ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Υπόθεση Σουλούκου: Στο Διοικητικό Εφετείο η έφεση του Δημοσίου κατά της αποζημίωσης της οικογένειας

Υπόθεση Σουλούκου: Στο Διοικητικό Εφετείο η έφεση του Δημοσίου κατά της αποζημίωσης της οικογένειας

Στο διοικητικό εφετείο της Αθήνας θα διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους η οικογένεια του Μάριου Σουλούκου που έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι, με το Ελληνικό Δημόσιο που αρνείται να καταβάλλει αποζημίωση.

Η οικογένεια του μικρού Μάριου καλείται να απαντήσει σήμερα στην έφεση που άσκησε το Ελληνικό Δημόσιο κατά της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου που επιδίκαζε αποζημίωση «μαμούθ» ύψους 500.000 ευρώ στην οικογένεια.

Παρά την πρωτόδικη απόφαση, η ελληνική πολιτεία αποποιήθηκε την ευθύνη της ασκώντας έφεση, και θεωρώντας πως όλα ήταν καλώς καμωμένα και δεν ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί χρόνια τώρα στην περιοχή του Μενιδίου εξαιτίας της οποίας ένα 11χρονο αγόρι έχασε την ζωή του.

Η απόφαση - σταθμός του Διοικητικού Πρωτοδικείου είχε κρίνει ότι η αστυνομία δεν έπραξε τα δέοντα σε μία περιοχή που η εγκληματικότητα βρίσκεται σε έξαρση. Ωστόσο, το Ελληνικό Δημόσιο αρνείται αυτή την ευθύνη, υποστηρίζοντας στην έφεσή του ότι «δεν νοείται ευθύνη του Δημοσίου σε περίπτωση ζημιών που προκαλούνται εξαιτίας τυχαίων γεγονότων ή γεγονότων που οφείλονται σε ανώτερα βία».

Στην έφεσης αναφέρεται ότι το δικαστήριο καταλήγει σε αυθαίρετο συμπέρασμα σχετικά με την έλλειψη αστυνόμευσης στην περιοχή και «υποκαθιστά ανεπίτρεπτα και αυθαίρετα την διοίκηση, και συγκεκριμένα τα όργανα της ΕΛ.ΑΣ, που δρουν υπό συγκεκριμένες συνθήκες, έχουν την τεχνογνωσία και τον επιχειρησιακό έλεγχο και εκπονούν τα σχέδια και την εποπτεία – αστυνόμευση κατόπιν γνώσεις ετών, συνθηκών και ζητημάτων που πολλές φορές δεν είναι γνωστά και δεν μπορεί να είναι γνωστά στον μέσο κοινωνό.»

Μάλιστα, στη φαρέτρα των επιχειρημάτων του Δημοσίου συγκαταλέγεται και η οικονομική… στενότητα, αφού σύμφωνα με όσα αναφέρει στην έφεση δυσκολεύεται να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις που απορρέουν από προηγούμενα μνημόνια και δεσμεύσεις, η πληρωμή των οποίων θα κινδυνεύσει από την καταβολή αποζημίωσης στην οικογένεια Σουλούκου. «Όπως είναι γνωστό, το Ελληνικό Δημόσιο ενόψει της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας και των διεθνών συμφωνιών τις οποίες έχει συνάψει, επιδίδεται σε αγώνα για την είσπραξη δημοσίων εσόδων, προκειμένου να θεραπεύσει την υστέρηση αυτών και να εμφανιστεί συνεπές στις αναληφθείσες υποχρεώσεις, ώστε να συνεχίσουν να εκταμιεύονται οι συμφωνηθείσες δόσεις του διεθνούς δανείου κανονικώς» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο δικόγραφο, γίνεται λόγος για «οξύτητα στη δημοσιονομική κρίση, η οποία συνιστά κατάσταση ανάγκης και η αντιμετώπιση της αποτελεί λόγο δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος ασφαλώς και ασκεί ουσιώδη επιρροή στην κρίση για τον δικαστικό καθορισμό του ποσού που πρέπει να είναι εύλογο για την ψυχική ανακούφιση των δικαιούχων χρηματικής ικανοποιήσεως, αλλά και σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας». Με αυτή την έννοια το Δημόσιο, αν και αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη, επικαλούμενο την «εύθραυστη δημοσιονομική ισορροπία» καλεί το Δικαστήριο να επανεξετάσει και το ποσό που πρέπει να καταβληθεί στην οικογένεια.

Η οριακή άρνηση του ΝΣΚ

Η οικογένεια Σουλούκου είχε καταθέσει αίτηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζητώντας από το Δημόσιο να παραιτηθεί από την έφεση, δεσμευμένη ταυτόχρονα ότι θα παραιτηθεί από τους τόκους και το 10% του επιδικασθέντος κεφαλαίου.

Η απάντηση του ΝΣΚ ήταν οριακά αρνητική (6-5) με μεγάλη μειοψηφία, η οποία δεχόταν την αίτησή για παραίτηση από την έφεση. Σημειώνεται, ότι η εισήγηση ήταν θετική υπέρ της παραίτησης του Δημοσίου και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συνεπώς, δεν υφίστανται πραγματολογικά στοιχεία υπέρ του Δημοσίου ικανά να δικαιολογήσουν την κρίση για απόρριψη της αίτησης και συνακόλουθα να θεωρηθεί ότι η τελευταία αυτή λύση είναι συνετή και ενδεικνυόμενη, εφόσον η πιθανότητα ευδοκίμησης της έφεσης του Δημοσίου είναι πολύ μικρή, όπως προκύπτει από τα όλως ενδεικτικώς αναφερόμενα στατιστικά δεδομένα, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παρούσας υποθέσεως».

Αποτέλεσμα της απόφασης του ΝΣΚ ήταν η υπόθεση να οδηγηθεί στην σημερινή δίκη ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Belh@rra: Ιστορική μέρα για τη Διπλωματία και τις Ένοπλες Δυνάμεις – Πώς οι Γάλλοι κέρδισαν τη μάχη

Γιατί ο ληστής με το τατουάζ έπαιρνε ταξί οπλισμένος σαν «αστακός»

The Voice: Γιος πασίγνωστου τραγουδιστή ανέβηκε στη σκηνή και σάρωσε τα πάντα (video)