτες, θα τους πάρουν τα χρήματα και δεν θα τους στείλουν ποτέ το εμβόλιο, είτε θα τους στείλουν κάποιο επικίνδυνο εμβόλιο που μπορεί να αποβεί μοιραίο. Συνεπώς ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι κανείς δε μπορεί να του διαθέσει κάποιο εμβόλιο, εκτός από το ίδιο το κράτος με τις νόμιμες διαδικασίες. Επίσης, να θυμίσω ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται η πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου».

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει ειδική ομάδα, η οποία παρακολουθεί όλο το 24ωρο το διαδίκτυο, προκειμένου να ανιχνεύει παράνομες ιστοσελίδες. Η εγρήγορση της ομάδας έχει ενταθεί ύστερα από την «αγγελία» της Ιντερπόλ για τα «εμβόλια» για τον Covid-19 στο σκοτεινό διαδίκτυο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέες εξαγγελίες Μητσοτάκη: Κάλυψη ενοικίου κατά 80% - Δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας