ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Κορινθία: Συνελήφθη άνδρας για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Στεφάνι

Κορινθία: Συνελήφθη άνδρας για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Στεφάνι

Σε εμπρησμό από αμέλεια οφείλεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην Κορινθία.

Συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου, ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια, σε δασική έκταση, στην περιοχή Στεφάνι Κορινθίας.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, ενώ επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη, για παράβαση της υπ’ αριθμ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Φυλάκιση έως 3 έτη για τους εμπρηστές – Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Με σκοπό την ποιοτικότερη και ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, αναμένονται σύντομα καίριες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και αφορούν αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές και όλους όσοι ευθύνονται για την πρόκληση πυρκαγιών.

Για όσους κατηγορούνται για εμπρησμό από αμέλεια, θα προβλέπεται φυλάκιση έως και τρία χρόνια και θα εκτίουν μέρος της ποινής στη φυλακή, αναλόγως του ύψους της ποινής, από έναν έως και έξι μήνες. Η απόφαση θα λαμβάνεται από το δικαστήριο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Επιπλέον, θα τιμωρείται αυστηρά και ο μη καθαρισμός των οικοπέδων που μπορεί να συμβάλει στην πρόκληση πυρκαγιάς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ποινή μπορεί να φθάσει και τα τρία χρόνια.

Καμία αλλαγή στο νομικό πλαίσιο για τον εμπρησμό από πρόθεση – Οι υπόλοιπες αλλαγές

Ο εμπρησμός από πρόθεση εξακολουθεί να θεωρείται κακούργημα, με την ποινή φυλάκισης να φθάνει δυνητικά έως και την ισόβια κάθειρξη. Άλλη μία αλλαγή εντοπίζεται στο γεγονός ότι πλέον, θεσμοθετούνται υψηλά πρόστιμα άνω των 100 ευρώ ημερησίως για κάθε μέρα καταδίκης.

Ακόμη, τίθεται τέλος στη δικομανία και επιχειρείται «φρένο» στις αναβολές με αύξηση παραβόλων. Όσον αφορά τους δικομανείς, σε περίπτωση που υποβάλλουν ψευδείς και ανυπόστατες μηνύσεις, κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο διπλάσιο από εκείνο που θα πλήρωνε ο μηνυόμενος, αν καταδικαζόταν. Τέλος κάθε ανώνυμη καταγγελία θα οδηγείται στο αρχείο.