ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Νέα προθεσμία για να ετοιμάσει την υπεράσπισή του ζήτησε ο Παπαγγελόπουλος

Νέα προθεσμία για να ετοιμάσει την υπεράσπισή του ζήτησε ο Παπαγγελόπουλος

Νέα προθεσμία να προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή ζήτησε από την Προανακριτική Επιτροπή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που διαμαρτύρεται γιατί αφενός έχει λάβει με καθυστέρηση υλικό της δικογραφίας και αφετέρου δεν έχει στη διάθεση του όλα τα έγγραφα.

Το αίτημα Παπαγγελόπουλου απορρίφθηκε από την πλειοψηφία με τον πρόεδρο της Επιτροπής Γιάννη Μπουγά να επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, προτείνοντας να δοθεί προθεσμία μέχρι την απάντηση του Επιστημονικού Συμβουλίου για την κατάθεση ή μη πολιτικών προσώπων ως υπόπτων (των εκδοτών Γιάννη Φιλιππάκη και Αλέξανδρου Τάρκα και της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου).

Ο κ. Μπούγας φέρεται να ανέφερε ότι εάν μέχρι Τετάρτη δεν υπάρχει απόφαση, να ξαναδοθεί παράταση. Τελικά, η Επιτροπή διέκοψε προκειμένου να εξεταστούν οι ενστάσεις ακυρότητας με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να αναφέρει σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους: «Η Επιτροπή έχει μετατραπεί σε πλυντήριο σκανδάλων. Εγώ θα ξενυχτήσω στο διάβασμα μέχρι την Τετάρτη. Αυτοί θα ξενυχτήσουν με αγωνία και τρόμο για όσα θα καταθέσω».

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε πως υπάρχουν κι άλλα σκάνδαλα, που προκύπτουν από τα έγγραφα και σχολίασε: «βιάζονται οι άνθρωποι, δεν είναι ποινική διαδικασία αυτή, δεν έχει ξαναγίνει πουθενά στον κόσμο». Άφησε ακόμη υπαινιγμούς ότι μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Ο Οτσαλάν το 2005 καταδίκασε την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί του έδωσαν 17 ημέρες προθεσμία για 17.000 σελίδες. Τους το είπα, αλλά δεν ίδρωσε αυτί τους. Παραβιάζει το υπερασπιστικό δικαίωμα... Δεν ξέρω τι θα κάνω. Ασ' τούς να αγωνιούν. Πάνε να με στραγγαλίσουν. Αλλά τελικά δεν είναι στραγγαλισμός είναι το πλυντήριο των σκανδάλων Novartis, Λαγκάρντ, Βγενόπουλος», απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Για κατάχρηση εξουσίας κατηγόρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της συνεδρίασης την πλειοψηφία ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας.

Θ. Πλεύρης: Η διαμαρτυρία του Δ. Παπαγγελόπουλου είναι προσβολή προς την πολυτελή διαδικασία που έχει ακολουθηθεί. Ο Δ. Παπαγγελόπουλος είχε πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα από την αρχή της διαδικασίας. Είναι προσβλητικό αυτό που κάνει τώρα.

Δ. Τσοβόλας: Δεν είναι σοβαρή η διαδικασία. Μας στείλατε την Πέμπτη και την Παρασκευή χιλιάδες έγγραφα και 2 ημέρες μετά καλούμαστε εδώ. Ενώ είχαμε κληθεί για τις 10 το πρωί της Δευτέρας μας στείλατε την Παρασκευή κλήση για σήμερα το μεσημέρι στις 14.00. Πρόκειται για καινούρια κλήση και έπρεπε να προηγηθεί προθεσμία 5 ημερών.

Πηγές από την Επιτροπή ανέφεραν ότι ο Θανάσης Πλεύρης ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα για προθεσμία, καθώς δεν πρόκειται για καινούρια κλήση.

Δ. Τσοβόλας: Ο κ. Πλεύρης παρέκαμψε το ουσιώδες. Κύριε Πλεύρη ως νομικός θα μπορούσατε να υπερασπιστείτε ύποπτο, όταν σας δίνονται χίλιες σελίδες μόνο την Παρασκευή; Υποτίθεται ότι είσαστε εισαγγελείς, μήπως τελικά εσείς είστε ύποπτοι ότι παραβιάζετε το νόμο; (κατάχρηση εξουσίας) Γελοιοποιείτε το θεσμό.

Θ. Πλεύρης: Να μας κάνετε μήνυση.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Ο αλαζών κ. Πλεύρης που λέει «κάντε μου μήνυση». Λοιπόν δεν θα ασχοληθώ σήμερα μαζί του. Ντρέπομαι όμως για έναν νέο άνθρωπο ότι είναι τόσο ψεύτης. Που είναι γραμμένα αυτά τα νομικά που επικαλείται; Έχετε πάρει τον κακό δρόμο. Θυμηθείτε τη Νυρεμβέργη που κάποιοι για να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα τους, επικαλούνταν τις εντολές των ανωτέρων τους αλλά δεν γλίτωσαν από την καταδίκη.

