ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Παπαντωνίου για υπόθεση C4i: Παροξυσμός χυδαίας λασπολογίας από την κυβέρνηση

Παπαντωνίου για υπόθεση C4i: Παροξυσμός χυδαίας λασπολογίας από την κυβέρνηση

Για «παροξυσμό χυδαίας λασπολογίας» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών ότιτο όνομά του αναφέρεται στο διαβιβαστικό της δικογραφίας που έφτασε στη Βουλή για την υπόθεση C4i.

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος, αφήνει αιχμές εναντίον του μάρτυρα που προσήλθε αυτοβούλως για να καταθέσει πριν από λίγο καιρό.

Αναλυτικά, η δήλωση του Γιάννου Παπαντωνίου

«Ο παροξυσμός χυδαίας λασπολογίας που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την εφαρμογή του "Δόγματος Πολάκη" κορυφώνεται. Τελευταίο κρούσμα η κατάθεση μάρτυρα, στελέχους της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή που υπηρέτησε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά το 2004.

Ο μάρτυρας προσήλθε “αυτοβούλως” γιατί “ξαφνικά” θυμήθηκε μετά από 15 χρόνια ότι υπήρχαν φήμες διακίνησης παράνομων πληρωμών επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της σύμβασης για το C4I χωρίς να προσκομίζει κανένα στοιχείο - αφού δεν υπήρξαν παράνομες πληρωμές. Επειδή έχει το θράσος να εμπλέκει και το όνομά μου, το μόνο που θέλω να δηλώσω είναι “φτάνει πια”. Ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει.

Μόλις ανοίξει ο σχετικός φάκελος στη Βουλή, θα ασκήσω όλες τις ένδικες δυνατότητες που έχω στη διάθεσή μου για να προστατεύσω την τιμή και την υπόληψή μου. Όπως ακριβώς έκανα σε ανάλογη περίπτωση με τις δήθεν καταγγελίες του Γάλλου Μισέλ Ζοσσεράν, ο οποίος καταδικάστηκε από Γαλλικό δικαστήριο για συκοφαντική δυσφήμιση».

Αποκαλύψεις – «φωτιά» στo διαβιβαστικό για τον Παπαντωνίου

Την ίδια στιγμή, διαβιβαστικό που αφορά τον Γιάννο Παπαντωνίου διαβιβάστηκε στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με έγγραφο, ελέγχεται για «παθητική δωροδοκία κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση» κατά την ανάθεση της προμήθειας του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4i).

Νωρίτερα, διαβιβάστηκε στη Βουλή και η δικογραφία που «καίει» πολλούς υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για στοιχεία που αφορούν την πολύκροτη υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4i), καθώς μια νέα κατάθεση μάρτυρα στον αρμόδιο εφέτη ανακριτή εμπλέκει τον πρώην υπουργό.

Η περίπου 20.000 σελίδων δικογραφία, περιλαμβάνει καταθέσεις για επαφές του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκου σε όλες τις φάσεις ανοίγματος και αξιολόγησης των προσφορών.

Γνώστες της δικογραφίας αναφέρουν πως περιλαμβάνεται το ημερολόγιο της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου, ενώ πολλά ερωτήματα –λένε- προκαλεί το γεγονός ότι οι αποφάσεις υπέρ μιας συγκεκριμένης εταιρίας άλλαζαν μετά τα τηλεφωνήματα που γινόντουσαν. Πολύ συχνές, λένε οι ίδιες πληροφορίες, υπήρξαν και οι επικοινωνίες του κ. Χριστοφοράκου με τον κ. Τσουκάτο.

Στη δικογραφία γίνεται επίσης λόγος για 4 υπεράκτιες εταιρείες, μέσω των οποίων γινόταν διακίνηση χρημάτων.

Η δικογραφία στρέφεται κατά κ. Παπαντωνίου για το αδίκημα της «παθητικής δωροδοκίας κατά μόνας από κοινού, άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση, στρεφόμενη κατά του δημοσίου», «από την οποία –όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό- «το όφελος που επεδίωξε και πέτυχε και η ζημιά που προξενήθηκε υπερβαίνει το ποσό των 50 εκατ. δρχ ή 150.000 ευρώ», το ποσό αυτό αναφέρεται γιατί πάνω από αυτό μπορεί να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής απαιτείται να υποβληθεί αίτημα με 30 υπογραφές.

Κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν πως με βάση τη νομολογία της Novartis η παθητική δωροδοκία δεν θεωρείται υπουργικό καθήκον, συνεπώς, λένε πηγές από τη Βουλή μπορεί να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή που θα διαρκέσει πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και η δικογραφία θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη.

Δείτε σχετικά:

ΚΙΝ.ΑΛ. για τις δικογραφίες: Τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και του δεξιού παρακράτους θα πέσουν στο κενό

Διαβάστε επίσης:

Νέα δημοσκόπηση – «βόμβα»: Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό – Οι μεγάλες ανατροπές και οι εκπλήξεις

Αλλάζει ο καιρός: Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία διαρκείας με λασποβροχές και ενισχυμένους νοτιάδες

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Δείτε ΕΔΩ αν θα πάρετε έως 1.400 ευρώ (ΠΙΝΑΚΑΣ)