ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Επίθεση βιτριόλι: Τα «θολά» σημεία της απολογίας της 36χρονης και η τακτική αλλαγής της κατηγορίας

Επίθεση βιτριόλι: Τα «θολά» σημεία της απολογίας της 36χρονης και η τακτική αλλαγής της κατηγορίας
ΙΝΤΙΜΕ

Με μια συγγνώμη που δεν έγινε αποδεκτή και αφήνοντας αναπάντητα βασικά ερωτήματα της υπόθεσης, η 36χρονη κατηγορούμενη για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της 35χρονης Ιωάννας, απολογήθηκε χθες επιχειρώντας να θέσει τις βάσεις για μετατροπή της κατηγορίας της.

Δέκα μήνες μετά την απόφασή της να κάνει χρήση του δικαιώματος της σιωπής, η κατηγορούμενη απολογήθηκε χωρίς να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα, αφήνοντας «γκρίζες» ζώνες και ανοιχτό το ενδεχόμενο για την ύπαρξη συνεργού, τον οποίο επιχειρεί να καλύψει. Βάζοντας τον εαυτό της σε ρόλο ενός ανθρώπου που έχει αποκτήσει μια «άρρωστη εμμονή» με το θύμα του, δεν αποκάλυψε ούτε από που προμηθεύτηκε το βιτριόλι, αλλά ούτε και το κίνητρο της πράξης της.

«Απέκτησα μία αρρωστημένη εμμονή μαζί της. Τη θεώρησα υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με έκανε να δω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Δεν θέλω να το αναπτύξω περαιτέρω ώσπου να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο και να ειπωθούν όλες οι αλήθειες. Δεν θα ήθελα να παρερμηνευτεί τίποτα από τα παραπάνω με εικασίες και φανταστικά σενάρια για αυτό. Προς το παρόν παραμένω σε όσα είπα ως τώρα», είπε στην απολογία της, αποφεύγοντας με αυτόν το τρόπο και την πυροδότηση νέου κύκλου συζητήσεων για την προσωπική της ζωή και το εάν τελικά ο λόγος της επίθεσης ήταν η ερωτική αντιζηλία.

«Καμία συγγνώμη δεν δέχεται η Ιωάννα»

Η 36χρονη στην απολογία της ζήτησε συγγνώμη, ενώ περιέγραψε ότι επικοινώνησε μέσω του συνηγόρου της, ο οποίος μετέφερε στους συνηγόρους της άτυχης Ιωάννας «τη συμπάθεια και τις ευχές» για γρήγορη ανάρρωση.

«Σε καμία περίπτωση δεν είμαι αμετανόητη και ανάλγητη και για αυτό με τη σημερινή μου απολογία μου θέλω να ζητήσω ειλικρινή και ταπεινή συγνώμη για το κακό και τη θλίψη που προκάλεσα στην ίδια και στην οικογένειά της την οποία ελπίζω και να αποδεχτούν. Λυπάμαι ειλικρινά από τα βάθη της ψυχής μου (…) Μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω, να μην είχε συμβεί τίποτα από όλα αυτά σε κανέναν. Λυπάμαι πολύ για το αποτέλεσμα αυτό. Για αυτό αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη αυτής της πράξης θα τιμωρηθώ και καλώς θα τιμωρηθώ» φέρεται να είπε.

«Η Ιωάννα είναι εξοργισμένη με το περιεχόμενο της απολογίας της κατηγορουμένης. Καμία συγγνώμη δεν δέχεται. Θεωρούμε άκρως ανειλικρινή, προσχηματική, και επιτηδευμένη την απολογία της κατηγορουμένης» είπε στο Newsbomb ο ένας εκ των συνηγόρων της, Νίκος Αλεξανδρής. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο δεύτερος συνήγορός της 35χρονης, Απόστολος Λύτρας, ο οποίος ανέφερε: «Στα βασικά ερωτήματα δεν απάντησε. Οι ουσιαστικές δύο ερωτήσεις που δέχτηκε από την ανακρίτρια ήταν από πού προμηθεύτηκε το υγρό, στην οποία δεν απάντησε, πράγμα που σημαίνει κατά τη γνώμη μου ότι υπάρχει συνεργός. Επίσης δεν απάντησε στο ζητούμενο, για ποιον λόγο το έκανε».

Η ίδια φέρεται να ζήτησε κατά το τέλος της απολογίας της μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή της και μια δίκαιη δίκη, λέγοντας: «Παρουσιάζομαι ενώπιον σας συντετριμμένη, μετά από 10 μήνες. Είμαι 36 ετών με λευκό ποινικό μητρώο σε καμία περίπτωση και με κανένα αντάλλαγμα δεν θα διέγραφε μία έντιμη διαδρομή μέχρι σήμερα Όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται μία δίκαιη δίκη και μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους».

