ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στις 23/3 η δίκη για την υπόθεση Βατοπαιδίου-Το Δημόσιο διεκδικεί 234 εκατ. ευρώ

Στις 23/3 η δίκη για την υπόθεση Βατοπαιδίου-Το Δημόσιο διεκδικεί 234 εκατ. ευρώ

Για τις 23 Μαρτίου διεκόπη η δίκη για την υπόθεση των ιερών ανταλλαγών της Ι.Μ. Βατοπεδίου με το ελληνικό Δημόσιο, με βασικούς κατηγορούμενους τον ηγούμενο Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών το οποίο ήταν κατάμεστο από δεκάδες ιερείς, μοναχούς και καλόγριες προχώρησε σε διακοπή της διαδικασίας προκειμένου να οριστεί άλλη δικαστική αίθουσα, ώστε να μπορεί να διεξαχθεί η διαδικασία με τα 13 πρόσωπα που κάθονται στο εδώλιο - έχει αποβιώσει μία εκ των κατηγορουμένων - και τους συνηγόρους τους.

Με την έναρξη της διαδικασίας δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο σύμφωνα με τους συνηγόρους του, διεκδικεί ποσό 234 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφεραν, το παραπάνω ποσό αφορά στις πραγματικές αξίες των συνολικά 76 ακινήτων που έδωσε το Δημόσιο για να παραλάβει τη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ στο κατηγορητήριο η αξία με βάση τις τιμές των συμβολαίων προσδιορίζεται στα 69,4 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο πλην της περιουσιακής του ζημίας διεκδικεί επίσης και ποσό 1,8 εκατ. ευρώ "εις ολόκληρον" για την ηθική βλάβη που υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων".

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, για την υπόθεση έχουν κατατεθεί 28 αγωγές, με τις οποίες το Δημόσιο αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής επί της λίμνης, και επίσης ζητά την ακυρότητα των πράξεων ανταλλαγών. Ωστόσο μεχρι σήμερα δεν έχει κριθεί με τη δικαστική βούλα το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ο ηγούμενος Εφραίμ που έφθασε νωρίς το πρωί έτυχε θερμής υποδοχής από τον κόσμο μέσα κι έξω από την αίθουσα. Ο Μοναχός Αρσένιος έφτασε μαζί με τον γέροντα Εφραίμ και μικρή συνοδεία από το Άγιο Όρος. Είκοσι μητροπολίτες από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο παραβρέθηκαν στην αίθουσα για συμπαράσταση στον γέροντα Εφραίμ. Ανάμεσα στους μάρτυρες κατηγορίας ο πρώην υπουργός Γιώργος Πεταλωτής και Αθανάσιος Ξυνίδης.

Σχετικές ειδήσεις