ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Απόφαση βόμβα για το C4I: Δικαιώθηκε η αμερικανική εταιρεία - Ήττα για το ελληνικό δημόσιο

Απόφαση βόμβα για το C4I: Δικαιώθηκε η αμερικανική εταιρεία - Ήττα για το ελληνικό δημόσιο

Πρόκειται για το περίφημο σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με την υπ΄αριθμόν 517/2016 απόφασή του δικαίωσε την αμερικανική εταιρεία SAIC, υπεργολάβος της οποίας είναι η Siemens, κρίνοντας οτι κακώς το Εφετείο ακύρωσε προηγούμενη απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου με την οποία κρίθηκε ότι το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να καταβάλλει στην εταιρεία το ποσό των 39.818.595 ευρώ.

Το Ελληνικό Δημόσιο είχε καταθέσει αγωγή με την οποία ζητούσε την ακύρωση της επίμαχης οριστικής απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου. Ακολούθως το Εφετείο δικαίωσε το Δημόσιο και ακύρωσε την απόφαση αυτή. Στη συνέχεια όμως η αμερικάνικη εταιρία προσέφυγε στον Άρειο Πάγο και τελικά κέρδισε την υπόθεση καθώς κρίθηκε ότι εσφαλμένα ενήργησε το Εφετείο. Κι αυτό διότι κάτι τέτοιο «ισοδυναμεί με αναδίκαση της ουσίας της υποθέσεως που εκ των πραγμάτων καταλήγει να ανατρέψει την οριστικότητα της επιλύσεως της διαφοράς από το Διαιτητικό Δικαστήριο, αναιρώντας το θεμέλιο στο οποίο απέβλεψαν τα μέρη κατά τη συναμολόγηση της διαιτητικής ρήτρας».

Συνεπώς κατά τον Άρειο Πάγο «πρέπει να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση, να παραπεμφθεί δε η υπόθεση για νέα εκδίκαση στο δικαστήριο που την εξέδωσε, εφόσον είναι δυνατή η σύνθεσή του από άλλους δικαστές (άρθρο 580 παρ. 3 ΚΠολΔ)».

Σχετικές ειδήσεις