Επιχειρεί μετατροπή κατηγορίας για ελαφρύτερη ποινή

Το στίγμα της υπερασπιστικής γραμμής της κατηγορουμένης είναι σαφές και φαίνεται ότι θα επιχειρήσει όταν η υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο, να πετύχει μετατροπή της κατηγορίας της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Κι αυτό, γιατί η ποινή για την απόπειρα ανθρωποκτονίας είναι κάθειρξη από 5 έως 15 έτη, ενώ σε περίπτωση που γίνει μετατροπή της κατηγορίας μπορεί να τιμωρηθεί με κάθειρξη έως 10 έτη.

Η ίδια δεν αποδέχθηκε την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, υποστηρίζοντας: «Αποδέχομαι το αδίκημα της σωματικής βλάβης. Όλα τα έτη του ενήλικου βίου μου τα έχω διανύσει χωρίς παραβατική συμπεριφορά. Η στάση μου αυτή απέδειξε ότι υπερισχύει ο τρόπος ανατροφής μου και η δομή της προσωπικότητάς μου». Μάλιστα, υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει την 35χρονη Ιωάννα, αλλά σκοπός της ήταν να την τραυματίσει. «Δεν στόχευσα ποτέ να τη σκοτώσω αλλά να την πονέσω και να την τραυματίσω απλώς ποτέ δεν φαντάστηκα ότι η απερίσκεπτη μου αυτή η ενέργεια θα προξενούσε σε τέτοια έκταση ζημιά και ένα μεγάλο Γολγοθά που θα διανύει και θα διανύσει σε βάθος χρόνου».

Στις επίμονες ερωτήσεις του ανακριτή σχετικά με τον τρόπο που επέλεξε να «πλήξει» την 35χρονη Ιωάννα και το αν γνώριζε το κακό που προκαλούσε, χρησιμοποιώντας θειικό οξύ σε τόσο μεγάλη ποσότητα, εκείνη απάντησε:

«Δεν ήταν μεγάλη ποσότητα. Ήταν ένα κανονικό ποτήρι. Δεν γνώριζα ότι θα προκληθεί τόσο μεγάλη ζημιά» και συμπλήρωσε σχετικά με το εάν γνώριζε την ενδεχόμενο να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο του θύματος σε περίπτωση που κατάπινε το υγρό: «Δεν γνώριζα τίποτα από όλα αυτά. Δεν γνώριζα ότι αυτό το υγρό θα προκαλούσε τέτοια ζημιά γνώριζα ότι θα προκαλούσα κάποιο τραύμα. Δεν είχα σκοπό να στοχεύσω στο πρόσωπο. Η στάση του σώματος απέδειξε ότι ήμουν πλάγια και όχι πρόσωπο με πρόσωπο. Δεν γνώριζα ότι θα προκαλούσα τόσο μεγάλη ζημιά. Το παχύρρευστο υγρό δεν γνώριζα ότι προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά, δεν είμαι χημικός δεν γνώριζαν ότι υπήρχε σε πιο αραιή μορφή».

Η έρευνα συνεχίζεται

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της κατηγορουμένης, χωρίς να ερωτηθεί σχετικά από τον ανακριτή, απέναντι στους ισχυρισμούς της άλλης πλευράς, σχετικά με την ύπαρξη σχεδίου εξόντωσής της από την κατηγορουμένη, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της στο νοσοκομείο.

«Για τα δημοσιεύματα και την προσπάθειά της πολιτικής αγωγής να παρουσιάσει ψευδή γεγονότα ως αληθή και συγκεκριμένα ότι δήθεν εγώ είχα στην κατοχή μου σχεδιάγραμμα του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται και ότι συνομίλησα με φιλικό της πρόσωπο προκειμένου να αποσπάσω πληροφορίες για να της επιτεθώ ξανά μέσα στο νοσοκομείο το διαψεύδω κατηγορηματικά. Πρόκειται για άτοπες και αβάσιμες κατηγορίες. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος μου στη δικογραφία, όλα αυτά λέγονται αυθαίρετα και κακόβουλα για να επιβαρύνουν την ήδη δυσάρεστη θέση μου» είπε στον ανακριτή στο τέλος της απολογίας της.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα συνεχίζεται από την αστυνομία, και ήδη λίγο πριν τα Χριστούγεννα, είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας σοκαριστικά στοιχεία από το λάπτοπ που χρησιμοποιούσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ημέρες μετά την επίθεση με το βιτριόλι τον περασμένο Μάιο, η 35χρονη έψαχνε να βρει τον τρόπο για τα της επιτεθεί πάλι, αυτή τη φορά μέσα στο νοσοκομείο. Μάλιστα, από τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο φέρεται να έψαχνε να προμηθευτεί υδροκυάνιο, ενώ είχε κατεβάσει στον υπολογιστή της και σχεδιάγραμμα του νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν η Ιωάννα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.