ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στη Βουλή κρίνεται η παραπομπή Παππά σε Ειδικό Δικαστήριο - Ποιες οι θέσεις των κομμάτων

Νίκος Παπάς
IN TIME

«Ημέρα δικαίωσης» χαρακτήρισε την χθεσινή ο πρώην υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νικος Παππάς με την ανακοίνωση του πορίσματος της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ζητά την παραπομπή του μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος και όχι για το βασικό αδίκημα για το οποίο ερευνήθηκε, αυτό της δωροληψίας.

Το συνολικό κείμενο της επιτροπής μαζί με τις πορισματικές εκθέσεις των κομμάτων κατατέθηκαν στον πρόεδρο της Βουλής. Πλέον αναμένεται το κείμενο να σταλεί σε όλους τους βουλευτές και εντός 15 ημερών αναμένεται να να προγραμματισθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι βουλευτές της ΝΔ καταγράφουν στο πόρισμα όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα της Επιτροπής, καταλήγοντας πως αυτά στοιχειοθετούν ότι ο πρώην υπουργός καθοδηγούσε έναν εκ των υποψηφίων του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών για την απόκτηση και λειτουργία του αποκαλούμενου ΣΥΡΙΖΑ channel, ενώ -κατά το πόρισμα- ενεπλάκη και στην αναζήτησή κεφαλαίων.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, ότι η ΝΔ ζητάνα διαβιβαστεί το πόρισμα και τα πρακτικά στην Εισαγγελία για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας Documento, αλλά και στις αρμόδιες φορολογικές αρχές και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου να προβούν στους απαιτούμενους ελέγχους αναφορικώς με τη χρηματοδότηση της εφημερίδας Documento και τη μεταβίβαση τελικά στο σύνολο της στον κ. Βαξεβάνη με εντολή του κ. Παππά.

Σύμφωνα με το πόρισμα των μελών της ΝΔ, από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε «με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες η επιχείρηση χειραγώγησης των Μέσων Ενημέρωσης και δημιουργίας του «ΣΥΡΙΖΑ channel» από τον τότε ισχυρό υπουργό Επικρατείας κ. Παππά, αποκαλύπτοντας το χρονικό των μυστικών επαφών και των εικονικών συμβάσεων μέχρι τη δημιουργία της εφημερίδας Documento που εκδόθηκε για να προβάλει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να στοχοποιεί πολιτικούς αντιπάλους και μάλιστα τις συζύγους τους.

Νικος Παππάς: «Είναι ημέρα δικαίωσης»

«Είναι μία ημέρα δικαίωσης. Μέσα σε μόλις 2,5 μήνες και για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία, η πλειοψηφία μιας προανακριτικής επιτροπής, οι ίδιοι οι κατήγοροι ανακαλούν τον πυρήνα του κατηγορητηρίου. Ήρθαν, προφανώς, σε σφοδρή σύγκρουση με τα γεγονότα και την πραγματικότητα και έκαναν όπισθεν ολοταχώς» δήλωσε ο Νικος Παππάς μετά την κατάθεση του πορίσματος της ΝΔ.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσιπρας στήριξε τον στενό του συνεργάτη, γράφοντας στο Twitter: «Άνθρακες ο θησαυρός. Η κυβέρνηση προσέκρουσε με φόρα στην αλήθεια, έσπασε τα μούτρα της και ανέκρουσε πρύμναν. Η βασική κατηγορία περί δήθεν δωροληψίας για το Νίκο Παππά αποσύρεται υπό το φόβο ότι θα τους εξέθετε βαρύτατα η ίδια η δικαιοσύνη. Πήγαν για μαλλί, βγαίνουν κουρεμένοι».

Σημειώνεται, ότι τα μέλη της επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ δεν είδαν να τελέστηκε καμία απολύτως αξιόποινη πράξη κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε σε επίπεδο ενδείξεων. «Οι καταθέσεις των μαρτύρων στην Επιτροπή, τα έγγραφα που κατατέθηκαν κατά τη διαδικασία ή είδαν το φως της δημοσιότητας την ίδια περίοδο αποκάλυψαν το σαθρό των επιχειρημάτων της Ν.Δ., καθώς και την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη» φέρεται να υποστηρίζουν στο δικό τους πόρισμα η βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τους ίδιους δεν προέκυψε η ύπαρξη «δώρου», ούτε η σύνδεση των 3 εκατ. ευρώ με το Documento, ενώ δεν προκειμένου ούτε ότι ο Καλογρίτσας λειτουργούσε ως «μπροστινός».
Υπέρ της παραπομπής του Νίκου Παππά θα σταθεί το ΚΙΝΑΛ, το οποίο όμως κατήγγειλε τη διαδικασία που ακολούθησε η αρμόδια επιτροπή, λέγοντας ότι «ο κατάλογος των μαρτύρων έπρεπε να μείνει ανοικτός και να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα πρόσωπα ανάλογα με την πορεία της διερεύνησης και τα ευρήματα αυτής. Η βίαιη διακοπή των εργασιών της Επιτροπής, με κύρια ευθύνη της πλειοψηφίας, δεν βοήθησε αλλά, αντιθέτως, δυσχέρανε και εν μέρει ματαίωσε την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, αν και δεν εντόπισε στοιχεία τέλεσης ποινικών αδικημάτων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε με πολιτικές και άλλου είδους παρεμβάσεις τον έλεγχο της ενημέρωσης. «Συμπερασματικά, από τις εργασίες της Επιτροπής αναδείχθηκε ηάμεση εμπλοκή αλλά και οι πολιτικές ευθύνες του τότε αρμόδιου υπουργούτου ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, χωρίς όμως να προκύψουν ικανές και επαρκείςενδείξεις για τέλεση από μέρους του ποινικών αδικημάτων» καταλήγει το ΚΚΕ.

Τέλος, την πλήρη κατάργηση του άρθρου 86 ζητά η Ελληνική Λύση ανακοινώνοντας χθες ότι αποχωρεί από τη διαδικασία και «καταγγέλλοντας με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο κάθε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μιας βαθιά ποινικής υπόθεσης».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Προνόμια εμβολιασμένων: Τι θα ισχύσει από τις 15 Ιουλίου σε εστίαση, κινηματογράφους, θέατρα, γήπεδα