Πληροφορίες ανέφεραν πως βουλευτές ΝΔ φώναξαν: «Μας απειλεί».

Ι. Μπούγας: Δεν το εκλαμβάνουμε ως απειλή.

Γ. Ραγκούσης: Παραβιάζονται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, πόσες φορές δεν έχει πάρει παράταση αυτή η Επιτροπή; Κύριε Μπούγα έχετε βαρύτατη ατομική ευθύνη πλέον. Βαρύτατη προσωπική. Δεν είναι δυνατόν να σας ζητά μερικές μέρες προθεσμία και να το απορρίπτετε.

Θ. Ξανθόπουλος: Φαλκιδεύονται τα δικαιώματα του ελεγχόμενου.

Ι. Μπούγας: Προτείνω να δοθεί προθεσμία μέχρι να βγει η θέση Επιστημονικού Συμβουλίου. Και αν μέχρι Τετάρτη δεν βγει η θέση, να ξαναδοθεί παράταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την πρόταση του Γιάννη Μπούγα ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η εξέταση των ενστάσεων.

Δ. Αυγέρη: Θολώνετε την πρόταση του Πρόεδρου.

Ξεκίνησε ωστόσο, η συζήτηση επί των ενστάσεων που υποβλήθηκαν.

Δ. Τσοβόλας: Τι εξηγήσεις καλείτε να σας δώσει ο Παπαγγελόπουλος; Για ποιο πράγμα καλείται να καταθέσει; Για ποια πράξη; Πότε, πού, σε ποιο μέρος; «Σας ερωτώ, είναι δυνατόν εσείς, η πλειοψηφία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, να πιστεύετε ότι αυτή η κλήση προστατεύει τα δικαιώματα του κατηγορούμενου; Σε ποιο δικαστικό συμβούλιο δεν θα καταπέσουν όλα αυτά; Να ακυρώσετε την κλήση και να γράψετε νέα. Ποιος τι, πώς, πού»;

Ο κ. Τσοβόλας μάλιστα, με αφορμή ανάρτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ στο twitter, φέρεται να είπε: «Θέτω ζήτημα αμεροληψιας. Με αυτές τις δηλώσεις δεν μπορεί να είναι κάποιος εισηγητής και μέλος της Επιτροπής.

Β. Υψηλάντης: Στην περίπτωση Πικραμμένου τηρήθηκαν οι αρχές;

Δ. Αυγέρη: Γιατί πετάγεστε κύριε Υψηλάντη, δεν τέθηκε ζήτημα ακυρότητας ακόμη για σας. Αναφέρομαι στον τρόπο που έγινε η ψηφοφορία για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Πηγές από τη ΝΔ ανέφεραν πως με απειλές κατά των Θάνου Πλεύρη και Δημήτρη Μαρκοπουλου πως «σύντομα θα μιλήσει για αυτους και τον ρόλο τους» ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επιτέθηκε συνεπικουρούμενος από τον συνήγορο του Δημήτρη Τσοβόλα ο οποίος κινήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους κάνοντας επίθεση στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Όταν ο Θάνος Πλεύρης ζήτησε την έναρξη της κατάθεσης Παπαγγελόπουλου, ο τελευταίος του επιτέθηκε σε προσωπικό τόνο απειλώντας τον. Το λόγο πήρε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος επιτέθηκε στον πρωην αναπληρωτή υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που απειλεί πολιτικά πρόσωπα. «τα ίδια κάνατε όταν ήλθατε πρώτη φορά επισημαίνοντας μας πως ...οι πολιτικοί καιροί καμία φορά αλλάζουν. Δεν δεχόμαστε απειλές στην προκαταρκτική». Ο Δημητρης Παπαγγελόπουλος επιβεβαιώνοντας τον βουλευτή της ΝΔ του επιτέθηκε επίσης ευθέως λέγοντάς του πως «και για εσας κύριε Μαρκόπουλε θα πω πολλά την Τετάρτη» προκαλώντας τη μαζική αντίδραση της πλειοψηφίας. Κύκλοι της ΝΔ τονίζουν πως «ο Δημητρης Παπαγγελόπουλος έχει χάσει την ψυχραιμία του και επιδιώκει χειραγώγηση των βουλευτών με στόχο δια του εκφοβισμού να πέσει στα... μαλακά. Δεν θα τα καταφέρει. Θα ερωτηθεί για όλα όσα ακούστηκαν κι αποκαλύφθηκαν εις βαρος του τους 9 αυτους μήνες».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βιτριόλι: Αποκαλύψεις για την 35χρονη - «Είχε ματώσει τους καρπούς της»